افزایش خطر شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی اردبیل

ایرنا/ اردبیل - ایرنا - سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که با توجه به مساعد بودن شرایط دمایی و رطوبت برای گسترش برخی بیماری در اراضی کشاورزی، خطر شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی این استان افزایش یافته است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در اطلاعیه پنجم خود اعلام کرده است که اطلاعات دریافتی از دستگاههای پیش آگاهی نشان می دهد که شرایط آب و هوایی از نظر دما و رطوبت، احتمال ایجاد آلودگی و گسترش بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی اردبیل را افزایش داده است.
جهاد کشاورزی استان اردبیل از سیب زمینی کاران استان خواسته است که مزارع خود را به صورت روزانه پایش کرده، شیوههای مقابله با این بیماری را به کار بسته و ضمن بازدید روزانه مزارع و مشاوره با کارشناسان مستقر در مراکز خدمات و مدیریت جهاد کشاورزی مربوطه، نسبت به تهیه یکی از قارچکشها و سمپاشی مزارع خود اقدام کنند.
این سازمان همچنین از کشاورزان سیب زمینی کار استان اردبیل خواسته است تا در صورت تداوم بارندگی و شرایط رطوبی و مساعد بودن وضعیت آب و هوا برای شیوع بیماری سفیدک دروغین، نسبت به سمپاشی مزارع خود اقدام کرده و بعد از یک هفته تا ۱۰ روز این کار را دوباره تکرار کنند.
در این اطلاعیه تاکید شده است: سیب زمینیکاران اردبیل در صورت مشاهده علایم بیماری در مزارع، از سموم رزالاکسیل (متالاکسیل +مانکوزب) به مقدار سه کیلوگرم در هر هکتار، اکروبات ام.زد (دی متومورف+مانکوزب) به مقدار ۲ کیلوگرم در هر هکتار، اکویشن پرو (فاموکسادون +سیموکسانیل) به مقدار ۴۰۰ گرم در هر هکتار، پروکسانیل (پروموکارب هیدروکلراید+سیموکسانیل) به مقدار ۲.۵ لیتر در هر هکتار، اینفینیتو (پروموکارپ هیدروکلراید+فلوپیکالید) به مقدار ۱.۵ لیتر در هر هکتار، امتوکترادین+دیمتومورف (اورگو) با غلظت هفت دهم لیتر در هر هکتار و فسفونیک اسید (اگریفوس) به مقدار ۶ لیتر در هر هکتار استفاده کنند.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به برنامهریزی برای کشت سیب زمینی در حدود ۲۰ هزار هکتار از اراضی استان در سال زراعی جاری اظهار کرد: برای کاشت این میزان سیب زمینی در استان حدود ۸۰ هزار تن بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب مصرف شد.
غفور آقایی بیان کرد: ۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را رقم آگریا و مابقی را ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا تشکیل میدهد.
به گزارش ایرنا، کشت سیب زمینی در ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع استان اردبیل انجام شده و کشت به روش نوین سیب زمینی با استفاده از نوار تیپ در زمینهای زراعی دشت اردبیل که از چند سال قبل آغاز شده، در سال جاری به تنها روش کاشت این محصول تبدیل شده است.
در سال زراعی گذشته محصول سیب زمینی در سطح ۱۹ هزار و ۵۰۰ از اراضی کشاورزی استان کشت شده بود که از این اراضی حدود ۸۵۰ هزار تن محصول برداشت شد.
از این میزان محصول، ۲۰۰ هزار تن نیاز داخلی استان بوده و حدود ۲۵۰ هزار تن آن نیز خوراک کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی است و مابقی محصول نیز به صورت مازاد بر نیاز استان باید به استانهای دیگر و خارج از کشور صادر شود.
نگهداری سیب زمینی مشکل کلیدی تولید این محصول در استان اردبیل به شمار میرود به طوری که نبود انبارها و سردخانههای کافی برای نگهداری این محصول در استان اردبیل بسیار مشهود است و تنها برای نگهداری ۱۰۰ هزار تن محصول سردخانه در این استان وجود دارد.
استان اردبیل سال گذشته با تولید بالغ بر ۸۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی، رتبه دوم تولید این محصول را در سطح کشور به خود اختصاص داد.
متوسط تولید سیب زمینی در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل ۴۰ تن در هکتار اعلام شده ولی رکورد تولید ۷۰ تن در هکتار نیز ثبت شده است.
همه ساله حدود ۶۰۰ هزار تن از محصول سیب زمینی استان اردبیل به بازارهای مصرف داخلی در سایر استانهای کشور و نیز به کشورهای همسایه از جمله عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه صادر میشود.