معاون مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه: کشاورزان محصولات کم آببَر کشت کنند

ایرنا/ معاون پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه با اشاره به خشکسالیهای یک دهه اخیر در کشور تاکید کرد که کشاورزان باید به سمت استفاده از کشت محصولات کم آب بَر و مدیریت آب حرکت کنند.
دکتر عباس رضاییزاد روز دوشنبه در حاشیه برگزاری روز مزرعه در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: کشت محصولات کم آببَر از موضوعات مهمی است که در بحران کمبود آب کنونی بیش از پیش در کشورمان دارای اهمیت است.
وی افزود: براساس خشکسالی هایی که طی چند سال اخیر در ایران روی داده است، کشاورزان باید با کشت محصولات جایگزین علاوه بر حفظ تنوع محصولات، صرفه جویی قابل توجهی نیز در مصرف آب داشته باشند.
معاون پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه با اشاره به تدوین و ابلاغ الگوی کشت از سال ۱۴۰۱ برای همه استان های کشور یادآور شد: سازمان های جهاد کشاورزی استان ها موظف شده اند این الگوی کشت را رعایت کنند.
دکتر رضاییزاد ادامه داد: الگوی کشت بر مبناهای مختلفی همچون منابع آب، خاک، وضعیت اقلیم و تنوع محصولات کشاورزی تدوین شده است که در این راستا باید کشاورزان براساس خشکسالی های یک دهه اخیر به سمت کشت پاییزه و محصولاتی که مصرف آب کمتری دارند حرکت کنند.
وی یادآور شد: منابع آب متعلق به همه است و باید این آب را تا جایی که می توانیم به درستی نگهداری و مصرف کنیم تا نسل های آینده دچار مشکلاتی که هم اکنون برخی استان های کشور با آن دست به گریبان هستند نشده و با مدیریت مناسب الگوی کشت را رعایت کنند.
توسعه کشت کلزا برای تناوب گندم
دکتر رضایی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اهمیت توسعه کشت کلزا به عنوان یک محصول مهم پاییزه گفت: این محصول تناوب مناسبی برای گندم است که از بارندگی پاییز و بهاره می تواند استفاده کند.
وی افزود: تحقیقات نشان می دهد کشت گندم در مزارعی که سال قبل از آن کلزا در آن کشت شده است عملکرد را به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش می دهد ضمن اینکه آفات و امراض را هم می تواند در مزارع بخوبی کنترل کرد.
معاون پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ادامه داد: در حال حاضر ۹۰ درصد روغن و دانه های روغنی مورد نیاز کشور از خارج وارد می شود به همین دلیل یکی از سیاست های اصلی وزارت جهاد کشاورزی حرکت به سمت خودکفایی در تولید دانه های روغنی است که سالانه حدود ۵ میلیارد دلار هزینه واردات آن می شود.
وی با بیان اینکه در پایان برنامه هفتم افزایش تولید در بحث دانه های روغنی باید از ۱۰ به ۴۰ درصد افزایش پیدا کند گفت: این محصول به سبب ویژگی های منحصر بفردی همچون کشت بهاره و پاییزه آن در اقلیم های مختلف، مصرف کم آب و مدیریت پذیر بودن تلاش می شود تا در استان افزایش پیدا کند.
رضاییزاد تاکید کرد: در سطح استان کرمانشاه هم اکنون کشاورزانی با تولید بالای هفت تن وجود دارند که این میزان تولید می تواند نقش مهمی در بهبود معیشت کشاورزان و از سویی دیگر کمک به جلوگیری از واردات دانه های روغنی از خارج از کشور ایفا کند.
آیین «روز مزرعه» که امسال با محوریت انتقال یافتههای پژوهشی بهنژادی گندم آبی و کلزا و استفاده هوشمندانه در مصرف آب با حضور جمعی از روستاییان، بهرهبرداران و کشاورزان پیشرو استان در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت شهرستان کرمانشاه برگزار شد.