طبیعت میانکاله در اسارت فنس؛ تلاش برای احیای «حفاظت»




























ایسنا/ مرتع حسینآباد، واقع در پنج کیلومتری تالاب میانکاله و نزدیک به شهرستان بهشهر، یکی از مناطقی است که در سالهای اخیر درگیر پروژهای بحثبرانگیز برای احداث واحد پتروشیمی بوده است.
در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۰، وزیر کشور وقت با حضور در منطقه، کلنگ آغاز این پروژه را به زمین زد؛ این تصمیم بهویژه با واکنشهای منفی از سوی فعالان محیطزیست و مرتعداران روبهرو و موجب ایجاد نگرانی درباره تأثیرات منفی زیستمحیطی آن بر اکوسیستم حساس منطقه و تالاب میانکاله شد؛ میانکاله شبهجزیرهای در منتهیالیه جنوب شرقی دریای خزر است که ذخیره گاه زیست کره و البته اولین تالاب ثبت شده در کنوانسیون بینالمللی رامسر محسوب میشود.
در آبان ۱۴۰۲، وزارت نفت با ابطال موافقتنامه احداث پروژه پتروشیمی میانکاله، گامی در راستای توقف این طرح برداشت. این اقدام در پی درخواستهای مردمی و اعتراضات گسترده فعالان محیطزیست و کارشناسان این حوزه انجام شد که خواهان بازپسگیری اراضی ۹۰ هکتاری مورد نظر پروژه شدند.
با این حال، در ماههای اخیر، سرمایهگذار صنایع پتروشیمی مازندران فعالیت خود را دوباره آغاز کرده و تجهیزات مورد نیاز پروژه، وارد محدوده فنس کشی شد؛ فنس هایی که از پیش در محدوده این اراضی برای ساخت پتروشیمی میانکاله در نظر گرفته شده بود.
این اقدامات، دیگر بار موجب موجی از نگرانی را ایجاد کرد که در پی این وضعیت و در پاسخ به اعتراضاتی فزاینده، با پیگیری سازمان حفاظت محیطزیست کشور، در نهایت در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴، رئیسجمهوری دستور توقف فوری پروژه را صادر کرد.
این دستور به استاندار مازندران ابلاغ و بر همین اساس عملیات پروژه متوقف شد و در حال حاضر، سرمایهگذار پروژه پتروشیمی میانکاله برای بازپسدهی اراضی، خسارتی بالغ بر چهار هزار میلیارد تومان برآورد کرده است. با این حال، تا این لحظه، عملیات بازپسدهی اراضی توسط سرمایهگذار هنوز آغاز نشده است.