خسارت ۲ همتی سرما و تگرگ به کشاورزی کردستان

ایرنا/ سرما و بارش تگرگ در هفتههای اخیر بیش از ۲ هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی کردستان خسارت وارد کرده است این در حالی است که بسیاری از کشاورزان خسارتدیده، محصولات خود را بیمه نکردهاند و نیازمند کمکهای اضطراری دولت برای جبران این آسیبها هستند.
بهرهبرداران بخش کشاورزی در طول سال ممکن است بر اثر شرایط آب و هوایی، شیوع بیماری و آفات دچار خسارت شوند و برای جبران خسارت وارد شده نیاز به نگاه و رویکرد حمایتی از سوی دولت دارند.
کاهش دمای هوا و بارش تگرگ، برف و بارانهای سیل آسا در بیشتر سالها در اوایل بهار منجر به خسارت به بخش کشاورزی کردستان می شود و از آنجا که بخش زیادی از اقتصاد و اشتغال این استان وابسته به این بخش است لذا هر گونه آسیبی به آن بر روی معیشت و درآمد قشر زیادی تاثیر می گذارد.
اواخر فروردین امسال دمای هوا به یکباره چندین درجه کاهش یافت و در برخی نقاط هم شاهد بارش برف بودیم و این در حالی بود که برخی از درختان میوه، وارد مرحله گلدهی شده بودند، ضمن اینکه اواسط اردیبهشت هم بارش تگرگ روی داد که در مجموع خسارت به باغات و مزارع حدود ۲ هزار میلیارد تومان برآورد شد.
پنج محصول باغی کردستان بیشترین خسارت را دیدهاند
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به بروز دماهای صفر و زیرصفر و بارش برف در نقاط مرتفع در اوایل بهار امسال برخی از باغات استان به ویژه در نیمه شمالی و غربی استان که بیشتر پراکندگی باغات هم در این بخش از استان قرار دارد، خسارت زیادی دیدهاند.
محمدصالح احمدی ادامه داد: خسارت بیشتر در محصولاتی مانند توت فرنگی، گردو، انگور، زردآلود و بادام مشاهده شده و در سایر محصولات میزان خسارت جزئی و به میزان کمتر رخ داده است.
با توجه به بررسیهای میدانی توسط کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان خسارت اولیه بیشتر در اندامهای زایشی و رویشی شامل شاخه فصل جاری و گل بوده و در برخی محصولات از جمله بادام و زردآلو در میوه مشاهده شده است.
با توجه به بررسیهای انجام شده خسارت اولیه بیشتر در اندامهای زایشی و رویشی شامل شاخه فصل جاری و گل بوده و در برخی محصولات مانند بادام و زردآلو در میوه مشاهده شده است. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان اعلام کرد: تا پایان فروردین سال جاری براساس برآورد انجام شده بیش از هزار میلیارد تومان خسارت به ۱۰ هزار هکتار از تولیدات باغی استان وارد شده است.
احمدی با اشاره به اینکه سطح و میزان خسارت بسته به شهرستان و نوع محصول متغیر است، افزود: این میزان خسارت در دامنه ۲۰ تا ۴۰ درصد باغات رخ داده است.
وی به میزان خسارت وارده به بخش زراعی استان هم اشاره کرد و گفت: با توجه به بررسیهای انجام شده توسط کارشناسان این سازمان خسارت وارده به محصولات زراعی مختلف از جمله گندم، جو، کلزا، نباتات علوفه ای، تاکنون میزان خسارت برآورد شده پنج هزار و ۲۳۳ میلیارد و ۴۳۰ میلیون ریال است.
اردیبهشت سال جاری هم بارش تگرگ در بیشتر نقاط استان اتفاق افتاد و موجب خسارت به محصولات کشاورزی شد ولی با توجه به اینکه بروز علائم اصلی خسارت پس از طی چند روز از حادث شدن عامل خسارتزا نمایان می شود لذا پس از مساعد شدن شرایط تخمین نهایی مبلغ خسارت برآورد و اعلام خواهد شد.
۶۲ درصد اراضی زراعی کردستان زیر پوشش بیمه کشاورزی است
یک میلیون و ۱۶۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کردستان به محصولات زراعی و ۶۰ هزار هکتار آن هم به باغات اختصاص پیدا کرده است.
به گفته معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی کردستان ۶۵۹ هزار هکتار از اراضی زراعی و ۲۹۲ هکتار از باغات استان هم زیرپوشش بیمه محصولات کشاورزی هستند.
محصولاتی که زیرپوشش بیمه کشاورزی قراردارند بعد از ارزیابی درصد خسارت وارد شده است، میزان غرامت آن تعیین و به حسابت کشاورزان واریز می شود البته چون فعلا میزان خسارت وارد شده به بخش کشاورزی استان نهایی نشده است و همچنان بررسی های کارشناسان ادامه دارد لذا پرداخت غرامت هم منوط به تکمیل این فرآیند است.
تعداد کشاورزانی که در استان محصولات خود را بیمه کرده اند زیاد نیست که بخشی از این مسئله به عملکرد صندوق بیمه در پرداخت غرامت و نارضایتی کشاورزان در این رابطه و قسمتی از آن هم به بنیه مالی ضعیف کشاورزان این منطقه بر می گردد، به همین دلیل می طلبد دولت پشتیبانی ویژه ای از این قشر در راستای استمرار و تقویت تولیدات این بخش داشته باشد.
نماینده اتاق اصناف کشاورزان کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه سرما ویخبندان وتگرگ بلای جان تولیدات بخش کشاورزی استان است، اظهار کرد: کاهش دما و یخبندان در اواخر فروردین سال جاری به بخش زیادی از باغات و مزارع استان به ویژه مزارع گندم خسارت وارد کرد.
سیدحسین رحیمی با بیان اینکه باغات در برخی از نقاط استان ۲۰ تا ۸۰ درصد آسیب دیده اند، افزود: در مزارع گندم هم بین ۲۰ تا ۵۰ درصد خسارت ایجاد شده است.
وی با ابراز تاسف از اینکه تاکنون هیچ نهادی جلسه ای را با حضور نمایندگان کشاورزان در راستای حمایت از این قشر زحمتکش تشکیل ندادهاند، گفت: در سه روز گذشته هم بارش تگرگ موجب خسارت شدیدی به محصولات کشاورزی شد.
مسئولان از کشاورزان خسارت دیده با اعطای وام های کم بهره یا بلاعوض و همچنین تمدید مهلت بازپرداخت وام های این کشاورزان حمایت کنند. نماینده اتاق اصناف کشاورزان کردستان اظهار کرد: در برخی از نقاط استان، کشاورزی تنها منبع درآمد خانوارهاست لذا انتظار می رود جبران بخشی از خسارت وارد شده به دسترنج یکساله زارعان و چندین ساله باغداران مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
رحیمی که خود از کشاورزان نمونه کشوری در تولید محصول گندم است، بیان کرد: امیدواریم صندوق بیمه محصولات کشاورزی به وظیفه خود به نحو احسن عمل کند و تنها به دادن شعار و رفع تکلیف، نپردازد.
وی درخواست کرد سازمان جهاد کشاورزی و ستادبحران با بررسی خسارتهای وارد شده به بخش کشاورزی استان در راستای حمایت از کشاورزان خسارت دیده با اعطای وام های کم بهره یا بلاعوض و همچنین تمدید مهلت بازپرداخت وام های این کشاورزان اقدام کنند.
نماینده اتاق اصناف کشاورزان کردستان یادآور شد: همانگونه که در فصل برداشت و اعلام رتبه برتر استان در سطح کشور از نظر میزان تولید و سطح زیرکشت، مسئولان خود را همراه کشاورزان می دانند، هنگامی که خسارت و آسیبی هم به محصولات آنها وارد می شود باید در کنار این قشر باشند.
اگرچه آسیب عوامل خسارتزا هم چون بارش تگرگ و کاهش دمای هوا به برخی از محصولات کشاورزی در این فصل قابل برگشت است ولی تعدادی از محصولات کامل از بین میروند لذا با توجه به اهمیت امنیت غذایی و حفظ تولید در بخش کشاورزی می طلبد پشتیبانی ویژهای از کشاورزان انجام شود.