۱۸ هزار کارگر ساختمانی کردستانی در انتظار برقراری بیمه

ایرنا/ طبق گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان، ۲۱ هزار کارگر ساختمانی در استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی و حدود ۱۸ هزار نفر نیز فاقد بیمه هستند.
کارگران قشر تلاشگر جامعه هستند و با وجود مشکلات زیاد، برای کسب روزی حلال و چرخاندن چرخ اقتصاد کشور کوشش می کنند.
ارزش کارگر و تلاش این قشر زحمتکش، بر کسی پوشیده نیست و در آموزههای دینی هم همواره بر اکرام کارگر تاکید شده است.
رهبر معظم انقلاب نیز چند سالی است در شعارهای آغاز سال، روی واژه تولید، تاکید زیاد دارند و شعارها نیز با کارگر، کارفرما و فعالان این عرصه ارتباط مستقیم دارد؛ بنابراین حمایت از کارگر و تولیدکنندگان امری ضروری است.
هر سال در اردیبهشت ماه، به مناسبت هفته کار و کارگر، از کارگران و فعالان عرصه تولید تقدیر می شود و به این بهانه، با برهان صلواتی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان، گفت و گویی انجام دادیم که شرح آن در ادامه می آید.
ابتدا اشارهای به تعداد کارگاهها و کارگران استان داشته باشید.
صلواتی: تاکنون ۲۱ هزار و ۷۱۶ کارگاه مشمول قانون کار در استان شناسایی شده است که از این تعداد، کارگاههای دارای بیش از ۵۰ نفر کارگر، ۱۴۳ مورد، کارگاههای بالای ۲۵ نفر کارگر ۳۰۵ مورد و تعداد کارگاههای دارای بیش از ۱۰ کارگر نیز هزار و ۱۸۰ مورد است.
۴۰ انجمن صنفی کارفرمایان، ۲۰ انجمن صنفی کارگری، ۲۷ شورای اسلامی کار، کانون بازنشستگی کارگری و شورای اسلامی کار، خانه کارگری در سطح استان فعالیت دارند.
سال گذشته چند مورد شکایت کارگری منجر به صدور رای شد و روند کار چگونه است؟
صلواتی: سال گذشته ۹ هزار و ۳۰۰ رای برای شکایات کارگری در هیاتهای حل اختلاف استان صادر شد که بیشتر این شکایات در مورد اعتراض کارگر به میزان حقوق پرداختی یا شکایت از کارفرما به دلیل قطع ارتباط کاری بود.
کارگر معترض باید شکایت خود را تنظیم و از طریق سامانه مربوطه ثبت کند که در نوبت بررسی می شود، به این صورت که هیات بررسی و نمایندگان کارگری همراه با نماینده اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، موضوع را بررسی و رای صادر می کنند.
در مرحله اول تلاش می شود شکایت با صلح و سازش ختم شود اما این مهم محقق نشد، موضوع به هیات حل اختلاف ارجاع و مجدد مورد بررسی و رأی نهایی صادر میشود.
بازرسی از کارگاه ها در چه بازه زمانی انجام می شود؟
صلواتی: بازرسی از کارگاهها توسط بازرسان و به صورت موردی، روزانه و ماهانه انجام میشود که برای امسال به ازای هر نفر، بازرسی از ۵۰۰ کارگاه برنامهریزی شده است.
البته بازرسیهای موردی پس از دریافت گزارشهای مردمی و براساس دستور مقام قضایی نیز انجام میشود.
این بازرسیها برای صیانت از کارگر و کارفرمایان انجام و مسائل ایمنی، شنواییسنجی کارگر، بیماری، عوامل خطرزا در محیط کار بررسی و اگر کارفرما نکات ایمنی را خواسته یا ناخواسته رعایت نکرده باشد، به صورت مکتوب به آنان اعلام میشود.
ضمن اینکه در کارگاههای بالای ۵۰ نفر یا کارگاههای بزرگ، کارگاه بهداشت کارگری وجود داشته و مسائل بهداشتی بررسی میشود.
یکی از دغدغههای کارگران ساختمانی، بیمه نبودن آنان است؛ چند کارگر ساختمانی بیمه دارند و چند نفر فاقد آن هستند؟
صلواتی: ۲۱ هزار کارگر ساختمانی بیمه شده در استان داریم و حدود ۱۸ هزار کارگر نیز در صف انتظار بیمه شدن هستند.
تلاش ما رفع مشکل بیمه کارگران ساختمانی است اما این کار باید از طریق مجلس و نمایندگان انجام شود؛ چند سال است که موضوع اصلاح ماده ۵ مطرح می شود که تاکنون به نتیجه نرسیده که امیدواریم با همکاری نمایندگان، مشکل بیمه کارگران ساختمانی برای همیشه برطرف شود.