نماد آخرین خبر

سود ماینرها، زیان مردم خراسان‌شمالی؛ چه کسی پاسخگوست؟

منبع
ايرنا
بروزرسانی
سود ماینرها، زیان مردم خراسان‌شمالی؛ چه کسی پاسخگوست؟

ایرنا/ دستگاه‌های غیرمجاز رمز ارز این روزها در خراسان‌شمالی با وجود ناترازی انرژی در کشور مخفیانه برق این استان محروم را می بلعند و خسارت چندین میلیاردی به شبکه برق استان وارد می‌کنند.

مزرعه در گذشته به مکانی اطلاق می‌شد که در آن کشاورزان دست به تولید محصولات مختلف می‌زدند تا چرخ زندگی بچرخد اما در چند سال اخیر مزارع استخراج ارز دیجیتال واژه جدیدی است که در بین مردم رواج پیدا کرده است.

در این مزارع خبری از تولید و اشتغالزایی نیست بلکه با گسترش آن و به یغما رفتن انرژی ارزان چرخ زندگی بسیاری از واحدهای تولیدی خوابیده می شود و جیب تنها عده ای به بهای اختلال زندگی افراد پر می شود.

مسوولان و کارشناسان بخش انرژی نیز یکی از دلایل اصلی خاموشی‌های اخیر را وجود این مزارع شوم بیان می‌کنند اما به‌ علت سود بالا استخراج ارز، سودجویان از هر فرصتی برای دست‌اندازی به شبکه برق‌رسانی استفاده می‌کنند.

این افراد با استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات خاص اقدام به استخراج ارز می‌کنند که متاسفانه با افزایش پیک بار مصرف برق این مزارع استخراج ارز در حال تبدیل شدن به یک چالش بسیار بزرگ در خراسان‌شمالی است.

براساس آمار شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی در سال گذشته ماینرهای غیرمجاز برق حدود ۱۵ هزار خانوار این استان را مصرف کردند و این در حالی است که تداوم این وضعیت در روزهای گرم سال روزهای ناخوشی را برای صنعت برق در خراسان شمالی به تصویر می کشد.

کشف ۱۶۲ دستگاه ماینر

مدیر امور دیسپاچینگ و فوریت‌های برق خراسان‌شمالی می گوید: ۱۶۲ دستگاه غیرمجاز رمز ارز سال ۱۴۰۳ در این استان کشف و ضبط شد که فعالیت این دستگاه ها بیش از ۴۰ میلیارد ریال به شبکه برق استان خسارت زد.

محمد معروف می افزاید:‌ ارزش دستگاه های کشف شده ۱۵۰ میلیارد ریال اعلام شده است که مقدار برق مصرفی آنها معادل ۱۵ هزار خانوار بوده است.

وی ادامه می دهد: این دستگاه ها بیشتر در شهرهای بجنورد و شیروان کشف شده که در پوشش دامداری، واحد صنعتی و یا تولیدی فعالیت می کردند.

مدیر امور دیسپاچینگ و فوریت‌های برق خراسان‌شمالی می گوید: اخیرا نیز ۷۲ دستگاه ماینر در بجنورد کشف و ضبط شد.

معروف با بیان اینکه این دستگاه‌ها به صورت غیرقانونی از برق شبکه سراسری استفاده می کردند، می گوید: نصب ماینرهای غیر مجاز برای کسب سود باعث ایجاد نوسان و ضعف ولتاژ در شبکه توزیع برق می شود که موجب وارد شدن خسارت به تأسیسات الکتریکی و وسایل برقی مشترکان می شود.

زیان‌های ماینر به شبکه برق

مدیرگروه نظارت و کنترل لوازم اندازه گیری شرکت توزیع نیروی برق خراسان‌شمالی می گوید: فرآیند ماینینگ نیازمند مصرف مقادیر زیادی برق است که اغلب از منابع انرژی غیرقابل تجدید تامین می‌شود.

علیرضا دلبری می افزاید: دستگاه‌های ماینر با مصرف زیاد برق خود فشار زیادی به شبکه برق خراسان‌شمالی وارد کرده‌اند و اصلی‌ترین مشکل ماینر مصرف بیش از حد برق است.

وی ادامه داد: دستگاه‌ها باید به صورت ۲۴‌ ساعته روشن باشند تا عملیات استخراج تکمیل شود که این روشن بودن دستگاه باعث تولید گرمای زیاد نیز می‌شود که ماینر باید سیستم خنک‌کننده قوی داشته باشد.

دلبری می گوید: براساس شاخص‌ها، انجام هر تراکنش بیت‌کوین هزار و ۵۴۴ کیلووات ساعت یا معادل تقریبا ۵۳ روز انرژی مصرفی یک خانه متوسط برق مصرف می‌کند.

وی می افزاید:‌همچنین هر دستگاه ماینر برابر ۱۵ خانوار برق مصرف می کند.

پاداش برای شهروندان مسوولیت‌پذیر

مدیرگروه نظارت و کنترل لوازم اندازه گیری شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی می گوید: شرکت توانیر با هدف تشویق بیشتر مردم، به ازای گزارش هر دستگاه ۱۰ میلیون ریال تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال پاداش ۱۰۰ میلیون ریالی برای معرفی استفاده غیرمجاز از برق در نظر گرفته است.

دلبری می افزاید:‌ شهروندان مسوولیت‌پذیر می توانند گزارش خود را از طریق آدرس www.tavanir.org.ir/samaat ارسال کنند.

وی تصریح می کند: بیشتر کشفیات مربوط به دستگاه های ماینر غیرمجاز با گزارشات مردمی حاصل شده است.

مدیرگروه نظارت و کنترل لوازم اندازه گیری شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی می گوید: پرونده ها پس از کشف، به منظور تعیین تکلیف به مرجع قضایی ارجاع می شوند که پس از تعیین میزان انرژی مصرفی با تعرفه اعلامی شرکت توانیر و بر اساس نظریه کارشناسان رسمی تعیین جریمه انجام می شود.

ماینر، دستگاه تولیدکننده رمز ارز (نوعی دارایی دیجیتال) است که به صورت غیرمتمرکز تولید و نگهداری می‌شود و برای استخراج آنها باید محاسبات ریاضی پیچیده‌ای توسط رایانه به‌صورت مستمر انجام شود که مستلزم مصرف برق زیادی است.

در سراسر جهان افرادی که به کار استخراج رمزارزها اعم از بیت‌کوین یا سایر ارزهای رمزنگاری شده مشغول هستند، ماینر می‌گویند و آن‌ها تلاش می‌کنند با استفاده از ابزارهای متنوع استخراج به تعداد بیشتری از رمزارزهای استخراج نشده دست یابند و با فروش آنها به سود و درآمدزایی دست پیدا کنند.

۹۹.۹ درصد جمعیت شهری و روستایی استان خراسان شمالی از برق برخوردارند و ۳۸۵ هزار مشترک برق در بخش‌های تجاری، خانگی، ادارای و صنعتی و کشاوزی وجود دارد.





آخرین خبر خراسان شمالی در اینستاگرام :
https://instagram.com/bojnord_today