ریختوپاش خورشید در تیررس استان مرکزی

ایرنا/ استان مرکزی در منطقه خشک و گرم قرار گرفته است، به این معنا که خورشید در این استان حسابی ریخت و پاش دارد، اما تاکنون آنطور که باید از این انرژی سرشار استفاده نشده است و امروز این ظرفیت دیده شده و همه توان استان برای استفاده از این نعمت و تبدیل به فرصت بسیج شده است.
میتوان گفت در هیچ جلسه رسمی و غیر رسمی استان مرکزی نیست که استاندار این استان از در اولویت قرار گرفتن ایجاد پایگاههای تولید برق از انرژی خورشیدی نگوید، این برنامه به یکی از اولویتهای مهم تمامی دستگاههای اجرایی مرتبط استان مرکزی تبدیل شده است و به نظر میرسد تحولی شگرف رقم زده شود.
خورشید در بسیاری از کشورها به عنوان گنجینه تولید برق به درستی دیده شده است، با این وجود در کشوری مانند چین که در صدر جهان ایستاده و ۱۳۰.۴ گیگا وات تولید برق از پنلهای خورشیدی دارد مردم رضایت کامل ندارند و توقع بیش از اینها است.
کشورهای آمریکا، ژاپن، هند، آلمان، ایتالیا، انگلستان، فرانسه، استرالیا، برزیل و نروژ دیگر کشورهایی هستند که بعد از چین قرار دارند.
کشورهای عربی نیز در استفاده از این انرژی امارات متحده عربی پرچمدار استفاده از انرژی خورشیدی با ظرفیت تولید دو هزار و ۸۹۹ مگاوات تا سال ۲۰۲۳ است و در مجموع ۱۲ کشور عربی از این انرژی به خوبی استفاده میکنند.
در کشور امارات متحده عربی انواع مختلفی از انرژی تجدیدپذیر وجود دارد که مهمترین آنها انرژی خورشیدی است.
کشور امارات سعی دارد ۵۰ درصد از انرژی مورد نیاز خود را تا سال ۲۰۵۰ از منابع تجدیدپذیر تامین کند.
بزرگترین پارک خورشیدی جهان در دبی که تا سال ۲۰۲۳ به توان خروجی پنجهزار گیگاوات رسید نیز قابل توجه است و هدف بزرگترین پارک خورشیدی جهان کاهش نشر ۶.۵ میلیون تن کربن دیاکسید سالانه تا سال ۲۰۲۳ بود.
در ایران با وجود اینکه ۳۰۰ روز آفتابی در ۹۰ درصد خاک کشور را در اختیار دارد به خوبی از انرژی خورشیدی استفاده نشده است و همین باعث شده که این روزها بیش از هر زمان دیگری به آن پرداخته و به عنوان راهکاری موثر برای جبران ناترازی انرژی مورد توجه واقع شود.
استان مرکزی به لحاظ قرار گرفتن در منطقه خشک و گرم کشور، روزهای گرم زیادی را با تابش بالای نور خورشید تجربه میکند و برخی نقاط گرمسیر استان نظیر شهرستان ساوه، ۳۴۰ روز از ۳۶۵ روز سال از تابش آفتاب برخوردار بوده و ظرفیت تولید انرژی خورشیدی را داراست، همین ظرفیت محل توجه مسئولان به ویژه استاندار مرکزی قرار گرفته است و موضوع ایجاد پایگاههای تولید برق با استفاده از پنلهای خورشیدی در دستور کار قرار دارد.
استان مرکزی طبق اعلام مدیرعامل برق منطقهای و بر اساس برآوردهای انجام شده در سامانههای مرتبط، رتبه اول تولید انرژی خورشیدی در سطح کشور را دارد.
چابکسازی سرمایهگذاری خورشیدی در استان مرکزی
این جایگاه باعث نشده که این استان از تلاش برای دستیابی به سطحی ارزندهتر منصرف شود، تقریبا تمام بخشهای استان مرکزی از جمله اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و صنعتی برای ثبت یک رکورد همراه شدهاند.
هماهنگیهای لازم بین دستگاهی در استان برای ایجاد چابکتر شدن سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای خورشیدی در نظر گرفته و به گمرکات استان دستور داده شده با سرمایهگذاران در فرایند واردات تجهیزات نیروگاههای خورشیدی همکاری لازم را داشته باشند.
استفاده از فضای پشت بام واحدهای صنعتی برای ایجاد نیروگاه خورشیدی در دستور کار قرار گرفته است. همچنین زمینهای مجاور روستای انجیرک، پادگان مالک اشتر و دانشگاه آزاد اسلامی اراک با توجه به استقرار دکل فشار قوی، برای ایجاد نیروگاه خورشیدی در نظر گرفته شده است.
۲ مدل برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی در استان پیگیری میشود که شامل، مدل بزرگ با کمک سرمایهگذاران و مدل کوچک مقیاس توسط سایر بخشها برای سرمایهگذاری است.
نهضت تولید پنج هزار مگاوات برق خورشیدی در استان مرکزی
نکته جالب توجه این است که نیروگاه شازند یکهزار و ۳۰۰ مگاوات برق تولید میکند، در صورتیکه نهضت تولید پنجهزار مگاوات برق خورشیدی در استان مرکزی آغاز شده است و با تحقق این مهم میتوان گام بلندی در جهت سلامت هوای استان به خصوص شازند و اراک برداشت.
هماکنون ۹۳ مگاوات توسط ۷۲۳ واحد در استان مرکزی در حال بهرهبرداری است و انعقاد قرارداد به میزان ۲۶ مگاوات برای صنعت در نظر گرفته شده که تاکنون به میزان هشت و نیم مگاوات به شبکه متصل شده است.
در بخش کشاورزی هم ۱۲۰ متقاضی به بانک کشاورزی معرفی، ۱۲ متقاضی پذیرفته که یک و هفت دهم درصد مگاوات به شبکه متصل شده است.
۲۲۶ نیروگاه پنج کیلوواتی به ظرفیت یکهزار و ۱۳۰ کیلووات نیز به شبکه متصل شده است. ۳۰۰ مورد حمایتی برای خانوادههای تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز در مرحله پیگیری و عقد قرارداد است.
۵۴۹ مدرسه در ۱۲ شهرستان این استان برای نصب سامانه انرژی خورشیدی شناسایی شده است.۲۷۳ هزار مترمربع وسعت بام در این مدارس است که برای نصب پنلهای خورشیدی مناسب است، همچنین ۳۲ مدرسه استان خیرساز هستند که ۱۹ هزار مترمربع مساحت بام در این مداس شناسایی شده است.
نیروگاه خورشیدی ۶۰ کیلوواتی با اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیارد ریال در زمینی به مساحت یکهزار و ۲۰۰ متر مربع در جنب شهرداری خنجین نیز احداث میشود.
۲ هزار و ۱۱۱هکتار زمین برای تولید یکهزار و ۳۳۴ مگاوات نیروگاه خورشیدی در این استان به متقاضیان واگذار شد.
یک و نیم میلیون دلار تسهیلات ارزی از صندوق توسعه ملی برای این مهم در نظر گرفته شده که استفاده از این ظرفیت هم در استان فراهم است.
از ۲ هزار هکتار زمینی که برای واگذاری نیروگاه خورشیدی در استان در نظر گرفته شده، ۳۸ هکتار با سرمایهگذار قرارداد منعقد شده است.
همچنین تولید ۵ هزار مگاوات برق خورشیدی تا سال ۱۴۰۶ در استان مرکزی هدفگذاری شده که برنامهریزیهای لازم برای تحقق آن تدوین شده است.
ساخت نیروگاه ۱۴۰ مگاواتی شهرستان محلات پیشرفت فیزیکی بالایی دارد و ۶۰ مگاوات آن به شبکه برق در این طرح تزریق شده و شرکت آلومینیوم ایران هم ساخت نیروگاه ۱۱۵ مگاواتی را در زمینی به وسعت ۱۷۵ هکتار آغاز کرده است.
تلاش شبانهروزی استان مرکزی نشان میدهد عزم جدی برای استفاده از نور خورشید در این استان وجود دارد و این دقیقا همان عنصری است که هوای آلوده شهرهایی مانند اراک و شازند به آن نیاز دارند که شاید در کنار کمک به کاهش ناترازی انرژی آسیب دیدن اقتصاد کلان و خورد مردم از این جریان بساط مازوت سوزی نیز برچیده و این آلاینده از هوای مردم حذف شود.