فضای کنونی امامزاده مبرقع شایسنه شأن این زیارتگاه نیست

ایرنا/ قم - ایرنا - رییس شورای اسلامی شهر قم با تاکید بر اینکه وضعیت فعلی حرم امامزاده موسی مبرقع(ع) پاسخگوی شأن و جایگاه این آستان مقدس نیست، گفت: به برکت سفر رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۸۹ به قم، اجرای طرح جامع توسعه این حرم مطهر آغاز شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، روحالله امراللهی عصر یکشنبه در آیین غبارروبی حرم مطهر امامزاده موسی مبرقع(ع) که در آستانه شهادت امام جواد(ع) برگزار شد، اظهار کرد: برگزاری این مراسم نماد تعظیم شعائر دینی و تجدید بیعت با مقام امامت و ولایت است.
وی با اشاره به سابقه تاریخی و جایگاه معنوی امامزاده موسی مبرقع(ع)، افزود: بسیاری از سادات شناختهشده در ایران و برخی کشورهای اسلامی همچون هند و پاکستان، از نسل این امامزاده جلیلالقدر هستند و ایشان در سلسله سادات برقعی، رضوی، نقوی و دیگر خاندانها جایگاه والایی دارند.
رییس شورای شهر قم با انتقاد از محدودبودن فضای موجود در حرم، گفت: شبستان فعلی این آستان نهتنها در شأن حضرت موسی مبرقع(ع) نیست، بلکه پاسخگوی زائرانی که از بیش از ۶۰ کشور دنیا به این مکان مقدس مشرف میشوند هم نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: طرح جامع توسعه حرم در سال ۱۳۸۹ و همزمان با سفر تاریخی رهبر معظم انقلاب اسلامی به قم کلید خورد و در قالب آن، طراحی شبستانی بزرگ برای میزبانی شایسته از زائران پیشبینی شده است.
امراللهی با اشاره به کمبود منابع مالی برای اجرای کامل این طرح، گفت: موقوفات ثبتشده برای این آستان محدود است و بسیاری از آنها نیز دارای نیتهای خاص هستند؛ به همین دلیل از خیران و واقفان دعوت میکنیم در توسعه این مجموعه فاخر پیشگام شوند.
شهر مقدس قم مملو از نور و معنویت است و هر گوشه از آن، بوی عطر ولایت و امامت میدهد با این وجود با توجه به برخی از شاخصهها، میتوان برخی از این مکان ها را به عنوان قطب زیارتی در شهر مقدس قم نام برد؛ در این میان میتوان ادعا کرد حرم امامزاده موسی مبرقع (ع) بعد از حرم حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران سومین قطب زیارتی در شهر قم است.
حضرت موسی مبرقع (ع) یکی از امامزادگان واجب التکریم شهر مقدس قم و از نوادگان امام موسی کاظم (ع) هستند وی اهل علم بوده و روایاتی را از امام جواد(ع) نقل کرده است[1]. او را به جهت پوشاندن چهرهاش با نقاب، مُبَرقَع مینامیدهاند. موسی مبرقع، جد سادات رضوی است معروف است که خاندان سادات بُرقعی قم و اطراف ری به او منسوباند. مزار وی در محله چهل اختران قم است.
مشهور است که امامزاده موسی مبرقع (ع) دارای کرامات و فضائل فراوانی بودهاند و بسیاری از زائران ایشان حاجات خود را از ایشان گرفتهاند.
از جمله کرامات ایشان میتوان به شفای بیماران، برآورده شدن حاجات، دفع بلا و سختیها اشاره کرد.
گفته می شود که ایشان در زمان حیات خود، همواره برای شناخته نشدن صورت خود را با نقاب می پوشاندند و به همین دلیل به ایشان لقب مبرقع داده شده است.
امامزاده موسی مبرقع (ع) همواره مورد تکریم اهالی قم بود
موسی مبرقع دومین فرزند امام جواد از مادری به نام سمانه است که در 214 هجری در مدینه متولد گردید و در بیت امامت به شکوفایی رسی در 220 هجری که امام محمدتقی علیه السلام به بغداد فراخوانده شد و سپس به شهادت رسید موسی مبرقع که در مدینه به سر می برد، 6ساله بود.
وی پس از شهادت پدر، تحت نظارت برادرش، امام هادی علیه السلام به رشد فکری و معنوی رسید. موسی مبرقع با ارادتی خالصانه مطیع برادرش بود. محدثان شیعه وثاقت او را مورد تایید قرار داده اند و از وی روایاتی نقل نموده اند. با کاهش اختناق عباسیان موسی مبرقع موفق گردید در سال 256 هجری به قم بیاید و مورد توجه اصحاب ائمه علیهم السلام، روسای شیعه و مومنین این شهر قرار بگیرد. او در 296 هجری رحلت نمود و پیکرش در خانه خودش دفن گردید.
به گواه تاریخ امامزاده موسی مبرقع چهل سال در قم اقامت داشت و در طی این مدت همواره مورد تکریم اهالی قم، علما و بزرگان شهر بود و سرانجام در سال ۲۹۶ قمری و در سن ۸۲ سالگی از دنیا رفت و پس از تشییع با شکوه توسط شیعیان در همان محل اقامتش تدفین شد.
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا صادقی واعظ از استاد حوزه علمیه قم در خصوص شخصیت امامزاده موسی مبرقع اظهار داشت: حضرت موسی مبرقع (ع) همه وجود خود از جان و مال و آبرو را برای دفاع از ولایت و امام هادی (ع) در طبق اخلاص نهاد و در نهایت به دستور ایشان مأمور به هجرت به قم شدند.
وی افزود: این امامزاده واجب التعظیم از راویان مورد اعتماد به شمار میرود و بزرگان شیعه، احادیث فراوانی از ایشان نقل کردهاند و ایشان در سراسر عمر با برکت خود، مطیع ولایت پدرشان امام جواد (ع) و برادرشان امام هادی (ع) بود و در این مسیر، از همه داشتههای خود گذشت.
ابواحمد سید موسی مبرقع فرزند با کفایت حضرت امام جواد علیه السلام امامزاده ای است که قم را به عنوان محلّ اقامت خود برگزید و در این دیار به فعالیت های فرهنگی و تبلیغی روی آورد و به همراه فرزندان و نوادگان برای ترویج مکارم و نشر فرهنگ اهل بیت علیهم السلام در قم و توابع آن اهتمام ورزید، و در شبکه روابط اجتماعی، مناسبات طوایف و اقوام تأثیرگذار گردید.
برخی از افراد این خاندان، تولیت آستانه مقدسه حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام و برخی آستانه های دیگر، مساجد و اوقاف را عهده دار بوده اند، و فرمان ها و اسناد معتبری که در دسترس می باشند بر این ادعا گواه اند. بزرگانی از این خاندان در قرون سوم و چهارم هجری نقابت سادات قم، کاشان و آبه و توابع قم را در اختیار گرفته بودند، و نیز منصب امیرالحاج نیز به آنان محوّل بوده است، و اهالی قم ریاست دینی، ترویجی و اجتماعی آنان را پذیرفته بودند.
فرمان های تولیت آستانه های قم و نیز مساجد این دیار و مناطقی چون مشهد اردهال حتی در اعصار بعد مثل ایام فرمانروایی تیموریان، صفویه و قاجاریه به نام این سادات صادر گردیده که اکنون مدارک آن موجود است. ایشان موقعیت های دیگر مذهبی را نیز به عهده داشته اند.
محله چهلاختران از مناطق تاریخی شهر قم به شمار میرود که مدفن حضرت موسی مبرقع (ع)، فرزند امام محمدتقی (ع)، و شماری از نوادگان امام جواد (ع) را در خود جای داده و در خیابان شهید دلآذر واقع شدهاست.