نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

اصابت پرتابه‌‏های ایران در اسرائیل چقدر هزینه ایجاد کرده است

منبع
هم ميهن
بروزرسانی
اصابت پرتابه‌‏های ایران در اسرائیل چقدر هزینه ایجاد کرده است

هم میهن/متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

روح‌‏اله نخعی| از مقامات اسرائیل تا رسانه‌های مختلف اسرائیلی و غیراسرائیلی، بسیاری در حال اعلام آمار و ارقام غیررسمی از نتایج حملات ایران به اسرائیل بوده‌اند و هر کدام از جنبه‌ای به تبعات این حملات پرداخته‌اند. خسارت‌های حاصل از اصابت پرتابه‌ها و نیز آسیب ناشی از توقف فعالیت‌های اقتصادی از جمله موضوعاتی است که اعداد درباره آن‌ها بررسی می‌شوند.

رسانه آمریکایی بلومبرگ که بیشتر در حوزه‌های مالی و اقتصادی فعالیت می‌کند، در گزارش خود، از مقامات اسرائیل چنین نقل می‌کند: اسرائیل تخمین زده است، هزینه آسیب‌هایی که در جنگ ۱۲ روزه با ایران تحمیل شده، حدود ۱۰ میلیارد شِکِل، معادل ۳ میلیارد دلار است. این عدد شامل بودجه‌ای است که برای بازسازی ساختمان‌های هدف قرارگرفته و نیز جبران خسارات شرکت‌ها می‌شود.

این محاسبات را وزارت دارایی اسرائیل و نهاد مالیاتی این دولت منتشر کرده است. شی آهارونوویچ، مدیرکل اداره مالیات اسرائیل که متولی پرداخت هزینه‌های جبران خسارت خواهد بود، در این باره گفته‌است: «این بزرگترین چالشی است که تابه‌حال با آن مواجه شده‌ایم. هیچ وقت این میزان آسیب در تاریخ اسرائیل دیده نشده.»

در این گزارش تأکید می‌شود که این مبلغ، شامل هزینه‌های نظامی، از جمله برای جایگزینی مهمات و تسلیحات به‌کاررفته در این درگیری نمی‌شود. بلومبرگ می‌نویسد وقتی ارزیابی در این زمینه کامل شود، مجموع این عدد بسیار بالاتر خواهد رفت. بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل در نشستی خبری می‌گوید هزینه کلی جنگ ممکن است تا ۱۲ میلیارد دلار برود، اما امیر یارون، رئیس بانک مرکزی اسرائیل در گفت‌وگویی با تلویزیون بلومبرگ می‌گوید عدد نهایی نصف این میزان خواهد بود. این رسانه آمریکایی اشاره می‌کند، هزینه نهایی هر چقدر باشد، برای اقتصادی که پیش از آن هم تحت فشار حاصل از ۲۰ ماه درگیری قرار گرفته بود، چالش ایجاد خواهد کرد.

بلومبرگ همچنین می‌نویسد در طول این کارزار ۱۲ روزه، اقتصاد اسرائیل تقریباً به طور کامل تعطیل بود. کسب‌وکارها و مراکز آموزشی بسته بودند و فقط مکان‌هایی که ضروری اعلام شدند، فعالیت داشتند. اعلام شده دولت اسرائیل به کسب‌وکارها بابت این مدت تعطیلی خسارت خواهد داد و مبلغ آن توسط وزارت دارایی، تا ۵ میلیارد شکل، حدود 1/5 میلیارد دلار تخمین زده شده است. این مبلغ، دو برابر مبلغی است که بابت خسارات درگیری از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ پرداخت شده بود و شامل خسارت حملات حماس و حزب‌الله نیز می‌شد.

عدد خسارت حاصل از حمله ۷ اکتبر و تمام درگیری‌های پس از آن، از جمله حملات حزب‌الله در شمال، 2/5 میلیارد شکل یا حدود ۷۳۵ میلیون دلار بوده‌است. رسانه اسرائیلی «تایمز آو اسرائیل» می‌نویسد قدرت بالاتر پرتابه‌های ایران در مقایسه با پرتابه‌های حماس و حزب‌الله و نیز محل اصابت پرتابه‌های ایران در مقایسه با دو بازیگر دیگر، دلایل این تفاوت خسارت هستند. تایمز آو اسرائیل با اشاره به همین اختلاف عدد تأکید می‌کند که حملات موشکی و پهپادی ایران در طول ۱۲ روز، دو برابر درگیری‌های ۶۱۵ روز پس از ۷ اکتبر، خسارت به بار آورده‌اند.

تایمز آو اسرائیل همچنین اشاره می‌کند که رئیس بانک مرکزی در جلسه با کمیته مالی کنست، پارلمان اسرائیل، تأکید کرده‌است: «این‌ها اعدادی هستند که ما هرگز در بحث خسارت مستقیم، شاهد نبوده‌ایم.» طبق گزارش او، فعلاً ۴۰ هزار ادعای خسارت ثبت شده است و پیش‌بینی می‌شود این عدد به ۵۰ هزار نیز برسد، از آن‌جا که در برخی نقاط، هنوز بررسی خسارت تمام نشده‌است. ۲۵ هزار مورد از این ادعاهای خسارت در تل‌آویو، ۱۰ هزار و ۸۰۰ مورد در اشکلون و ۲ هزار و ۶۰۰ مورد در حیفا و عکا بوده‌اند.

میزان ادعاهای خسارت ثبت‌شده در طول درگیری‌های ۷ اکتبر و پس از آن، ۷۰ هزار بود. به گزارش این رسانه اسرائیلی، بودجه جبران خسارت جنگی در اسرائیل تا پیش از حمله‌اش به ایران، ۹ میلیارد شکل یا 2/64 میلیارد دلار تعیین شده بود. تا اینجای کار، ادعاهای خسارت ثبت‌شده مربوط به حملات ایران، تا ۶ میلیارد شکل یا 1/76 میلیارد دلار رسیده است، البته 1/5 میلیارد شکل یا ۴۴۰ میلیون دلار از این مبلغ، هزینه‌های پرداخت‌نشده در نتیجه درگیری‌های ۷ اکتبر و پس از آن است. تایمز آو اسرائیل نیز تأکید می‌کند خسارتی که این جنگ به اقتصاد اسرائیل زده است، بسیار فراتر از صرف آسیب موشک‌هاست.

دیگر رسانه‌ها نیز گزارش‌هایی در این باره منتشر و نکاتی را مطرح کردند. رویترز در گزارشی درباره آسیب‌ها به مؤسسه وایزمن می‌نویسد، خسارت وارده به این مرکز، ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود. الجزیره گزارشی تفصیلی از آمار و ارقام این جنگ منتشر کرده‌است. در این گزارش به نقل از سازمان «داده‌های وقایع و مکان‌های درگیری مسلحانه» ادعا شده است که ایران در این ۱۲ روز لااقل ۱۲۰ مرتبه به اسرائیل حمله کرده‌است. فایننشال‌تایمز در گزارشی که درباره تبعات جنگ داشته اشاره می‌کند: «درباره گستره آسیب همین حالا هم بحث و مناقشه بالاست.

هیچ عددی از هزینه‌های نظامی اسرائیل در این جنگ اعلام نشده و این تا حدی نتیجه سانسور شدید اطلاعات نظامی در اسرائیل است.» جیم لمسون، تحلیلگر سابق سازمان سیا به این رسانه گفته‌است علاوه‌بر سانسور، تصاویر ماهواره‌ای با دسترسی باز هم درباره اسرائیل وجود ندارد. رسانه ترکیه‌ای تی‌آرتی می‌نویسد، این ۱۲ روز، از لحاظ تدوام حملات و مستقیم‌بودن آن‌ها در طول چندین دهه بی‌سابقه بوده‌است و ده‌ها موشک ایرانی از سامانه دفاعی چندلایه اسرائیلی و گنبد آهنینش عبور کرده‌اند. این رسانه نیز درباره آمار و ارقام منتشرشده از تبعات حمله ایران به اسرائیل، به مسئله سانسور اشاره و تأکید می‌کند، اعداد واقعی در این زمینه ممکن است از اعداد اعلامی بیشتر باشند.

به نوشته این رسانه، مقامات اسرائیل محدودیت‌هایی برای تهیه گزارش از محل اصابت پرتابه‌ها اعمال کردند و تأیید مجوز برای روزنامه‌نگاران جهت پوشش آسیب‌ها را نیز به تأخیر انداختند. این اقدام در جهت مدیریت تصویر عمومی و جلوگیری از گسترش هراس و نیز احتمال تبدیل نگرانی به اعتراض، دیده شده است. تی‌آرتی اشاره می‌کند که به گفته یک مقام اطلاعاتی اسرائیل، نرخ کارآیی گنبد آهنین تا پیش از این،‌ ۹۰ درصد خوانده می‌شد، اما در طول این ۱۲ روز این نرخ به ۶۵ درصد افت کرد. به گزارش این رسانه، کاهش کارآمدی این سامانه‌های دفاعی و نیز ابعاد و شدت اثر پرتابه‌های ایران در مقایسه با پرتابه‌های حماس، حزب‌الله و انصارالله، غافلگیری و نگرانی گسترده در میان ساکنان سرزمین‌های اشغالی ایجاد کرد.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله