حیات حسینی؛ طرحی نو برای زنده نگه داشتن سنت روضهخوانی در یزد

ایرنا/ طرح «حیات حسینی در روضههای حسینی» با هدف احیای سنت دیرینه روضهخوانی در یزد، شهری که به «حسینیه ایران» شهرت دارد، از ابتدای ماه محرم آغاز شده و این برنامه نوآورانه تلاش دارد با بهرهگیری از فضای خانههای سنتی و روضهخانههای قدیمی، هویت فرهنگی و مذهبی این آیینها را به نسل جوان منتقل کند و شور و شعور عاشورایی را در خانوادهها زنده نگه دارد.
این طرح که از اول ماه محرم شروع شده با برگزاری سلسله نشستها و مراسم در خانههای سنتی یزد، زمینهساز احیای «روح حیات حسینی» در بین خانوادهها و بهخصوص نسل جوان شده است.
برنامههای آموزشی، مشاورههای خانواده و بحثهای فرهنگی در کنار برگزاری روضههای خانگی از بخشهای مختلف در این طرح به شمار میرود.
حیات حسینی در روضههای حسینی ؛ برنامهای برای حفظ هویت فرهنگی و مذهبی
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری یزد گفت : یزد شهری است که از دیرباز به عنوان شهر دارالعباده شناخته شده و این نام، هویتی فرهنگی، اجتماعی و مذهبی به آن داده است.
"فاطمه دانش یزدی" افزود: برگزاری عزاداریها و روضهخوانیها از دوران آل بویه تا امروز پررنگ و پرنشاط بوده و به ویژه مراسم روضهخوانی در تکایا، حسینیهها، مساجد و حتی خانههای یزدی که به صورت نسل به نسل منتقل شدهاست.
وی با ارائه توضیحاتی در خصوص روضه خوانی در محله کسنویه یزد، گفت: در این محله که از محلات قدیمی یزد است ، خانهای بیش از ۶۰ سال است که میزبان مراسم روضهخوانی است و مردم از مناطق مختلف برای حضور در آن شرکت میکنند.
دانش یزدی گفت: دفتر بانوان و خانواده استانداری یزد بر اساس این هویت تلاش کرده تا علاوه بر نگاه مذهبی، نگاه اجتماعی را نیز در روضههای خانگی پررنگ کند.
وی در خصوص طرح «حیات حسینی در روضههای حسینی» گفت: هدف ما انتقال هویت فرهنگی و مذهبی به نسل جوان است و در این سلسله نشستها به تاریخ، فرهنگ، مشاورههای خانواده در زمینههای مختلف پرداخته میشود.
برگزاری نشستها در فضایی سنتی
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری یزد افزود : برگزاری نشستها و جلسات مشاوره در خانههای سنتی و روضهخانهها، فضای مناسبی برای تعامل نسلهای مختلف ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: در این محیطها شرکتکنندگان علاوه بر گوش دادن به سخنرانیها، میتوانند به گفت و گو درباره اهمیت حفظ این سنتها و راهکارهای نوین برای استمرار آن بپردازند.
نگاهی به تاریخ عزاداری و روضهخوانی در یزد
پژوهشگر تاریخ یزد در یکی از نشستهای مرتبط با این طرح درباره سیر تاریخی عزاداری در این شهر گفت: اولین دوره عزاداری به دوران آل بویه تا دوره سلجوقیان بازمیگردد، اما از دوره سلجوقیان تا صفویه این مراسم متوقف شده بود.
"مرتضی وزیری" ادامه داد: توسعه رسمی مذهب تشیع در عصر صفویه با گسترش موقوفات، ساخت اشعار مذهبی و برگزاری تعزیه همراه بود که مسیر تحول روضهخوانی را رقم زد.
وزیری همچنین برخی اقدامات دوران قاجار و پهلوی اول را عامل شکلگیری هفتهخوانیها، ایجاد لباس برای روحانیت و صدور مجوز برای خطباء عنوان کرد.
استمرار آیینهای سنتی عزاداری در یزد
یک پژوهشگر فرهنگ یزد نیز با بیان برگزاری روضهخوانی در خانههای تاریخی مانند خانه ریسمانیان، متوسلیان، ملک ثابت و امام حسینی از دیرباز تا کنون اظهار داشت: این آیین همچنان با شور و حال ادامه دارد و این خانهها همچنان روح معنوی خود را حفظ کردهاند.
"محمد میرجلیلی" در خصوص سنت روضهخوانی پیش از اذان صبح نیز افزود: این روضهها در روضهخانه اصفهانیان از دهه ۴۰ شمسی آغاز شده و همچنان تا طلوع آفتاب ادامه دارد، این سنت یکی از جلوههای کمنظیر دلدادگی مردم یزد به سیدالشهدا (ع) است.
طرح حیات حسینی در روضههای حسینی میتواند الگویی برای سایر شهرها باشد تا میراث مذهبی و فرهنگی خود را حفظ و به نسلهای بعدی منتقل کنند و حلقه پیوند میان گذشته و آینده باشند.