جوانسازی تاریخی شبکه برق گیلان کلید خورد

تسنیم/ پروژهای بزرگ نوسازی تجهیزات پستهای برق برای طرح تحول شبکه برق گیلان آغاز شده که شامل ورود ترانسفورماتورهای پرقدرت و بهروزرسانی زیرساختهای انتقال است.
توسعه زیرساختهای برق در استان گیلان وارد مرحلهای جدید و بیسابقهای شده است و با هدف مقابله با چالشهای احتمالی فصل گرما، شرکت برق منطقهای گیلان از اجرای 12 پروژه کلیدی و عقد بزرگترین قرارداد خرید ترانسفورماتور در تاریخ برق استان خبر داد؛ طرحی که کارشناسان آن را انقلابی در حوزه نوسازی تجهیزات فرسوده برق میدانند.
استان گیلان بهدلیل شرایط اقلیمی خاص و رشد روزافزون مصرف برق در بخشهای صنعتی، کشاورزی و خانگی، همواره با چالشهایی در حوزه تأمین و مدیریت انرژی مواجه بوده است.
شبکه برق استان، بهویژه در مناطق دورافتاده، فرسوده بوده و نیازمند جوانسازی و تقویت زیرساختها بوده است و در سالهای اخیر، افزایش مصرف برق، رشد واحدهای صنعتی و توسعه زیرساختهای گردشگری، فشار مضاعفی بر این شبکه وارد کرده است، طی دهههای گذشته، بخش قابل توجهی از شبکه انتقال و توزیع این استان به دلیل قدمت بالا نیازمند بازسازی و ارتقا بوده که به گفته کارشناسان، سرعت اجرای آنها تناسبی با رشد مصرف نداشته است.
با این حال، طی یکی 2 سال گذشته روند توسعه و نوسازی زیرساختها در استان با دستور وزارت نیرو و با همراهی شرکت توانیر شتاب گرفته است؛ بهگونهای که اکنون گیلان در صدر فهرست استانهای دارای طرح تحول در بخش برق قرار گرفته است.
ورود به فاز جدید توسعه: 12 پروژه در دستور کار
محمود دشتبزرگ، مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، از اجرای گستردهترین طرح زیرساختی این شرکت در دهه اخیر خبر داد و اظهار کرد: در حال حاضر، پنج پروژه حیاتی توسط شرکت توانیر و در مجموع هفت پروژه کلیدی و فوری در دستور کار ما قرار دارد که باید تا پایان تابستان به بهرهبرداری برسند.
وی با بیان اینکه بهطور کلی، 12 پروژه را هدفگذاری کردهایم که با بهرهبرداری از آنها، بیش از 1060 مگاولتآمپر به ظرفیت شبکه برق استان افزوده میشود، گفت: در این پروژهها بالغ بر 331 کیلومتر مدار انتقال جدید احداث خواهد شد که ارزش سرمایهگذاری این پروژهها بیش از پنج هزار میلیارد ریال است و چنین حجمی از توسعه در تاریخ شرکت برق منطقهای گیلان بیسابقه محسوب میشود.
ثبت رکوردهای ملی در حوزه تأمین تجهیزات
یکی از مهمترین بخشهای این طرح، نوسازی تجهیزات کلیدی پستهای برق از جمله ترانسفورماتورهاست. دشتبزرگ در اینباره میگوید: در قالب قراردادی بزرگ، خرید 39 دستگاه ترانسفورماتور نهایی شده که از لحاظ تعداد، رکوردی بیسابقه در کشور محسوب میشود، ظرفیت این ترانسها مجموعاً 4400 مگاولتآمپر است که بیش از 50 درصد ظرفیت مورد نیاز فعلی استان را پوشش میدهد.
به گفته مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان، برای اولین بار، طراحی ترانسفورماتورهای 250 مگاولتآمپری در دستور کار قرار گرفته است و نخستین نمونه آن با ثبت رکورد جدید در زمان ساخت، خردادماه وارد استان خواهد شد.
کارشناسان چه میگویند؟
وحید آذرنیا، استاد دانشگاه و کارشناس ارشد سیستمهای قدرت، نیز اشاره به طرح تحول گیلان اظهار کرد: سرمایهگذاری گسترده در تجهیزات پرظرفیت مانند ترانسفورماتورها، نهتنها پایداری شبکه را تضمین میکند بلکه ریسک خاموشی در پیک تابستان را به شکل محسوسی کاهش خواهد داد، این سطح از نوسازی در استانی مانند گیلان، نشاندهنده تغییر رویکرد از مدیریت مصرف به سمت توسعه زیرساختی است، در مناطق صنعتی گیلان از جمله شهرک صنعتی رشت و انزلی، بسیاری از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی همواره از نوسانات برق و قطعیهای مقطعی گلایهمند بودهاند.
به گفته امیر حسینی، استاد دانشگاه و متخصص انرژی، گیلان بهدلیل رشد سریع اقتصادی و افزایش جمعیت، نیازمند بهبود سریع شبکه برق است که اجرای این پروژهها نهتنها ظرفیت شبکه را افزایش میدهد، بلکه موجب پایداری بیشتر و کاهش خاموشیها خواهد شد.
حمیدرضا ناصری، مدیر یکی از واحدهای تولیدی در گیلان نیز گفت: بارها به دلیل افت ولتاژ یا قطعی ناگهانی برق، بخشی از خط تولید متوقف شده است، اگر وعدههای مسئولان برای تثبیت شبکه برق اجرایی شود، بدون شک تولید و اشتغال در استان رونق بیشتری خواهد گرفت.
بر اساس اعلام رسمی مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان، مجموع پروژههای در حال اجرا و قراردادهای منعقد شده در سال جاری، نقطه عطفی در تاریخ صنعت برق این استان به شمار میآید.
اجرای طرحهایی با این وسعت و ارزش، میتواند زمینهساز کاهش خاموشیها، افزایش راندمان شبکه و تسهیل در مسیر توسعه صنعتی و اقتصادی گیلان شود.
بهنظر میرسد با ورود نخستین ترانسفورماتورهای جدید در خردادماه و تکمیل 12 پروژه حیاتی تا پایان تابستان، گیلان در مسیر عبور از بحران فرسودگی شبکه و ورود به عصر جدیدی از پایداری و بهرهوری در صنعت برق قرار خواهد گرفت.