آغاز کشت پنبه در بیش از ۱۳ هزار هکتار از اراضی زراعی مغان

ایرنا/ کشت پنبه در ۱۳ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی زراعی شهرستان پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز مغان در شمال استان اردبیل آغاز شده و بر اساس روال هر ساله، اولین محصول در نیمه پاییز برداشت میشود.
همه ساله کشت پنبه در منطقه مغان از نیمه بهار آغاز میشود ولی کشت گسترده این محصول پس از برداشت محصول دانه روغنی کلزا و سیر از مزارع شمال استان شروع و پیشبینی میشود که امسال ۵۰ هزار تن وش پنبه در این استان استحصال شود.
عملیات کشت این محصول در منطقه مغان که از حدود دو هفته پیش آغاز شده است، تا اواخر خردادماه ادامه خواهد یافت.
افزایش چهار هزار و ۲۰۰ هکتاری برنامه کشت پنبه در منطقه مغان
هر چند که سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرده است که سطح زیر کشت پنبه در این استان امسال چهار هزار و ۲۰۰ هکتار بیشتر از سطح کشت شده سال قبل برنامهریزی شده، ولی به علت قیمت پایین وش پنبه در سال گذشته و هزینهبر بودن تولید این محصول و نیز مشکل پنبهکاران در تامین بذر مرغوب، تحقق این برنامه کشت بعید به نظر میرسد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد: امسال ارقام "مای" و "لیدر" و "لودوز" محصول پنبه در حال کشت است ولی کشاورزان در تامین بذر مورد نیاز خود دچار مشکل هستند و اگر بذر مورد نیاز تامین شود، سطح زیر کشت فراتر از برنامه اعلام شده خواهد بود.
غفور آقایی افزود: منطقه مغان استعداد ویژهای در بخش کشت و تولید انواع محصولات کشاورزی دارد و کشت پنبه به عنوان یکی از محصولات مهم و مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی طی سالهای اخیر در این منطقه دوباره رونق گرفته است.
وی با اشاره به افزایش عملکرد مزارع پنبه مغان از میانگین چهار تن در هر هکتار به پنج تا ۶.۵ تن در هر هکتار اضافه کرد: سال گذشته ۹ هزار هکتار از اراضی شمال استان اردبیل به کشت پنبه اختصاص یافته بود که از این اراضی بالغ بر ۴۵ هزار تن وش پنبه استحصال شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل علت کاهش سطح زیر کشت پنبه در استان را تاخیر در پرداخت مبلغ پنبه خریداری شده توسط کارخانههای پنبهپاککنی، پایین بودن نرخ خرید و نیز مقرون به صرفه نبودن تولید این محصول نسبت به سایر فعالیت کشاورزی ذکر کرد.
وی میزان بذر توزیع شده پنبه در بین کشاورزان منطقه مغان تا به امروز را ۱۰۵ تن و از ارقام مای، لیدر، بی.ای.۱۰۱۰، امریکن ژنتیک و کاریزما اعلام کرد و گفت: نوع کاشت این محصول در منطقه مغان ۱۰۰ در صد مکانیزه بوده و به شکل ۷۵ سانتیمتر بین ردیف و هشت سانتیمتر روی ردیف کشت شده و بذر مصرفی در هر هکتار نیز حدود ۱۹ کیلوگرم است.
فعالیت ۱۲ واحد کارخانه پنبهپاککنی در منطقه مغان
آقایی با اشاره به فعالیت ۱۲ واحد کارخانه پنبه پاک کنی در استان اردبیل بیان کرد: واردات محلوج، نخ و الیاف با ارز دولتی مخصوصاً در زمان برداشت باعث کاهش قیمت خرید وش و ضرر و زیان پنبه کاران و کارخانههای پنبهپاککنی شده و همین امر سبب کاهش کشت این محصول و نارضاتی کشاورزان میشود.
وی از فعالیت یک هزار و ۱۰۰ نفر از بهرهبردارن کشاورزی استان در امر کشت و زرع پنبه در استان اردبیل خبر داد و گفت: در زمان برداشت محصول، در هر یک هکتار مزرعه پنبه، ۴۰ نفر به عنوان کارگر روزمزد فعالیت میکنند.
حدود سه چهارم پنبه مغان به صورت دستی برداشت می شود
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: زراعت پنبه در منطقه مغان به صورت مکانیزه کشت شده و مراحل داشت و برداشت محصول نیز به صورت نیمه مکانیزه یعنی ترکیبی از عملیات مکانیزه با ضریب ۲۷ درصد و دستی با ضریب ۷۳ درصد انجام میشود.
وی پایین بودن درصد برداشت مکانیزه به علت کمبود کمباین وش چین را مهمترین چالش کشت این محصول مهم برشمرد و بیان کرد: برداشت دستی محصول پنبه زمانبر و هزینهبر بوده و کیفیت وش برداشت شده با کمباین نیز بسیار بیشتر از برداشت سنتی و دستی است.
آقایی اظهار کرد: پنبه به عنوان یک گیاه صنعتی که طلای سفید هم نامیده شده، در طیف وسیعی از بخشهای اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد و این محصول به علت ایجاد پنج شغل جانبی به ازای هر یک شغل در بخش کشت، دارای اهمیت فراوانی در بخش اشتغال و اقتصاد است.