نماد آخرین خبر

تکرار مشکلات قدیمی در مسیر همکاری‌های اقتصادی اقلیم کردستان و ایران

منبع
ايرنا
بروزرسانی
تکرار مشکلات قدیمی در مسیر همکاری‌های اقتصادی اقلیم کردستان و ایران

ایرنا/ مشکلات تجارت مرزی، حمل و نقل زمینی و هوایی، نبود زیرساخت های مالی، بار دیگر محور گفتگوی فعالان اقتصادی چهار استان اقلیم کردستان عراق و استان های کردستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه قرار گرفت.

یکی از مهمترین برنامه‌های نشست مشترک استان‌های هم مرز جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق در سنندج به نشست فعالان اقتصادی، روسای اتاق های بازرگانی و مدیران اقتصادی اختصاص داشت.

در این نشست مشکلات قدیمی در روابط تجاری ایران با اقلیم کردستان عراق بار دیگر بازگو شد تا شاید راه چاره ای برای آنها اندیشیده و در تفاهم نامه های این نشست به عنوان مصوبه ای به تصویب برسد و عاقبت برای حل آن اقدامی شود.

از جمله مسائل مطرح‌شده می‌توان به مشکل حمل یکسره کالا به‌ویژه اقلام فسادپذیر، وجود تعرفه‌های ناهماهنگ در مرزهای اقلیم کردستان با ایران و انجام مبادلات تجاری به‌صورت ریالی و حمل چمدانی پول به دلیل نبود زیرساخت بانکی و صرافی اشاره کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی در این نشست اعلام کرد: «همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری خارجی به‌زودی در ارومیه برگزار خواهد شد و از فعالان اقتصادی اقلیم کردستان عراق برای حضور در آن دعوت می‌کنیم.»

جواد کرمی از ارائه ۷۵۰ بسته سرمایه‌گذاری در این همایش خبر داد و بیان کرد: «توسعه متوازن اولویت ماست و در این بسته‌ها ظرفیت تمام شهرستان‌های استان در نظر گرفته شده است».

ایجاد بسترهای تسهیل صادرات

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج در این نشست با اشاره به اینکه رونق اقتصادی بین ما ضرورت تاریخی و اجتماعی است، اظهار کرد: به واسطه داشتن اشتراکات فرهنگی و قومی، زمینه بی نظیری برای توسعه و تبدیل مرز به فرصت فراهم است.

علی اکبر عبدالملکی بر ارائه الگوی موفقی از توسعه پایدار تاکید کرد و افزود: بیش از ۱۲ میلیارد دلار ایران با اقلیم کردستان مبادله تجاری داشته و این بیانگر تقویت روابط دو طرف است.

وی یکی از دغدغه های فعالان اقتصادی را روندهای اداری پیچیده خواند و گفت: می طلبد بسترهای لازم برای تسهیل در صادرات، صدور ویزای تجاری، ایجاد سازو کارهای منظم برای همکاری دوجانبه، ایجاد دبیرخانه دائمی توسعه و تقویت سرمایه گذاری های مشترک و برپایی نمایشگاه های تخصصی فراهم شود.

دعوت از تجار اقلیم کردستان عراق برای شرکت در همایش و نمایشگاه

رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه هم در این نشست با اشاره به ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق و وجود پنج مرز رسمی در کرمانشاه گفت: «آمادگی کامل برای توسعه مناسبات اقتصادی را داریم.

رضا سلیم ساسانی ادامه داد: در همین راستا، نمایشگاه توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در کرمانشاه برگزار خواهد شد و از بازرگانان اقلیم دعوت می‌کنیم در آن حضور پیدا کنند.

رئیس اتاق بازرگانی ارومیه در این نشت با تاکید بر ضرورت پایداری روابط تجاری بر مبنای منافع مشترک گفت: «تا زمانی که اشتراکات اقتصادی برای مردم دو طرف مرز نفع ملموس نداشته باشد، این روابط پایدار نخواهد بود.»

قاسم کریمی از اتاق‌های بازرگانی خواست برای توسعه پایدار و منافع مردمی با تمام توان برنامه‌ریزی کنند و گفت: از آنجا که مقوله نخست در تجارت، ترانفسر مالی( انتقال پول یا دارایی) است هنوز هم در این زمینه بین ایران و اقلیم کردستان مشکلاتی وجود دارد.

وی با بیان اینکه ۲۱ سال است با مشکل حمل‌ونقل زمینی با اقلیم کردستان مواجه‌ایم، افزود: مدتی حمل و نقل هوایی بین ایران و اقلیم کردستان برقرار شد ولی اکنون دوباره به مشکل خورده است.

رئیس اتاق بازرگانی سلیمانیه اقلیم کردستان عراق در این نشست با اشاره به اینکه در ارتباط با مشکلات اقتصادی و تجاری چندین نشست بین مسئولان ایران و اقلیم برگزار شده است، اظهار کرد: یکی از این مشکلات مربوط به مشکل بازرگانی مرزهایی است که از آنها به عنوان مرز کولبر نام برده می شود.

نوزاد غفور کریم بر انجام رسمی فعالیت‌های تجاری در بازارچه های مرزی تاکید کرد و افزود: ما به هیچ وجه قاچاق انجام نمی دهیم و خواهان آن هم نیستیم.

وی یادآور شد: در زمینه حمل و نقل هم باید به گونه ای تصمیم گیری شود که برای هر دو طرف سودمند باشد.

سرمایه گذاری بیش از ۲ میلیارد دلاری شرکت های چینی در سلیمانیه

رئیس اتاق بازرگانی سلیمانیه اقلیم کردستان عراق بیان کرد: ما خواهان سرمایه گذاری مشترک در بخش های صنعتی، کشاورزی و گردشگری با ایران هستیم و از ظرفیت های مطلوبی در این بخش ها هم برخورداریم.

نوزاد غفور کریم با اشاره به اینکه شرکت‌های چینی با سرمایه زیادی وارد اقلیم کردستان و بخصوص سلیمانیه شده اند و فعالیت خوبی دارند، گفت: این شرکت ها در سلیمانیه بیش از ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند و با هزینه خودشان کارخانه هایی هم چون سیمان راه اندازی می کنند.

وی ادامه داد: بی شک ما نمیتوانیم مانع فعالیت شرکت های خارجی شویم و از سرمایه گذاری شرکت های ایرانی هم حمایت خواهیم کرد.

تشکیل کمیته مشترک بررسی مسائل اقتصادی

رئیس اتاق بازرگانی حلبچە هم در این نشست با بیان اینکه در طلای ترین دوران بین ایران و اقلیم کردستان عراق قرار داریم، اظهار کرد: از جنبه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بهترین شرایط بین طرفین برقرار است.

طاهر عزالدین محمد با اشاره به اینکه یکرنگی و اتفاق نظری بین مسئولان دو طرف ایجاد شده است، گفت: باید به فکر سود بردن از شرایط ایجاد شده و سرمایه گذاری مشترک باشیم.

وی یادآور شد: گفته شده که دولت ایران می خواهد قدرت و تصمیم گیری را بر عهده استانداران بگذارد و این مهم در تهران متمرکز نباشد که تحقق این مهم می تواند بسیاری از مشکلات اقتصادی بین اقلیم و استان های هم مرز آن با جمهوری اسلامی ایران را رفع کند.

رئیس اتاق بازرگانی حلبچه افزود: پیشنهاد می کنم برای بخش اقتصادی کمیته مشترک بین اتاق های بازرگانی تحت نظارت معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایجاد شود.

با وجود اشتراکات فرهنگی، جغرافیایی و مرزی ایران و اقلیم کردستان عراق از ظرفیت های زیادی برای توسعه همکاری اقتصادی برخوردار هستند.

مرزمشترک، دسترسی به بازارهای منطقه ای، توانمندی های تولیدی و خدماتی در استان های غربی ایران و سرمایه گذاری، بستری برای گسترش روابط اقتصادی دوجانبه فراهم کرده است با این حال بهره برداری کامل از این ظرفیت ها مستلزم رفع موانع قدیمی و ایجاد زیرساخت های پایدار است.





آخرین خبر کردستان در اینستاگرام :
https://instagram.com/kurdistan.online