نماد آخرین خبر

روند کند فرزندآوری در لرستان

منبع
ايرنا
بروزرسانی
روند کند فرزندآوری در لرستان

ایرنا/ جوانی جمعیت و افزایش نرخ موالید نوای خوش آهنگ زندگی برای حرکت به سمت پویایی و نشاط جامعه در ابعاد مختلف است که متاسفانه طی سال های گذشته روند کندی به خود گرفته است.

پویایی و نشاط هر جامعه ای در گرو شادابی و جوانی افراد به شمار می رود، زیرا با کاهش نرخ فرزندآوری و حرکت جامعه به سمت سالمندی توان و پویایی جوامع نیز در ابعاد مختلف به سمت فرسودگی و سستی خواهد رفت و در هنگامه ای که جامعه همچون باغی سرزنده از وجود درختان تنومند و پرثمر باید روز به روز به حضور جوانه ها و شاخه های پربار با طراوت گردد.

کاهش جمعیت و تمایل افراد به ازدواج های دیرهنگام؛ بدون فرزند و تک فرزند جامعه را به سمت کاهش منابع و رکود در تمامی ابعاد توسعه مواجه خواهد کرد.

براین اساس طی سال های اخیر با تاکید مقام معظم رهبری در حوزه لزوم توجه به جوانی جمعیت و فرزندآوری و ابلاغ قانون جوانی جمعیت اقداماتی انجام شده است، اما اجرای این قوانین و افزایش نرخ فرزندآوری علاوه بر اجرای قوانین نیازمند فرهنگ سازی و اقدامات فرهنگی و اجتماعی بسیار گسترده تری است.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) قانون اساسی تصویب و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در آبان ۱۴۰۰ به تایید شورای نگهبان رسید که در این قانون وظایف دستگاه‌های مرتبط اعلام و همچنین به مشوق های جمعیتی نیز پرداخته شده است.

جمعیت در کشورها اساسی ترین عامل برنامه ریزی توسعه است، چراکه انسان ها می توانند سرمایه ها را به کار گرفته و آنرا به ارزش افزوده تبدیل کنند، بنابراین عدم تعادل و پویایی ساختار جمعیت، یک آسیب جدی است که جبران آن به راحتی امکان پذیر نیست.

افزایش میانگین سنی جمعیت و کمی نسل جوان از مشکلاتی است که پیشرفت هر جامعه را با رکود مواجه می سازد، بنابراین هر چقدر هرم سنی جمعیتی قاعده بزرگتری داشته باشد، با افزایش نسل جوان مولد در کنار پیشکسوتان با تجربه، موفقیت بیشتر خواهد بود.

این در حالی است که زنگ خطر نرخ رشد جمعیت ایران به صدا درآمده و به گفته کارشناسان تا سال ۱۴۲۰ به صفر می‌رسد، از طرفی گفته می‌شود، ایران وارد مرحله اول سالخوردگی جمعیت شده و موالید نیز مانند کشورهای دیگر کاهش یافته است.

کارشناسان اجتماعی تغییر سبک زندگی، تاخیر در ازدواج، تفاهم زوجین به بی فرزندی و تک فرزندی، مشکلات معیشتی و مهاجرت را عامل کاهش جمعیت می دانند، در مقابل روانشناسان هم آینده هراسی، اضطراب‌های درونی و فرسودگی روانی را به عنوان مهم ترین علل کاهش تمایل زوجین به فرزنددار شدن عنوان می کنند که این مهم در نهایت منجر به بحران پیری جمعیت می شود.

سیر تدریجی نرخ موالید و فرزندآوری که از آن به عنوان بحران کاهش جمعیت یاد می شود از ۲ دهه گذشته در کنار سایر چالش ها از جمله خشکسالی، بحران های آب و آلودگی های زیست محیطی در ادبیات مسوولان جا خوش کرد.

بنا بر فرمایشات مقام معظم رهبری جمعیت جوان و بانشاط و تحصیل کرده و باسواد کشور، امروز یکی از عامل های مهم پیشرفت کشور است؛ جوانان به عنوان نیروی مولد، مهمترین و موثرترین پایه های قدرت و رشد اقتصادی و اجتماعی کشورها هستند.

بحث افزایش و جوانی جمعیت با توجه به پیر شدن جمعیت کشورمان در آینده ای نزدیک موضوعی بسیار مهم و به نوعی استراتژیک است.

جمعیت جوان و سرمایه انسانی به عنوان یکی از مؤثرترین ارکان توسعه هر کشور از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بستر خلاقیت و پویایی در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی را برای آن کشور فراهم می نماید؛ به همین دلیل تمامی مسئولان، مدیران کشور در هر دستگاهی که خدمت می کنند باید نسبت به موضوع مهم افزایش و جوانی جمعیت احساس تکلیف کرده و وظیفه ذاتی خود را به عنوان یک ایرانی دغدغه مند به درستی انجام دهند.

حرکت به سوی جوانی جمعیت امری ضروری برای آینده کشور است؛ یک کشور هر چه از لحاظ نیروی انسانی غنی تر باشد، راحت تر می تواند بر مسائل و مشکلات موجود خود غلبه و در مسیر رشد و توسعه قرار گیرد؛ متاسفانه قطار جمعیت و خانواده در ایران طی سالهای گذشته دچار فراز و فرودهایی بوده و هیچ گاه با یک سرعت مطمئن و هدفمند حرکت نکرده است.

شعار امسال هفته ملی جمعیت «همه برای ایران جوان» انتخاب شد و لازمه تحقق این امر، برنامه ریزی های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، تربیتی، کار آفرینی و اشتغال زایی می‌باشد تا بتوانیم با رشد جمعیت جوان کشور، بالندگی و پویایی جامعه را بیش از پیش محقق کنیم.

نرخ باروری در لرستان باید به ۲،۵ درصد برسد

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه نرخ باروری در این استان باید به ۲،۵ درصد افزایش پیدا کند، گفت: طبق آمار ثبت احوال و ثبت سامانه های دانشگاهی، وضعیت این استان در نرخ باروری در قالب طرح آمایش امید در حد متوسط کشوری است.

دکتر مریم کوشکی با اشاره به اجرای طرح آمایش امید در کشور اظهار داشت: این طرح با هدف افزایش نرخ باروری، پیشگیری از مرگ مادران و نوزادان و کاهش سزارین در کل کشور اجرا خواهد شد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مطابق آمار ارائه شده توسط ثبت احوال نرخ باروری در لرستان ۱/۴۸ است؛ افزود: مطابق این طرح نرخ باروری باید تا سال ۱۴۰۷ در استان لرستان به ۲/۵ برسد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: برای اجرای این طرح اطلاعات آماری از شهرستان‌های استان در زمینه فرزندآوری و مشکلات و چالش های مربوط آن جمع‌آوری و بعد از آن تحلیل شده و سپس برای رفع مشکلات موجود مداخله خواهد شد که در نتیجه باید تا سال ۱۴۰۷ نرخ باروری به ۲/۵ برسد.

کوشکی با اشاره به فرا رسیدن هفته جمعیت، عنوان کرد: هفته جمعیت هرساله از ۲۴ لغایت ۳۰ اردیبهشت برگزار می شود و امسال نیز با توجه به مصادف شدن سالگرد شهادت شهدای خدمت، باید برنامه های مربوط به این هفته متناسب باشد.

وی با تاکید بر لزوم هماهنگی و همکاری تمامی قسمت های دانشگاه برای برگزاری برنامه های این هفته، عنوان کرد: مطابق دستورالعمل ارسالی از وزارت بهداشت برای هفته جمعیت، وظایف تمامی قسمت های دانشگاه در این خصوص مشخص شده و لازم است همه برای اجرای این برنامه ها همکاری لازم را داشته باشند.

سرپرست معاونت توسعه دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز در این جلسه با اشاره به لزوم اجرای اقدامات تشویقی برای افزایش فرزندآوری اظهار داشت: ارائه وام های تشویقی فرزندآوری، تسهیل ازدواج و ترغیب زوج ها به فرزندآوری با آگاهی بخشی و فرهنگ سازی تاثیر بسیار موثری در تحقق اهداف جوانی جمعیت خواهد داشت.

 امیدعلی عادلی افزود: جوانی جمعیت و بحث فرزندآوری، جز سیاست های کلان کشوری برای جلوگیری از پیری جمعیت است و با فرهنگ سازی و آگاهی بخشی در سطج جامعه، می توان آینده ای روشن را پیش روی همه قرار داد؛ تا تصمیم گیری درستی در بحث فرزندآوری صورت گیرد.

سیاست های جوانی جمعیت در راستای ازدواج آسان و تحکیم خانواده است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: سیاست های برنامه ی جوانی جمعیت در راستای ازدواج آسان و تحکیم خانواده می باشد.

کوشکی افزود: ابلاغ سیاست های کلی جمعیت از طرف مقام معظم رهبری (مدظله العالی) با رویکرد تقویت مادری، تحکیم خانواده و ترویج ازدواج به موقع، آسان و پایدار برنامه ریزی شده است.

وی بر افزایش و جوانی جمعیت به عنوان یکی از مهم ترین و موثرترین ارکان توسعه ی کشور تأکید کرد و ادامه داد: با توجه به پیرشدن جمعیت کشور در آینده ی نزدیک موضوع جوانی جمعیت یکی از ضروری ترین و حساس ترین برنامه هایی است که در دستور کار قرار دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: با مشارکت همگانی می توان در این مسیر که در نهایت به رشد و توسعه ی کشور منتج خواهد شد، به موفقیت دست پیدا کرد.

تخصیص ۴۰۳ قطعه زمین در قالب قانون جوانی جمعیت در لرستان به افراد واجد شرایط

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان گفت: در قالب اجرای قانون جوانی جمعیت، موضوع واگذاری رایگان زمین به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر برای ساخت مسکن در دستور کار قرار گرفت و در این راستا خانواده‌هایی که تاریخ تولد فرزند سومشان هم‌زمان و یا پس از ابلاغ این قانون بوده، می‌توانند از مشوق‌ها و تسهیلات پیش‌بینی‌شده در این قانون بهره‌مند شوند.

فاطمه ایرانی افزود: بر اساس قانون، وزارت راه و شهرسازی موظف شده که زمین موردنیاز را برای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در اختیار متقاضیان قرار دهد.

وی با بیان اینکه با توجه به وجود حدود ۱۵ هزار افراد واجد شرایط دریافت زمین در استان تاکنون تعداد ۴۰۳ قطعه زمین تخصیص که تاکنون واگذار نشده است.

وی با اشاره به راه اندازی اتاق وضعیت جمعیت استان در دفتر امور زنان و خانواده استانداری عنوان کرد: شکل گیری اتاق وضعیت در راستای قانون جوانی جمعیت است و در این اتاق آخرین وضعیت جمعیتی استان نمایش داده شده است.

ایرانی با اشاره به اینکه این مرکز شامل اطلاعات و آمار ولادت، فوت، طلاق و ازدواج، میزان سالمندی، شاخص های بحرانی استان و به تفکیک شهرستان های تابعه است، افزود: در اتاق وضعیت جوانی جمعیت وضعیت شاخص های مختلف جمعیتی در هر شهرستان ترسیم و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و بر این اساس مشکلات مناطق شناسایی و در صورت امکان برطرف می شود.

وی افزود: در مجموع راه‌اندازی این اتاق رصد می‌تواند مراقبت‌ها و هشدارهای لازم را در زمینه‌های جمعیتی جهت تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری‌ها بدهد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان گفت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر مسئله پیری جمعیت، وزارت بهداشت با اجرای طرح نفس (نجات فرزندان سقط) در جهت پیشگیری از ۵۰۰ هزار نفر سقط عمدی جنین سالانه در کشور که فعل حرام و قتل محسوب می شود اقدام قابل توجهی کرد.

وی افزود: نفس از تیرماه سال ۱۴۰۱ با همکاری سازمان بسیج جامعه پزشکی لرستان و دانشگاه علوم پزشکی لرستان در بیمارستان عسلیان خرم آباد در سه حوزه شناسایی، فرهنگسازی و حمایتی شروع بکار نموده است و در ادامه در تمام مراکز بهداشتی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان این طرح اجرا شد.

ایرانی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۲۰۰ نفر در این مراکز با استفاده از مشاوره های بهداشتی ، درمانی، مامایی و همچنین روانشناسی منصرف از سقط شده اند، افزود: در این مراکز بعد از شناسایی مادران بارداری که به دلایل مختلف به دنبال سقط جنین سالم خود هستند بسته های حمایتی و معیشتی و درمانی در اختیار آنها قرار می گیرد.

وی اظهار داشت: همچنین موضوع فرهنگ‌سازی بحث مذموم دانستن سقط جنین با همکاری نهادهای فرهنگی برای مردم تبیین شده است که کمک بسیار بزرگی به جوانی جمعیت استان و کشور نموده است و از سالمندی کشور که در ۲۰ سال آینده با آن روبرو هستیم جلوگیری می گردد.

وی ادامه داد: طبق ماده ۴۳ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، پوشش بیمه‌ای خدمات درمان ناباروری به عنوان یکی از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت بهداشت مطرح و زیرساخت‌های ارائه خدمات و قرارداد با بیمه‌های پایه در مراکز درمانی فراهم شده است.

مدیرکل امور بانوان استانداری لرستان یادآور شد: تاکنون چندین مکاتبه بمنظور پرداخت کمک هزینه درمان ناباروری به خانواده های واجد شرایط از بیمه سلامت صورت گرفته شده است که همکاری بسیار خوبی در این زمینه داشته اند.

ایرانی عنوان کرد: بیمه سلامت برای حمایت از زوج‌های نابارور خدمات تشخیص و درمان از جمله دارو، آزمایش، بستری و جراحی و خدمات تخصصی ناباروری را تحت پوشش قرار داده است؛ به این صورت که بیمار با مراجعه به مراکز دولتی با تعرفه ۹۰ درصد و با مراجعه به سایر مراکز با ۹۰ درصد تعرفه عمومی غیردولتی تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرند.

مدیرکل امور خانواده و استانداری لرستان گفت: جهت دریافت تسهیلات ناباروری زوج (زن زیر ۴۵ سال) به مرکز تحت درمان در داخل استان یا خارج استان محل سکونتش که شامل مراکز ارائه خدمت تمام مراکز تخصصی ناباروری دولتی، خصوصی، خیریه، عمومی غیر دولتی است، مراجعه کرده، معرفی‌نامه با مهر پزشک و مرکز درمانی دریافت می‌کند که پزشک باید متخصص زنان و نازائی باشد فرم برنامه درمانی زوج توسط پزشک تکمیل و ممهور شده و زوج با این نامه به معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی محل سکونت خود مراجعه کرده و با ارائه مدارک به کارشناس درمان ناباروری یا واحدی که امور مربوط به "تسهیلات بیماران صعب العلاج، سرطانی و زوج‌های نابارور" را انجام می‌دهند، در صورت احراز شرایط، ثبت‌نام می‌شوند.

وی افزود: معرفی افراد متقاضی به بانک عامل بر اساس لیست انتظار بوده و انجام امور دریافت وام طبق شرایط بانک عامل است.

فعالیت چهار مرکز ناباروری تخصصی در لرستان

مدیر گروه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: قانون جوانی جمعیت پیرو بیانات مقام معظم رهبری در خصوص سیاست های کلی جمعیت ابلاغ شده است که بیشترین قوانین مرتبط با دانشگاه علوم پزشکی و حوزه معاونت بهداشت است و براین اساس دبیرخانه جوانی جمعیت در معاونت بهداشتی ایجاد و مکلف به اجرای قوانین در این حوزه شده است.

معصومه دارایی افزود: به منظور اجرای قانون جوانی جمعیت و افزایش جمعیت در استان با تمهیدات دانشگاه علوم پزشکی استان ۱۰ مرکز مشاوره فرزندآوری در سطح استان تقویت و راه اندازی شد که در این راستا با حضور مربی احکام؛ حقوق و روانشناس و همچنین مربیان باروری فعال هستند.

وی اظهار داشت: در این مراکز ۲ مربی احکام و حقوق و روانشناسی و ۲۰ مربی آقا و خانم باروری فعالیت دارند.

وی با اشاره به راه اندازی مهد کودک برای کارکنان دارای فرزند زیر ۶ سال در دانشگاه علوم پزشکی استان عنوان کرد: در مواردی نیز با بستن قرارداد با نزدیک ترین مهدهای کودک برای نگهداری فرزندان زیر ۶ سال کارکنان این دانشگاه و یا پرداخت هزینه مهد کودک در جهت قانون جوانی جمعیت و حمایت از مادران دارای فرزند زیر ۶ سال اقدام شده است.

وی با اشاره به برگزاری سالانه همایش جوانی جمعیت در سطح استان بیان کرد: براساس ماده ۲۰ قانون جوانی جمعیت تمام دستگاه های اجرایی مکلف به پرداخت کمک هزینه به کارکنانی هستند که در طی سال متاهل شده و یا صاحب فرزند جدید شدند.

دارایی با اشاره به فعالیت مراکز ناباروری تخصصی در سطح استان گفت: در حال حاضر مراکز ناباروری جهاد دانشگاهی و شفا در سطح ۲ و مرکز ناباروری سطح سه عسلیان و کلینیک ناباروری سطح ۲ زرین کوب در سطح استان در جهت درمان زوج های نابارور فعال هستند.

وی با اشاره به اقدامات بیمه سلامت در حوزه ناباروری در سطح استان افزود: در راستای درمان زوج های نابارور استان تعداد قابل توجهی از داروهای ناباروری تحت پوشش این بیمه هستند و در این رستا زوج ها نابارور استان نشان دار شدند.

وی با اشاره به حمایت دانشگاه علوم پزشکی استان از طرح های پژوهشی و پایان نامه های دانشجویان با اولویت افزایش جمعیت؛ درمان ناباروری و ازدواج اظهار داشت: در این راستا طرح های موفقی در سطح دانشگاه تهیه شده است.

دارایی با اشاره به راه اندازی مرکز همرسان در معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: در این مرکز زوج های مناسب با برگزاری جلسات مشاوره به دانشجویانی که تمایل به ازدواج دارند، معرفی می شود.

مدیر گروه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به برگزاری مستمر و ماهانه جلسات جوانی جمعیت با حضور دستگاه های مربوطه در این دانشگاه گفت: همچنین برنامه آموزشی در حوزه فرزندآوری و جوانی جمعیت برای تمام کارکنان ادارات استان در حال برگزاری است.

وی با اشاره به برگزاری دوره هادیان زندگی در حوزه ازدواج و فرزندآوری؛ سقط جنین و قوانین مربوطه و مشکلات تک فرزندی برای تمام پزشکان استان افزود: این طرح برای کارکنان دانشگاه نیز برگزار شده و تاکنون یک هزار و ۸۰۰ نفر در این طرح شرکت کردند.

دارایی با اشاره به معرفی چند مورد متخلف در زمینه سقط عمدی جنین به مراجع قضایی اظهار داشت: در زمینه پیشگیری از سقط عمدی جنین در استان کارگروه های برگزار و تلاش می شود تا با راه اندازی مراکز نفس با تعامل پزشکان؛ ماماها با همکاری پلیس فتا در فضای مجازی از هرگونه سقط عمدی جنین جلوگیری شود.

وی با اشاره به پرداخت تسهیلات و وام های دانشجویی در زمینه ازدواج و فرزندآوری و مسکن به دانشجویان این دانشگاه ادامه داد: سال گذشته ۷۱ فقره وام ازدواج به دانشجویان این دانشگاه پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه بر اساس مصوبات و قوانین فرزندآوری زوج های شاغل در این دانشگاه در یک شیفت کاری مشغول خدمت هستند، اظهار داشت: همچنین کارکنان و پرستارانی باردار و یا دارای فرزند خردسال و یا تحت درمان ناباروری از خدمت در شیفت شب معاف هستند.

وی با تاکید بر ضرورت اجرای قوانین جوانی جمعیت و فرزندآوری در تمام دستگاه های اجرایی استان گفت: به منظور تاکید بر لزوم اجرای این قوانین کتاب قانون جوانی جمعیت به زودی چاپ و در تمام دستگاه های اجرایی استان توزیع خواهد شد.

دارایی افزود: خط ۶ سامانه ۱۹۰ دانشگاه علوم پزشکی لرستان مختص اجرای قانون جوانی جمعیت راه اندازی شده است و هرگونه انتقاد و گزارش در این حوزه را که از طرف هم استانی ها گزارش شود، مورد پیگیری قرار خواهد داد.

وی اظهار داشت: براساس قانون جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی استان در استخدام های سال گذشته امتیاز بانوان دارای فرزند را لحاظ کرده است.

۱۳۰ میلیارد ریال برای درمان زوج های نابارور لرستان هزینه شد

مدیرکل بیمه سلامت لرستان گفت: تاکنون بیش از ۱۳۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بابت هزینه‌های درمانی بستری و سرپایی زوج‌های نابارور تحت پوشش این سازمان پرداخت شده است.

محسن اسدبیگی اظهار داشت: در راستای حمایت از زوج های نابارور و تحقق سیاست‌های جمعیتی، بیمه سلامت لرستان با ۲ مرکز درمان ناباروری شامل جهاد دانشگاهی و بیمارستان شفا قرارداد همکاری منعقد کرده است.

وی با بیان اینکه این حمایت‌ها در قالب اسناد هزینه‌ای انجام شده است، افزود: تاکنون یک‌ هزار و ۹۹۵ نفر از زوجین نابارور در سامانه بیمه سلامت نشان‌دار و تحت پوشش قرار گرفته‌اند.

مدیرکل بیمه سلامت لرستان اظهار داشت: خدمات مورد تعهد بیمه شامل انواع روش‌های درمان ناباروری از جمله IVF، ICSI، IUI و FET می‌باشد که برای هر یک از این مراحل درمانی، بسته‌های خدمتی شامل ویزیت، دارو، تصویربرداری و مراحل درمان تعریف شده است.

اسدبیگی تأکید کرد: محدودیت تعداد دفعات درمان ناباروری در جدیدترین اصلاحات مربوط به قانون حمایت از جوانی جمعیت، حذف و این خدمات بدون سقف در اختیار زوجین قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: علاوه بر خدمات درمانی، بسته خدمات غربالگری جنین (NT) و آزمایشات تشخیصی و ژنتیکی سقط جنین نیز به خدمات قابل ارائه اضافه شده است.

مدیرکل بیمه سلامت لرستان با اشاره به نحوه پرداخت هزینه‌ها گفت: ۷۰ درصد تعرفه خصوصی توسط سازمان بیمه سلامت و ۳۰ درصد توسط بیماران در مراکز طرف قرارداد مانند جهاد دانشگاهی و بیمارستان شفا پرداخت می‌شود.

اسدبیگی ابراز امیدواری کرد با جذب اعتبارات بیشتر، حمایت‌های گسترده‌تری از زوجین نابارور در استان انجام شود و این روند، گامی مؤثر در جهت افزایش نرخ باروری و جوان‌سازی جمعیت باشد.

روند کاهشی نرخ ولادت در لرستان

مدیرکل ثبت احوال لرستان با تاکید بر اینکه تولید و رونق اقتصادی وابسته نیروی انسانی جوان و فعال است؛ گفت: کشور ما از نظر جمعیتی از گذشته تاکنون فراز و فرودهایی داشته و در برنامه‌ها و سیاست‌ها افراط و تفریط‌هایی صورت‌گرفته است افزود: به‌تناسب امکاناتی که وجود دارد، جمعیت باید رشد پیدا کند.

فریبرز امیری پرنیان با تأکید بر اینکه کشور و به‌تبع آن استان لرستان از نظر جمعیتی و شاخص‌های جمعیتی وضعیت اصلاً خوبی ندارد، افزود: سال ۱۴۰۳، میزان ولادت‌های ثبت شده در لرستان نسبت به سال ۱۴۰۲، کاهش‌ یافته است.

وی با بیان اینکه در سال گذشته ۲۲ هزار و ۳۴۰ مورد واقعه ولادت در لرستان به ثبت رسید، گفت: این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۶.۹ درصد کاهش‌یافته است.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان اظهار داشت: ۹۸ درصد از مجموع ولادت‌های ثبت شده در لرستان در فاصله قانونی زیر ۱۵ روز به ثبت رسیده و به‌ازای هر ۱۱۲ نوزاد پسر ، ۱۰۰ دختر متولد شده است.

امیری گفت: ۴۷۶ مورد از ولادت‌ها در لرستان چندقلوزایی بوده و سال گذشته نسبت به سال های قبل تمایل خانواده‌ها به داشتن فرزندان سوم و چهارم بیشتر شده است.

مدیرکل ثبت احوال لرستان با اشاره به اینکه فوتی‌ها افزایش و ازدواج‌ها در استان کاهش داشته است، افزود: ۱۰ هزار و ۳۳۵ مورد واقعه فوت در لرستان طی سال گذشته ثبت شد که این عدد نسبت به سال ۱۴۰۲، ۳.۶ درصد افزایش‌یافته است.

امیری با اشاره به ثبت ۱۲ هزار و ۷۹۴ ازدواج در لرستان طی سال گذشته یادآور شد: این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود هفت دهم درصد کاهش داشت.

وی گفت: همچنین در سال گذشته چهار هزار و ۳۱۷ مورد واقعه طلاق در لرستان به ثبت رسید که خوشبختانه نسبت به سال ۱۴۰۲، حدود ۱۲ درصد کاهش طلاق را در استان داشتیم.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، میانگین سن طلاق برای مردان در استان را ۳۸.۶ و برای زنان ۳۳.۵ سال اعلام کرد.

رتبه ۱۵ لرستان در شاخص رشد جمعیت کشور

مدیرکل ثبت احوال لرستان با بیان اینکه بیشترین ولادت ثبت شده در لرستان مربوط به شهرستان رومشکان و کمترین ولادت ثبت شده نیز مربوط بروجرد و ازنا است، ادامه داد: همچنین بیشترین فوتی ثبت شده در لرستان مربوط به شهرستان بروجرد و کمترین آن هم مربوط به رومشکان و دلفان است.

وی با بیان اینکه همچنین کوهدشت در جایگاه نخست واقعه ازدواج در استان قرار دارد، گفت: همچنین الیگودرز، پلدختر و چگنی در رده‌های آخر واقعه ازدواج قرار دارند.

امیری با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت استان لرستان بدون احتساب مهاجرت، به حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رسیده است، گفت: رتبه لرستان در شاخص رشد جمعیت در کشور ۱۵ است.

وی با تأکید بر اینکه وضعیت لرستان به لحاظ جمعیتی مناسب نیست، عنوان کرد: بدون احتساب مهاجرت، با رشد ۰.۶ و یا ۰.۷ در سال حدود ۱۲ هزار نفر به جمعیت استان اضافه می‌شود، اگر میانگین را ۲.۵ با جمعیت یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در نظر بگیریم، باید در سال ۴۸ هزار نفر به جمعیت استان اضافه شود.

مدیرکل ثبت‌ احوال لرستان اظهار داشت: از نظر کشوری هم وضعیت مناسبی نداریم، برای نخستین بار در سال ۱۴۰۳، شاخص ولادت در استان به زیر یک میلیون نفر رسیده و این وضعیت خوبی نیست.

امیری افزود: با این رشد در سال ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر به جمعیت کشور اضافه می‌شود، درحالیکه با رشد ۲.۵ درصد باید ۲ میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شود.

وی تأکید کرد: اگر به این طریق پیش برویم، افزایش جمعیتی به این زودی‌ها نخواهیم داشت، در حال حرکت به سمت سالخوردگی و پیری هستیم.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان با بیان اینکه در لرستان جمعیت بالای ۶۵ سال به ۶ تا هفت درصد رسیده است، اضافه کرد: البته این عدد نسبت به کشور بهتر است، چراکه در کشور ۱۱ درصد است.

امیری، گفت: در ثبت‌احوال یک مرکز به‌عنوان مرکز رصد جمعیت راه‌اندازی کرده‌ایم، داده‌های این مرکز بسیار به‌روز است.

وی با بیان اینکه محققان و پژوهشگران می‌توانند از این داده‌ها در راستای ساماندهی رشد جمعیت استفاده کنند، ادامه داد: دهه ۶۰ تعداد مادران در سن باروری ،۱۰ میلیون نفر بود که حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار موالید داشته‌ایم، در دهه ۹۰ حدود ۲۲ میلیون مادر در سن بارداری داشتیم که یک میلیون و ۲۰۰ هزار موالید ثبت شد.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، بیان داشت: در عرض هفت سال، حدود ۳۵ درصد از ولادت‌ها کم شده و ۱۳ درصد از زوج‌ها فاقد فرزند و ۱۸ درصد هم تک‌فرزند دارند.

امیری، گفت: همچنین در عرض ۱۲ سال، ۴۰ درصد از ازدواج‌ها کم شد، اینها مواردی است که باعث شده رشد جمعیت ما به زیر یک بیاید، این در حالی است که باید ۲.۵ باشد.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، یادآور شد: عملاً ۳۰ درصد از نرخ جایگزین را ما نداریم، مسائل و مشکلات اقتصادی اولویت دارد، اما اصل قضیه، فرهنگ‌سازی است، فرهنگ «دیر بچگی»، «کم بچگی» و «بی بچگی» باید به‌گونه‌ای در جامعه بهبود پیدا کند.

لرستان پیر می‌شود؛ هر روز گهواره‌های خالی بیشتر، خانه‌های سالمند شلوغ‌تر، این سقوط آزاد جمعیتی است که آینده را تهدید می‌کند.





آخرین خبر لرستان در اینستاگرام :
https://instagram.com/lorestan_todayy

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر