۲۶۸ گونه گیاهی در کوه کلار چهارمحال و بختیاری شناسایی شد

ایرنا/ پژوهشگر بخش جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: ۲۶۸ گونه گیاهی از ۱۶۳ سرده و ۴۴ تیره در کوه کلار به عنوان چهارمین قله بلند زاگرس شناسایی شده است.
امین زراعتکار روز دوشنبه با اعلام این خبر افزود: از تعداد گونههای گیاهی شناسایی شده در کوه کلار ۱۰۳ گونه انحصاری ایران و ۱۴۹ گونه گیاهی نیز از گونههای نادر هستند که بسیاری از آنها در معرض خطر انقراضی قرار دارند.
وی با اشاره به جزئیات پژوهش این مطالعه در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در ارتفاعات ۲هزار و ۷۰۰ تا سه هزار و ۷۰۰ متری کلار اظهار داشت: بررسیهای انجام شده نشان میدهد این منطقه از غنای گیاهی بالایی برخوردار است.
مجری این طرح گفت: بیشترین گونههای گیاهی شناسایی شده در کوه کلار از تیرههای کاسنی (۳۷ گونه)، کلمیان (۲۹گونه)، نعنائیان (۲۷ گونه)، میخکیان (۲۲ گونه) و باقلائیان (۱۸ گونه) است.
وی اضافه کرد: افزون براین سردههای گون (۱۵ گونه)، پونهآسا (۹ گونه) و کلاهمیرحسن (۷ گونه) از جمله پرشمارترین سردههای گیاهی شناسایی شده هستند.
زراعتکار افزود: چرای بیرویه دام، تغییرات اقلیمی، معدن کاوی و تخریب زیستگاهها بقای این گیاهان نادر را در معرض تهدید قرار داده است.
وی ادامه داد: همچنین افزایش دما و کاهش بارشهای برف نیز چرخه رشد و تولیدمثل گونههای سازگار با شرایط سرد را مختل کرده است.
پژوهشگر بخش جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به اهمیت منطقه کوه کلار از نظر تنوع زیستی و حضور گونههای انحصاری، براساس نظر پژوهشگران کوه کلار و منطقه مجاور آن (سبزکوه) قابلیت تبدیل شده به پارک ملی تحت حفاظت را دارد و این اقدام میتواند گامی موثر در راستای حفظ این گنجینه طبیعی باشد.
وی به مسوولان ذیربط هشدار داد: اگر اقدامات فوری برای حفاظت از این منطقه انجام نشود، بسیاری از گونههای نادر و انحصاری ایران برای همیشه از بین خواهد رفت.
به گفته زارعتکار، این پژوهش با حمایت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری انجام شده و نتایج آن میتواند مبنای برنامهریزیهای حفاظتی در آینده باشد.
۸۲ درصد از مساحت چهارمحال و بختیاری را عرصههای منابعطبیعی تشکیل میدهد که ۲۰ درصد آن جنگل و ۶۲ درصد آن مراتع است.
چهارمحال و بختیاری با مساحتی در حدود یک میلیون و ۶۴۲ هزار هکتار دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است.