جنگ و اضطراب کودکان

ایرنا/ آگاهی از چگونگی در جریان قراردادن کودکان از خبرهای تهاجم نظامی و جنگ، طوری که حرفهایمان آوار افکار آنان را سنگینتر نکند، اهمیت زیادی دارد.
جنگ پدیدهای خشونتآمیز، ناخوشاید و عامل شوک روحی برای افراد در سنین مختلف است. آسیبی که باید آن را برای کودکان عمیقتر درنظرگرفت.
شنیدن خبرهای جنگ، جنایت، خشنونت، کشت و کشتار و قرار گرفتن در چنین شرایطی، برای قشرهای مختلف از کوچک تا بزرگ سخت و طاقتفرساست، اما در کودکان سختتر و جانکاهتر.
مهم است که بیاموزیم چگونه و در چه حد کودکان را در جریان خبرهای مربوط به جنگ و تهاجم نظامی قرار دهیم و در این شرایط، غمگسار و تکیهگاه محکم برای آنان باشیم.
دوراهی انتقال خبرهای جنگ به کودک یا خودداری از آن
برخی والدین در دوراهیِ انتقال خبرهای جنگ به کودکان یا خودداری از این کار قرار میگیرند. این والدین با خود میاندیشند کدام تصمیم به نفع کودک است.
به گفته روانشناس کودک در سمنان پرهیز از انتقال اخبار جنگ به کودکان، خیانت به آنان است، اما نیازی هم نیست که تمام جزییات و موضوعها برای آنان مطرح شود.
عصر کنونی دوره بمباران اطلاعات محسوب می شود و در شرایط حساس که تمامی افراد در یک محفل، محل کار، خانه و یا تلفنی، درباره موضوع روز و اتفاقهای مربوط به جنگ تحمیلی اخیر صحبت میکنند و یا تلویزیون و گوشی هوشمند تصویرهایی از جنگ نشان میدهد و بخشی از گفت و گوها به این موضوع مربوط است، بدون شک کودکان نیز از این مساله تاثیر میپذیرند، چرا که متوجه میشوند اتفاقی افتاده و شرایط عادی نیست.
پنهانکردن شرایط از کودک، اضطرابش را بیشتر میکند
وقتی کودکی سه یا چهار ساله تفنگ به دست با خشنونت، شجاعت و جسارت کودکانه به دشمن فرضی خود شلیک و او را ناکار میکند، بیشک چیزهایی از جنگ و شرایط کنونی فهمیده است.
صحبت نکردن والدین با کودک در چنین شرایطی فقط بر استرس و اضطراب او میافزاید.
در چنین مواقعی باید کودک را در آغوش گرفت و به او آرامش و اطمینان داد که پدر و مادر چون کوه کنارش هستند. افراد زیادی به طور شبانهروزی برای تامین امنیت میهن جانفشانی میکنند و اجازه دستدرازی به دشمنان نمیدهند.
خواه ناخواه کودکان شرایط را متوجه میشوند
روانشناس کودک در سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا میگوید: اینکه کودک در جریان مساله نباشد، خیانت به کودک است، چرا که او میبیند و میشنود. بخواهیم یا نخواهیم، کودکان به طور مبهم از شرایط با خبر میشوند، سکوت در چنین شرایطی برای کودک استرسزاست.
سمیرا کرمی ادامه داد: اطلاعدادن به کودک درباره شرایط، متناسب با سن و دانستههایش، نقشی مهم در دلگرمی، قوتفلب و آرامش کودکان دارد.
گفتوگو با کودک متناسب با دانش و شرایط سنی آنها
وی اضافه کرد: ادبیات گفت و گو و آگاهیبخشی به کودک چهارساله با یک کودک ۱۰ ساله متفاوت است و خانوادهها باید این موضوع را مد نظر داشته باشند و متناسب با دانستههای کودک با او صحبت کنند و مسایل را کودک درمیانبگذارند.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد فضای آرامشبخش از سوی والدین در خانه، تصریح کرد: در گفت و گو با کودکان برای آگاهیبخشی به آنان درباره شرایط فعلی و جنگ تحمیلی اخیر نیازی نیست آنان را مورد بمباران اطلاعاتی قرار داد.
این متخصص روانشناسی با تاکید بر بیان واقعیت به دور از اغراق و دروغ برای کودکان متناسب با سن و آگاهی آنان، بیان کرد: ابتدا والدین باید آرامش داشته باشند، زیرا کودکان همیشه احساس امنیت و آرامش را در والدین خود جست و جو میکنند.
بامداد جمعه (۲۳ خرداد ۱۴۰۴) در پی حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به ایران جمعی از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان و افراد غیر نظامی به شهادت رسیدند و به این ترتیب جنگ تحمیلی آغاز شد.
ایالات متحده آمریکا نیز بامداد روز یکشنبه (یکم تیرماه) به سه مرکز هستهای فردو، نطنز و اصفهان تجاوز کرد.
بعد از ۱۲ روز تجاوز دشمن به کشورمان و پاسخهای کوبنده نیروی مسلح ایران به شرارتهای آن، از صبح سهشنبه (سوم تیرماه) رژیم صهیونی مجبور به پذیرش آتشبس شد.
تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران اسلامی و جنگ ۱۲ روزه، با سربلندی مردم و نیروهای مسلح کشورمان پایان یافت، جنگی که دشمن صهیونی بر ما تحمیل کرد اما بار دیگر اتحاد و همدلی مردم ایران را به نمایش گذاشت و همین یکدلی و انسجام، پیروزی را برای ایران رقم زد.