بازگشت اسرارآمیز «قمری خاوری» به آسمان خراسانشمالی

ایرنا/ بجنورد-ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی گفت: گونه نادر و کمیاب «قمری خاوری» پس از ۹ سال و برای دومین بار در شهرستان شیروان مشاهده و ثبت شد.
به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی، رضا شکاریان روز شنبه اظهار کرد: این گونه زیبا و منحصر به فرد از پرندگان در منطقه حفاظت شده گلیل شهرستان شیروان دیده شده است.
وی افزود: این مشاهده توسط یکی از محیطبانان منطقه انجام شده که پیش از این نیز در سال ۱۳۹۵ این گونه را در استان ثبت کرده بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی با اشاره به اهمیت این رخداد، گفت: قمری خاوری پرندهای کمیاب و مهاجر آسیایی است که پراکنش محدودی در کشور دارد و حضور آن در استان بسیار نادر و ارزشمند محسوب میشود.
وی عنوان کرد: نقش محیطبانان در پایش و ثبت تنوع زیستی مناطق تحت مدیریت بسیار کلیدی است و این مشاهدهها به بهروزرسانی نقشه پراکنش گونهها، برنامهریزیهای حفاظتی و انجام پژوهشهای پرندهنگری کمک شایانی میکند.
قمری خاوری در جنگلهای تنک و مناطق باز با درختان پراکنده زندگی میکند و شناسایی آن به دلیل شباهت ظاهری با گونههای دیگر قمری، نیازمند دقت و شناخت دقیق است.
این پرنده حدود ۳۳ سانتیمتر طول دارد و از قمری معمولی بزرگتر و سنگینتر است، بدن و زیر بالهای آن تیرهتر بوده و خالهای روی تنه بزرگتر است، همچنین پیشانی و تاج آن خاکستری کمرنگ بوده و در تضاد با رنگ قهوهایتر سر قرار دارد.
از ویژگیهای دیگر این گونه میتوان به لکه بزرگ روی گردن با خطوط سیاه و آبی و حلقه گلی رنگ بدون پر اطراف چشمها اشاره کرد.
پرهای پوششی زیر دم و حاشیههای کناری آن سفید است. نژاد روسی این پرنده که احتمال دیده شدن آن در این ناحیه وجود دارد، شکم خاکستری کمرنگی دارد.
پرندههای جوان فاقد لکه کنار گردن بوده و بدن و بالهای آنها قهوهای کمرنگتر و پروازشان نسبت به قمری معمولی، سنگینتر و مستقیمتر است.
منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی با وسعتی حدود ۱۸ هزار هکتار در شهرستان شیروان واقع شده و در مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد. این منطقه به عنوان ذخیرهگاه ارزشمند گیاهی و جانوری شناخته میشود.
ت میکنند.