توسعه آبزیپروری در کردستان با تخصیص اعتبار و منابع آبی

ایرنا/ استان کردستان با داشتن منابع آبی فراوان دارای ظرفیت بالایی در تولید آبزیان است و رشد تولید در این بخش مستلزم تخصیص اعتبار، سرمایهگذاری و تخصیص منابع آبی بیشتر از سوی وزارت نیرو است.
اقتصاد کردستان بیشتر بر پایه کشاورزی می چرخد تا صنعت؛ همچنانکه بخش زیادی از مردم این استان معیشتشان وابسته به این بخش است، لذا هرچقدر سرمایهگذاری در راستای تکمیل زنجیره تولید و توزیع در این حوزه افزایش یابد به همان نسبت شاهد بهبود وضعیت اشتغال و درآمد مردم خواهیم بود.
این استان سرشاخه پنج حوضه آبریز مهم کشور و دارای ۶ میلیارد مترمکعب رواناب است و ظرفیت استان از نظر منابع آبی، نشان میدهد که استفاده اصولی و مدیریت مناسب و توزیع مطلوب آن می تواند منجر به توسعه بخش های مختلف اعم از کشاورزی و صنعت شود.
شیلات یکی از زیربخش های کشاورزی است که کردستان شرایط پرورش و رشد آنرا دارد و طی سالهای اخیر هم گامهایی در راستای تقویت این حوزه برداشته شده است.
در برش استانی برنامه هفتم توسعه و با در نظر گرفتن همه جوانب و ظرفیت های موجود افزایش تولید در بخش شیلات استان به حدود ۱۳ هزار تن در نظر گرفته شده که دستیابی به این مهم مستلزم تخصیص منابع مالی و آبی است.
به منظور اطلاع دقیق تر از وضعیت شیلات در کردستان با نگین مرادنژاد، مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت و گویی انجام دادهایم که شرح آن در ذیل میآید.
به ظرفیت های استان در حوزه شیلات اشاره کنید و اینکه تاکنون چه میزان از این ظرفیت برای تولید در این حوزه استفاده شده یا در حال استفاده است؟
مرادنژاد: میزان تولید آبزیان در استان شامل آبزی پروری و صید از منابع آبی در سال ۱۴۰۳، ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن بوده است که با توجه به وجود منابع آبی مستعد در استان اگر تامین اعتبار مطالعات امکان سنجی و مکانیابی برای نقاط مستعد آبزی پروری و همچنین تخصیص آب توسط شرکت آب منطقهای استان و تامین منابع مالی از جمله تسهیلات بانکی و وجود سرمایه گذار تحقق یابد، امکان احداث مزارع آبزی پروری و تشکیل تعاونی های صیادی بیشتری در استان وجود دارد.
در حال حاضر چند مزرعه تولید ماهیان سردابی در استان وجود دارد و سالانه چه میزان ماهی تولید می شود؟
مرادنژاد: در حال حاضر بیش از ۲۶۰ مزرعه در قالب مجتمع و مزارع منفرد در استان وجود دارد که ظرفیت تولید در این مزارع سالانه پنج هزار و ۵۰۰ تن است.
چند تعاونی صیادی با چه میزان اشتغال در استان تشکیل شده است؟ این تعاونی ها مجوز چه میزان صیادی را در سال دارند و آیا ظرفیت افزایش آنها وجود دارد؟
مرادنژاد: هفت تعاونی صیادی در استان تشکیل شده که سالانه مجوز صید ۶ هزار تن ماهی از منابع آبی استان را دارند و در حال حاضر بیش از ۴۰۰ نفر در این تعاونی ها مشغول به کار هستند.
در هفت منبع آبی استان تعاونی صیادی تشکیل شده است و در صوت تامین اعتبار برای مطالعه و بررسی لیمنولوژیکی(آبگیرشناسی) و ارزیابی ذخایر آبزیان منابع آبی استان و براساس نتایج مطالعات امکان تشکیل تعاونی های صیادی در منابع آبی استان قابل بررسی و ایجاد است.
حال در مجموع چه میزان اشتغال در حوزه شیلات استان ایجاد شده است؟
مرادنژاد: بیش از هزار و ۴۰۰ نفر اشتغالزایی به طور مستقیم و غیر مستقیم در بخش شیلات استان بوجود آمده است و در صورت مهیا شدن شرایط رشد تولید امکان افزایش این میزان اشتغال هم در استان وجود دارد.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان برش استانی برنامه هفته توسعه در بخش کشاورزی استان تهیه و تدوین شده است، براساس این برنامه وضیعت شیلات استان به کجا خواهد رسید و در این برنامه چه نگاهی به این حوزه شده است؟
مرادنژاد: در صورت تامین اعتبارات تملک داراییهای سرمایه ای ملی و استانی و پرداخت تسهیلات برای تکمیل تاسیسات زیربنایی مجتمع های آبزی پروری مطالعه شده پیش بینی می شود تا پایان برنامه هفتم توسعه با هزار و ۳۰۰ تن افزایش، میزان تولید شیلات در استان به ۱۲ هزار و ۸۰۰ تن برسد.
سرانه مصرف ماهی در استان چقدر است؟ با توجه به اینکه گفته می شود مصرف ماهی در سبد غذایی مردم کاهش پیدا کرده است، آیا مازاد تولید در استان داریم که به خارج استان یا خارج کشور صادر شود و اگر هست، در سال گذشته از میزان تولیدات استان چه مقدار آن صادر شده است؟
مرادنژاد: سرانه مصرف آبزیان در استان از ۲ کیلوگرم در سال ۱۳۷۵ به هفت کیلوگرم در سال ۱۴۰۳ رسیده است؛ بله در استان مازاد تولید و صادرات آبزیان داریم به گونهای که سالانه به طور متوسط ۶۰۰ تن از تولیدات استان شامل انواع آبزیان به سایر استان ها و کشورهای دیگر صادر می شود.
به پروژه های نیمه تمام حوزه شیلات استان هم اشاره کنید که چند پروژه نیمه تمام با چه میزان پیشرفت فیزیکی در استان داریم و برای اتمام آنها به چه میزان تسهیلات نیاز است؟
مرادنژاد: فاز دوم مجتمع پرورش ماهیان سردآبی سیران در مرحله پایان عملیات تسطیع و خاکبرداری است و هم اکنون ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
برای اتمام این پروژه ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبارات تملکی و ۳۰۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی نیاز است و با تامین این مبلغ به مرحله بهره برداری خواهد رسید.
از دیگر پروژه های نیمه تمام حوزه شیلات استان، مجتمع پرورش ماهیان سردآبی آلوت شهرستان بانه است که در مرحله مطالعات ژئوتکنیک و جانمایی است،سرمایه گذاری بیش از ۸۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل این پروژه تا مرحله بهره برداری مورد نیاز است.
ناگفته نماند تعیین نقاط مستعدآبزی پروری و مطالعات در زمینه صید و صیادی در منابع آبی سد سیازاخ در دیواندره در حال انجام است و افزون بر این در زمینه احداث مجتمع پرورش ماهی در منابع آبی مستعد شهرستان بیجار هم درصدد انجام مطالعات لازم هستیم.