سیروان از بنبست بیرون میآید؛ شتاب پروژههای راهسازی در دل کوهستان

ایرنا/ شهرستان سیروان، نگینی گمنام در قلب ایلام، با تکمیل پروژههای مهمی همچون جاده قاضیخان - بدره، سرتنگ - هلسم و مسیر چشمهچاهی، کمکم از انزوای جغرافیایی رهایی مییابد؛ گامهایی که آبادانی و توسعه را به خانههای روستایی این منطقه میرسانند.
خدمات زیربنایی مانند راههای روستایی و جادههای بین شهری از مهمترین عوامل توسعهای جوامع مختلف محسوب شده و این مساله در جامعه بشری امروز نیز همواره مورد توجه دولتمردان بوده و هست؛ تا جایی که از جاده همیشه بهعنوان رکن مهم توسعه یاد میشود.
راههای مناسب مهمترین زیرساخت و پیش نیاز توسعه و آبادانی مناطق محروم بوده و در واقع دستیابی به توسعه پایدار در بخشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی مستلزم بهرهمندی از جادههای مناسب در شهرستانهای مختلف کشور است.
توسعه راههای شهری و روستایی از جمله مهمترین اهداف دولتهای مختلف برای کاهش محرومیت در نقاط مختلف کشور بوده است، بهطوری که در سالهای گذشته، اقدامات زیادی در این خصوص در شهرستان تازهتأسیس سیروان اجرایی شده اما هنوز کمبودها و مشکلات در این شهرستان وجود دارد.
در واقع، توسعه راههای شهرستان سیروان، این خطه با ظرفیت را از بنبست خارج میکند و این اقدام نقش مهمی در شکوفایی یک منطقه دارد.
افتتاح مرحله نخست جاده قاضیخان - بدره
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد که طول کل این مسیر ۱۳ کیلومتر است که ۶ کیلومتر آن از سمت شهرستان سیروان تکمیل شده و حجم عملیات راهسازی در هفت کیلومتر بعدی با توجه به وضعیت کوهستانی و رودخانه بزرگی که در مسیر قرار دارد، بسیار زیاد بود که برای اجرای آن یک تونل به طول ۲۳۵ متر حفاری و تکمیل شد.
فرشاد دوستی تأکید کرد که مرحله نخست این پروژه چند سال پیش تکمیل و زیر بار ترافیک رفت و بهرهبرداری کامل از این پروژه افزون بر خارج شدن سیروان از بنبست و اتصال آن به بدره، مسیر شهرستانهای چرداول و سیروان به بدره، درهشهر و آبدانان را تا حدود زیادی کاهش میدهد.
وی یادآور شد: در طول این مسیر یک تونل به طول ۲۳۵ متر، ۷۰۰ هزار متر مکعب خاکریزی، ۲۳ هزار متر مکعب زیراساس، ۲۰ هزار تن آسفالت و ۲۵ دستگاه ابنیه فنی احداث شده است.
پروژه ارتقای جاده لومار به قاضیخان ۳۰ درصد پیشرفت دارد
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام در خصوص این پروژه توضیح داد: طول جاده لومار به قاضیخان ۱۱ کیلومتر است که اکنون با پیشرفت ۳۰ درصدی در دست اجرا است.
دوستی بیان کرد: این جاده با عنوان ارتقای راه روستایی به جاده شهری در دست اجرا است و در این میان نیز مناطق حادثهخیز رفع خواهد شد.
تلاشها برای تکمیل راه شهرستانهای سیروان به چرداول
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام گفت: مسیر بین شهرستانهای سیروان و چرداول با اجرای پروژه سرتنگ به هلسم در منطقه چرمین حدود ۳۰ کیلومتر کاهش مییابد.
دوستی افزود: یکی از مسیرهایی که میتواند در کاهش مسافت بین شهرستانهای شمالی به جنوبی استان تأثیر مهم داشته باشد، جاده سرتنگ در شهرستان سیروان به منطقه هلسم در شهرستان چرداول است که در حال بررسی احداث تونل برای حذف گردنه و حفظ منابع طبیعی منطقه هستیم که در صورت تأیید کارشناسان و تأمین اعتبار، نسبت به احداث آن اقدام خواهد شد.
مدیرکل راه و شهرسازی ایلام تأکید کرد: با احداث جاده سرتنگ- هلسم و ساخت تونل در این مسیر، دو شهرستان سیروان - چرداول به یکدیگر متصل شده و ساکنان شهرستانهای جنوبی همچون درهشهر، بدره و آبدانان نیز از طریق جاده قاضیخان به مناطق شمالی استان متصل میشوند.
دوستی یادآور شد: اجرای این پروژه از برنامههای اولویتدار اداره کل راه و شهرسازی استان ایلام است، چرا که در صورت تکمیل، مسیر سیروان به چرداول حدود ۳۰ کیلومتر کاهش مییابد.
وی اضافه کرد: رایزنی برای تخصیص اعتبار ملی در سال آینده برای پروژه سرتنگ هلسم جزو برنامههای راه و شهرسازی استان است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام تصریح کرد: اداره کل راه و شهرسازی استان ایلام پیگیر اجرای مابقی مسیرها به سمت مرکز شهرستان سیروان (لومار) است و در این خصوص تلاش خواهد کرد تا با تأمین اعتبار این پروژهها را به سرانجام برساند.
کلنگزنی ۳.۵ کیلومتر از جاده ایلام-سیروان
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام از کلنگزنی ۳.۵ کیلومتر از جاده ایلام- سیروان در محدوده چشمهچاهی خبر داد و گفت: از مزایای مسیر جدید، حذف پیچهای پرحادثه، کاهش هفت کیلومتری مسیر، صرفهجویی در مصرف سوخت و کاهش زمان سفر استان ایلام است.
دوستی اظهار کرد: سیروان هم به لحاظ موقعیت جغرافیایی و تاریخی و هم بهعنوان قطب کشاورزی از شهرستانهای مهم استان است؛ اما از لحاظ راههای دسترسی تا چند وقت پیش چندان وضعیت مناسبی نداشت.
وی افزود: ظرف چند سال اخیر پروژههای مهم و تأثیرگذاری در حوزه راههای شهرستان سیروان اجرایی شد؛ از جمله مرحله نخست مسیر چشمهچاهی و همچنین مسیر قاضیخان- بدره. از مزایای مسیر چشمهچاهی- سفیدخانی میتوان به حذف پیچهای پرحادثه، کاهش هفت کیلومتری مسیر، صرفهجویی در مصرف سوخت، کاهش آلایندههای زیستمحیطی، کاهش زمان سفر و کاهش استهلاک خودروها اشاره کرد.
تکمیل جاده سرتنگ هلسم و کاهش ۳۰ کیلومتری سیروان به چرداول
مدیرکل راه و شهرسازی ایلام به یکی دیگر از پروژههای تأثیرگذار برای توسعه شهرستان سیروان اشاره کرد و افزود: یکی از مسیرهای تأثیرگذار در ارتباط شهرستان سیروان با دیگر مناطق، تکمیل جاده سرتنگ - هلسم (راه دسترسی شهرستان چرداول به شهرستان سیروان) است که امید می رود عملیات اجرایی این مسیر نیز با تأمین اعتبار لازم بهزودی آغاز شود.
دوستی گفت: طبیعت کوهستانی استان بهویژه در شهرستانهای شمالی، هزینه اجرای پروژههای راهسازی را بالا برده است و اکتفا کردن به منابع استانی باعث میشود عملیات اجرایی آنها سالها طول بکشد. باید تلاش کنیم اعتبار ملی به طرحهای در دست اجرا تخصیص یابد.
وی نشان کرد: احداث مسیر سرتنگ - هلسم افزون بر کاهش ۳۰ کیلومتری مسافت شهرستانهای سیروان- چرداول، باعث کاهش قابل توجه مسافت شهرستانهای شمالی و جنوبی استان و همچنین کاهش مسافت شهرستانهای مختلف استانهای کرمانشاه و خوزستان و لرستان و ایلام خواهد شد و مهمتر آنکه باعث توسعه شهرستان سیروان میشود.
نماینده مجلس: تأمین اعتبار احداث جاده چرداول به سیروان پیگیری میشود
نماینده مردم حوزه شمال استان ایلام در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: توسعه راههای استان ایلام مستلزم تأمین اعتبار از طریق منابع ملی است؛ چراکه هزینه احداث جاده بسیار زیاد و اعتبارهای استانی ناچیز است و به همین سبب تمام سعی و تلاش ما این است تا با افزایش اعتبارهای ملی، روند توسعه راههای استان شتاب یابد.
فریدون همتی به پیگیری تأمین اعتبار احداث مسیر چرداول به سیروان در محدوده سرتنگ به هلسم اشاره کرد و افزود: احداث این جاده برای اتصال شهرستانهای شمال به جنوب استان در کنار تکمیل راه لومار - قاضیخان - بدره از اهمیت بالایی برخوردار است.
نماینده مردم شهرستانهای ایلام، ایوان، مهران، ملکشاهی، چوار، سیروان، چرداول و هلیلان در مجلس شورای اسلامی از پیگیری تأمین اعتبار تکمیل سه تقاطع غیرهمسطح چشمهچاهی، کارخانه سیمان و تقاطع مسیر قدیم سرابله در جاده حمیل - ایلام خبر داد.