نماد آخرین خبر

معتادان متجاهر قزوین، از خانه رانده و از کمپ مانده

منبع
ايرنا
بروزرسانی
معتادان متجاهر قزوین، از خانه رانده و از کمپ مانده

ایرنا/ بر اساس آمارهای ارایه شده، قزوین دارای ۲ هزار و ۳۰۰ معتاد متجاهر بوده که با توجه به ظرفیت کمپ ماده ۱۶ تنها ۲۰۰ نفر از آنها قابلیت پذیرش را در این مرکز دارند، این در حالی است که وجود این افراد در جامعه موجب آسیب‌های اجتماعی و به نوعی مانع اصلی در مسیر توسعه و پیشرفت استان نیز تلقی می‌شود.

معتادان متجاهر یکی از چالش‌های جدی در جامعه شناخته می‌شوند، این افراد نه تنها از زندگی اصلی خود ساقط شده‌ بلکه آسیب‌های گسترده‌ای را نیز به جامعه خود وارد می‌کنند.

معتاد متجاهر به دلیل مصرف مداوم موادمخدر، توانایی کنترل رفتارهای خود را از دست داده و اغلب در خیابان‌ها و اماکن عمومی حضور دارند که این امر باعث افزایش ناامنی، کاهش کیفیت زندگی شهروندان و در نهایت گسترش آسیب‌های اجتماعی شده است.

افزایش جرم و ناامنی، مشکلات بهداشتی و سلامت عمومی، کاهش احساس امنیت اجتماعی، افزایش هزینه‌های اجتماعی و درمانی تنها بخشی از آسیب‌های حضور معتادان متجاهر در سطح جامعه محسوب می شود.

کمپ‌های ماده ۱۶ به عنوان مراکز ترک اعتیاد اجباری، نقش مهمی در ساماندهی و درمان معتادان متجاهر دارند، چراکه این مراکز با هدف نگهداری، درمان و توانمندسازی افراد معتاد ایجاد شده‌اند و به کاهش آسیب‌های اجتماعی ناشی از اعتیاد نیز کمک می‌کنند.

بنابراین، با توجه به افزایش تعداد معتادان متجاهر، توسعه و تقویت کمپ‌های ماده ۱۶ امری ضروری به نظر می رسد تا بتوان به طور موثرتر با این معضل اجتماعی مقابله کرد و در ادامه زمینه بازگشت این افراد به زندگی سالم را نیز فراهم نمود.

در آخرین نشست شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان قزوین که به ریاست محمد نوذری، استاندار قزوین برگزار شد، روی موضوع معتادان متجاهر تمرکز شد.

هزینه روزانه معتاد متجاهر ۸۵۰ هزار ریال است/ تعرفه آب، برق و گاز مراکز کمپ ترک اعتیاد آموزشی حساب شود

اسدالله حمزه‌ای، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان قزوین در نشست اخیر این شورا با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه مقابله با موادمخدر، از لزوم تامین منابع مالی برای تجهیز و حمایت از کمپ‌های ترک اعتیاد سخن گفت و اظهار کرد: ارزش افزوده شهرداری‌ها باید هرچه سریع‌تر پرداخت شود تا بتوان نیازهای ضروری کمپ‌های ترک اعتیاد سطح استان را تامین کرد.

وی با اشاره به اهمیت آگاهی‌بخشی عمومی، افزود: پویش اجتماعی "نه به اعتیاد" باید در تمامی شهرستان‌های استان اجرا شود تا با جلب مشارکت مردمی، روند مقابله با آسیب‌های اجتماعی تسریع شود.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان قزوین همچنین از بالا بودن تعداد معتادان متجاهر در استان ابراز نگرانی کرد و گفت: وجود ۲ هزار و ۳۰۰ معتاد متجاهر در استان بسیار نگران‌ کننده بوده و همین مساله بیانگر آن است که اقدامات موثرتری در این حوزه باید انجام گیرد.

حمزه‌ای خاطرنشان کرد: سرانه روزانه نگهداری از هر فرد معتاد ۸۵۰ هزار ریال است که با توجه به این هزینه‌، تعرفه انشعابات از جمله آب، برق و گاز در قالب آموزشی برای کمپ ماده ۱۶ بایستی مشابه مدارس و مساجد محاسبه گردد.

وی یادآور شد: در حال حاضر ۱۱ کمیته فعال در سطح استان وجود دارد که به‌ طور مستمر برای کاهش میزان اعتیاد و مصرف موادمخدر و همچنین ساماندهی معتادان متجاهر اقدام به برپایی نشست هم‌اندیشی و تخصصی می‌کنند.

درمان اعتیاد نیازمند استمرار و حمایت همه‌جانبه است/ ۳۰ درصد معتادان قزوین مهاجر هستند

مدیرکل بهزیستی قزوین نیز با تاکید بر دشواری درمان اعتیاد، از ضرورت تقویت زیرساخت‌ها و حمایت بیشتر از مراکز درمانی و مددجویان گفت و افزود: سال گذشته و در مجموع هفت هزار و ۷۶۹ نفر در مراکز ماده ۱۶، تبصره ۲ ماده ۱۵ و سایر مراکز استان تحت پوشش بوده و پذیرش شدند.

زهرا غلامرضایی با بیان اینکه سم‌زدایی به‌تنهایی نمی‌تواند به درمان پایدار در این زمینه منجر شود، تاکید کرد: حضور مددکاران اجتماعی در روند درمان، عامل مهم کلیدی برای تثبیت سلامت جسمی و روانی افراد بهبود یافته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر، ۱۳ درصد از بیماران ما سابقه پاکی بالای ۱۸ ماه دارند که این رقم از میانگین کشوری بالاتر است، بخش عمده‌ای از مراکز فعال در استان از نوع ماده ۱۵ هستند که پس از حادثه لنگرود، به ارتقای ایمنی آنها توجه ویژه‌ای شده است.

وی با اشاره به ظرفیت کمپ ماده ۱۶ استان قزوین، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ظرفیت این کمپ‌ها ۲۴۲ نفر است که شامل شهرستان‌های قزوین با ۱۱۴ نفر، تاکستان ۲۵، آبیک ۳۹، بویین‌زهرا سه و البرز ۶۱ نفر می‌شود.

مدیرکل بهزیستی قزوین با بیان اینکه درمان اعتیاد یک فرآیند طولانی‌ مدت است، افزود: پذیرش بیماران در مراکز ماده ۱۵ باعث ایجاد آرامش در خانواده و جامعه می‌شود اما برای دستیابی به نتایج موثر، درمان باید حداقل سه سال ادامه یابد.

وی به برخی برداشت‌های نادرست درباره اعتیاد اشاره کرد و گفت: بسیاری تصور می‌کنند اعتیاد انتخابی خودخواسته است، در حالی که درمان آن بسیار دشوار بوده و نیازمند زمان، امکانات و محیط مناسب می‌باشد.

غلامرضایی اضافه کرد: ۲۰ تا ۳۰ درصد بیماران ما مهاجران، کارگران فصلی یا کارتن‌ خواب‌ها هستند، حتی بیماران بومی نیز در بسیاری موارد از سوی خانواده طرد شده‌ و حمایت عاطفی نیز دریافت نمی‌کنند.

وی، زیرساخت‌های موجود در این زمینه را ناکافی دانست و تصریح کرد: برای ایجاد تخت‌های بستری استاندارد، نیازمند همکاری دانشگاه علوم پزشکی و تامین بودجه مناسب هستیم، بسیاری از بیماران با بیماری‌های پوستی و شپش ناشی از زباله‌گردی وارد مراکز می‌شوند که پاکسازی آن‌ها هزینه‌بر است.

مدیرکل بهزیستی قزوین از عملکرد مثبت استان در زمینه اشتغال بهبودیافتگان در این زمینه خبر داد و گفت: از یک‌ هزار و ۹۰۰ معتاد متجاهر تحت درمان طی سال گذشته، ۹۰۰ نفر بهبود یافته و وارد بازار کار شده اند.

لزوم ساماندهی معتادان متجاهر با همت تمامی دستگاه‌های اجرایی قزوین

علی رحمانی، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قزوین نیز در این رابطه، اظهار کرد: زمینی به مساحت پنج هکتار در ناحیه شهری چوبیندر قزوین در نظر گرفته بودیم تا ضمن تحویل به بهزیستی، مراحل ساخت آن را نیز انجام دهیم، امروز بایستی پیگیر موضوع باشیم که کار واگذاری آن به کجا رسیده است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین نیز در این زمینه با اشاره به وضعیت نامناسب امکانات کمپ‌های ترک اعتیاد، خواستار رسیدگی فوری به این مراکز شد.

شهرام احمدپور اظهار کرد: کمپ‌های ترک اعتیاد به حداقل امکانات نیاز دارند و حضور معتادان متجاهر در سطح شهرها نیز تهدیدی برای امنیت عمومی و مانعی برای توسعه گردشگری استان است.

وی از شهرداران خواست تا با تخصیص منابع ارزش افزوده، به بهبود وضعیت این مراکز کمک کنند و بر لزوم مشارکت نهادهایی مانند فراجا، سپاه و بسیج برای بازگرداندن معتادان به زندگی نیز تاکید کرد.

وی همچنین از برگزاری دومین مرحله گلریزان اجتماعی با هدف اشتغال معتادان بهبود یافته خبر داد و خواستار نگاه انسان‌ دوستانه مردم به مساله اعتیاد شد.

محمد نوذری، استاندار قزوین نیز اظهار کرد: تمام دستگاه‌های اجرایی استان باید در مبارزه با موادمخدر پای کار باشند، البته ساماندهی ۲ هزار و ۳۰۰ معتاد متجاهر در استان قزوین اولویت اصلی ما بوده و باید برای بهبود آنها برنامه‌ریزی کنیم.

وی در خصوص نبود ظرفیت مناسب در کمپ ماده ۱۶ استان قزوین، تصریح کرد: مگر تا چه اندازه می‌توانیم در کمپ ماده ۱۶ پذیرش داشته باشیم؟ با این نکته که بیشتر ناهنجاری‌ها در سطح جامعه متعلق به همین معتادان متجاهر است.

نیم نگاه:

معتادان متجاهر، قربانیان خاموشی هستند که در سایه‌های جامعه به فراموشی سپرده شده‌اند، برای بسیاری از آن‌ها، ترک اعتیاد تنها یک رویا است، رویایی که مسیر بازگشت به زندگی را در میان تاریکی‌ها و خیابان‌های بی‌پایان گم کرده است، اما مراکزی مانند کمپ‌های ماده ۱۶، کورسوی امیدی خواهد بود که این افراد را از بحران اعتیاد نجات داده و فرصتی دوباره برای زندگی آنها فراهم سازد.





آخرین خبر قزوین در اینستاگرام :
https://instagram.com/qazvin_today

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر