سفرههای نذر؛ سادهتر اما سبزتر

ایرنا/ محرم در خراسان شمالی امسال با پیوند شعور عاشورایی و آگاهی محیطزیستی رنگ تازهای گرفته است و همان نذریهای همیشگی با عطر آشنا اما با ظرفهایی متفاوت دایر است؛ حرکتی کوچک، اما سبز در مسیر عزاداری مسئولانه گام بر می دارد.
محرم که از راه میرسد، عطر نذر و نوحه در کوچهها میپیچد و دلها با یاد حسین(ع) نرم میشوند، صدای طبل و سنج بر جان کوه و دشت مینشیند و مردم با تمام دارایی دلشان پای سفره عشق مینشینند.
نذرها در دیگهای بزرگ میجوشند، صلواتیها صف میکشند و اشک، میهمان همیشگی این ایام است.
اما این روزها در دل همین عزاداریهای پرشور نسیمی از آگاهی وزیدن گرفته است؛ نذریها سادهتر شدهاند، اما سبزتر، مسئولانهتر و مهربانتر با زمین هستند.
صحنهای تازه در هیاتهای خراسانشمالی پدید آمده است و دیگر خبری از کوههای ظروف پلاستیکی بعد از مراسم نیست.
ظرفهای فلزی و ملامین جای ظروف یکبار مصرف را گرفتهاند، سفرههای پارچهای جایگزین نایلونهای بیجان شدهاند و سطلهای تفکیک زباله کنار ایستگاههای صلواتی صف کشیدهاند.
در خیابانهای بجنورد، اسفراین، شیروان و حتی روستاهای دورافتاده تغییر قابللمس است و سفرهها شاید سادهتر باشند، اما برکتشان بیشتر است؛ چرا که در کنار نیت نذر برای اهل بیت(ع)، نیت نذر برای زمین هم پنهان شده است.
محرم بدون پلاستیک
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان شمالی میگوید: این حرکت، گامی کوچک اما مؤثر و مصرف بیرویه پلاستیک در محرم یکی از تهدیدهای جدی برای محیطزیست است، ظروف یکبار مصرف، سفرههای نایلونی و بطریهای پلاستیکی پس از استفاده وارد طبیعت میشوند و برای سالها باقی میمانند.
رضا شکاریان تأکید میکند که عزاداری برای سیدالشهدا، فرصتی برای تمرین مسئولیت اجتماعی است و محرم، مدرسه تربیت است و اگر با عشق به حسین(ع) به طبیعت هم احترام بگذاریم، آنگاه عزاداری ما کاملتر خواهد بود.
نوجوانان و کودکان در برخی هیاتها مسئول جمعآوری زبالههای پلاستیکی شدهاند و با جعبههایی در دست، کنار ایستگاههای صلواتی ایستادهاند و با لبخندی کودکانه، پلاستیکها را جدا میکنند.
مادری در یکی از همین هیاتها میگوید: فرزندم را با این باور بزرگ میکنم که محبت به اهل بیت باید با احترام به خلقت خدا همراه باشد و زمین هم از آفریدههای اوست.
نسلی در حال بالیدن است که در کنار اشک بر حسین(ع) ، دغدغه آسمان و آب و خاک دارد، نسلی که نذرهایش نهفقط حاجت، که آگاهی نیز در دل دارد.
هیاتهای سبز، الگوی فردا
اداره کل محیطزیست خراسان شمالی از هیاتهایی که اصول زیستمحیطی را رعایت میکنند، تقدیر خواهد کرد.
در برخی شهرها، بنرهای آموزشی نصب شدهاند، ظروف گیاهی توزیع میشود و سمنها در کنار خادمان ایستادهاند تا پیام روشن «محرم بدون پلاستیک» را به مردم برسانند.
این هیاتها شاید بیسروصداتر باشند، اما صدایشان ماندگارتر است و آنها با عمل خود به دیگران یاد میدهند که میتوان عاشق و همزمان آگاه بود.
یاری مظلوم در فرهنگ عاشورا جایگاهی بلند دارد و امروز، طبیعت یکی از مظلومترینهای روزگار ماست؛ بیصدا، اما رنجکشیده است.
سفرههایی که امسال سادهتر اما سبزتر پهن میشوند، در واقع نذرهایی دوگانهاند: «نذر برای کربلا، نذر برای زمین».
محرم خراسان شمالی در حال رقم زدن فصلی نو است؛ فصلی که در آن شعائر دینی با مسئولیت اجتماعی در میآمیزد و اشک برای مظلوم با احترام به خلقت خداوند عجین میشود.