عشایر مهمانان طبیعت البرز؛ تولید ۱۰ هزارتن گوشت و مواد لبنی

ایرنا/ با سرسبز شدن دشت ها و مراتع البرز سفره برای مهمانانی گسترانده می شود که سهم بسزایی در تولید ایفا می کنند و زندگی متفاوت از سبک زندگی پرهیاهوی شهری و حتی بدون دغدغه روستایی دارند.
این مهمانان طبیعت استان البرز کوچ نشینانی هستند که از آنان به عنوان عشایر یاد می شود و به خاطر سبک زندگی ویژه خود شناخته شده اند بطوریکه طبیعت در زندگی آنان نقش بسزایی دارد چراکه همیشه در حال کوچ هستند و با طبیعت عجین گشته اند.
گله های گوسفند و بز ، سیاه چادرها ، زنانی با لباس های محلی رنگی و اسب های سیاه و سفید صحنه های زیبایی از زندگی عشایر البرز است که از هرنوع دغدغه زندگی شهری به دور بوده و زندگی ساده و بی ریایی را پیشه کرده اند.
دست سخاوتمند طبیعت با تلاش عشایر تولیداتی مانند ماست ، کره ، گوشت قرمز و انواع لبنیات را به همراه دارد و زنان و مردان عشایر در این چرخه بی نهایت همیشه در قشلاق و ییلاق هستند تا چرخ زندگی بچرخد ؛ “ییلاق” همان منطقه سردسیر عشایر است؛ که بهار و تابستان را در آن سپری می کنند و “قشلاق” منطقه گرمسیر برای پاییز و زمستان گذرانی است.
با گرم تر شدن هوا کوچ عشایر از مناطق قشلاقی و بعضی از استان های همجوار استان البرز آغاز و اکنون عشایر در حال ورود به دامنه های سرسبز البرز برای اسکان تابستانی هستند؛ عشایر البرز از نواحی مختلف قشلاقی کوچ خود را به سمت مناطق ییلاقی که بیشتر در جاده کندوان و شهرستان طالقان اسقرار می یابند و این کوچ که به ۲ صورت سنتی و ماشینی انجام می شود انتقال دام بصورت عبور از ایل راه های اصلی و فرعی ثبت شده است .
هر ساله اداره امور عشایر البرز به منظور تسهیل کوچ برای این قشر زحمتکش، با انجام اقداماتی از جمله تسطیح و نگهداری راه، انتقال آب، آبرسانی سیار و توزیع سوخت فسیلی از عشایر حمایت می کند.
عشایر قشر مولد و موثر جامعه هستند
استاندار البرز عشایر را قشر مولد و موثر جامعه خواند و افزود: عشایر به عنوان گروههای اجتماعی و فرهنگی خاص، به دلیل جستجوی چراگاههای بهتر برای دامهای خود، به صورت فصلی جابجا میشوند. این جابجایی به آنها کمک میکند تا از منابع طبیعی به بهترین نحو استفاده کنند.
" مجتبی عبداللهی" با بیان اینکه عشایر دارای فرهنگ غنی و سنتهای خاص خود هستند، ادامه داد: اقتصاد عشایر بر پایه دامداری، کشاورزی و تولید محصولات لبنی است.
استاندار البرز بیان کرد: با توجه به تغییرات اجتماعی و اقتصادی، تلاشهایی برای حفظ فرهنگ و هویت عشایر انجام میشود و برنامهریزی هایی برای حمایت از حقوق عشایر و ترویج فرهنگ آنها صورت گرفته است.
عبداللهی افزود: عشایر به عنوان نگهدارندگان منابع طبیعی شناخته میشوند و نقش مهمی در حفظ تنوع زیستی و مدیریت پایدار زمین دارند. شیوههای دامداری سنتی آنها میتواند به حفظ اکوسیستمهای محلی کمک کند.
استاندار البرز گفت: اخذ تسهیلات با ضمانت زنجیره ای برای عشایر، تامین آب شرب، برق از طریق استقرار صفحه های خورشیدی و مناسب سازی مسیرهای عبور عشایر از دیگر مواردی بود که برای آنها تصمیم گیری شد.
جمعیت چهار هزار و۷۸۰ نفری عشایر استان البرز
« سعید کریمی » مدیر امور عشایر استان البرز گفت: کوچ بهاره عشایر استان البرز از مناطق قشلاقی به سمت مناطق ییلاقی آغاز شده و تا ۱۵ خرداد ماه ادامه دارد.
وی بیان کرد: عشایر استان البرز با ۸۶۰ خانوار جمعیتی بالغ بر چهار هزار و۷۸۰ نفرتعداد ۳۲۱ هزار راس دام سبک را نگهداری و مدیریت می کنند که نتیجه زحمات یکساله آنان در سال گذشته در شرایط سخت محیطی یعنی سرما و گرما چهار هزار تن گوشت قرمز، ۶ هزار تن شیر و سایر محصولات لبنی بوده است.
کریمی گفت: از آنجاییکه که زندگی و معیشت خانوارهای عشایری متکی به دام و مرتع است بنابراین با تغییر شرایط اقلیمی، عشایر از مناطق قشلاقی استان و استان های همجوار به مناطق ییلاقی استان های تهران، مازندان، قزوین، زنجان ، شهرستان طالقان و کرج کوچ می کنند تا بتوانند از مرتع سرسبز برای تعلیف دام استفاده کنند.
وی ادامه داد: براین اساس اداره امور عشایر استان البرز در راستای حمایت از عشایر سال گذشته افزون بر تامین تسهیلات بانکی (سرمایه در گردش ) تعداد۳۵۰ عدد آبشخور دامی فلزی ۲متری و ۲۵۰عدد چراغ قوه دستی به صورت رایگان بین آنان توزیع کرد.
کریمی افزود: همچنین دراین مدت توزیع ۶۰ منبع ذخیره آب ۱۰۰ لیتری پلاستیکی چهار لایه، توزیع هشت هزار تن انواع علوفه دامی (سبوس، جو، ذرت ، کنساتره، کاه و یونجه )، توزیع ۱۰ میلیون لیتر آب شرب بهداشتی سالم توسط تانکرها ی سیار ۱۲ هزار لیتری داشتیم .
مدیرامور عشایر استان البرز بیان کرد: توزیع ۲۰۰ هزار لیتر نفت سفید، توزیع ۲ هزار سیلندر گاز ۱۱کیلویی مایع ، توزیع ۴۸ تن آرد سفید خانه پزی، بیمه ۲۰ هزار راس دام، بیمه اجتماعی ۵۰ نفر، تامین آب شرب پایداری ۶ کانون توسعه از دیگر اقدامات انجام شده دراین زمینه است.
توزیع ۳۵ صفحه خورشیدی برای تامین روشنایی عشایر البرز
کریمی اضافه کرد: فعالیتهای تولیدی و بررسی طرحهای اقتصادی و توسعهی تولید در حوزه عشایری باید مورد حمایت قرار گیرند؛ تامین صفحه های خورشیدی یک راهکار مناسب برای تامین برق عشایر است.
وی یاد آورشد: مرمت و بازسازی، ریزش برداری ۶۰ کیلومتر از ایل راه های عشایر از دیگر اقدامات برای ایجاد شرایط بهتر برای عشایر استان البرز در سال گذشته بوده است .
مدیرامور عشایر استان البرز از اعزام ۴۵ نفر از عشایر زیارت اولی به مشهد مقدس و اعزام ۲۰ نفر از خانواده هامعظم شهدا به قم و جمکران خبرداد و گفت: همچنین سال گذشته بازدید و سرکشی از ۶ خانواده شهید عشایر داشتیم که جانفشانی آنان در راه اعتلای اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی مورد تکریم قرار گرفته است .
کریمی گفت: همچنین سال گذشته تامین بسته آموزشی برای فرزندان عشایر به تعداد ۵۰ کیف شامل مداد ، خودکار و مدادرنگی انجام شد و اخذ سند مالکیت برای اداره امور عشایر به مساحت عرصه ۲ هزار و۲۸۳ متر مربع و مساحت عینی ۲۰۰ مترمربع انجام شده است .
وی یاد آورشد: برپایی هشت سیاه چادر در نوروزگاه های عشایری جهت استقبال از مهمانان نوروزی و مصرفی جامعه عشایری برپایی سیاه چادر درایام دهه مبارک فجر و فروش محصولات لبنی نان محلی وصنایع دستی به مدت ۱۲ روز از دیگر خدمات ارایه شده به عشایر استان البرز درسال گذشته بوده است .