گلخانهها در صدر رشد فعالیتهای کشاورزی در کردستان

ایرنا/ سنندج- ایرنا- براساس نتایج سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳، تعداد بهرهبرداران کشاورزی در کردستان ۹.۹ درصد در یک دهه افزایش پیدا کرده و در بین نوع فعالیت های کشاورزی هم بیشترین درصد رشد مربوط به بخش گلخانه بوده است.
به گزارش ایرنا، استان کردستان در پنجمین سرشماری عمومی کشاورزی کشور که در پاییز سال ۱۴۰۳ اجرا شد، با ثبت رشد ۹.۹ درصدی در تعداد بهرهبرداران کشاورزی، بالاترین نرخ افزایش را در سطح کشور به خود اختصاص داد؛ رشدی که در مقایسه با میانگین کشوری ۶.۳ درصد، حکایت از تغییراتی قابل توجه در ساختار فعالیتهای کشاورزی استان دارد.
بر اساس نتایج مقدماتی منتشر شده از این سرشماری، تعداد بهرهبرداران کشاورزی در استان کردستان به ۱۲۴ هزار و ۳۳۱ نفر رسیده که این میزان نسبت به دوره گذشته در سال ۱۳۹۳، بیش از ۱۱ هزار نفر افزایش داشته است.
تعداد بهرهبرداران کشاورزی در کردستان به ۱۲۴ هزار و ۳۳۱ نفر رسیده که نسبت به دوره گذشته در سال ۱۳۹۳، بیش از ۱۱ هزار نفر افزایش داشته است.بیشترین رشد در میان بهرهبرداران غیرساکن
بخش قابل توجهی از این افزایش، در گروه بهرهبرداران غیرساکن ثبت شده است؛ افرادی که محل سکونت آنها با محل فعالیت کشاورزیشان متفاوت است. این گروه با رشد ۳۲.۸ درصدی، در مقایسه با رشد ۱.۷ درصدی خانوارهای معمولی ساکن، سهم عمدهای در آمار افزایشی داشتهاند.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان، با بیان اینکه نتایج مقدماتی سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳در کشور منتشر شده است، اظهار کرد: براساس این نتایج تعداد بهره برداران کشاورزی استان ۱۲۴ هزار و ۳۳۱ بهره بردار است که این میزان نسبت به دوره گذشته که ۱۱۳ هزار و ۱۶۶ بهره بردار بود، ۹.۹ درصد افزایش یافت.
تمام فعالیتهای کشاورزی که تحت مدیریت واحدی قرار دارد، یک واحد تولیدی کشاورزی است که بهرهبرداری کشاورزی نامیده می شود. این مدیریت توسط اعضای یک یا چند خانوار(اشخاص حقیقی) یا توسط یک شرکت رسمی یا موسسه عمومی(اشخاص حقوقی) اعمال می شود.
مسعود سالمیبوکانی میزان افزایش تعداد بهرهبرداران کشاورزی در میانگین کشوری را ۶.۳ درصد خواند و بیان کرد: بخش کشاورزی کردستان از نظر تعداد بهرهبردار نسبت به کشور رشد بیشتری پیدا کرده است.
وی از کاهش فعالیت شرکتهای رسمی خبرداد و افزود: تعداد بهرهبرداران حقوقی شامل شرکتها و موسسات عمومی از ۱۰۴ بهرهبردار به ۷۵ بهرهبردار رسیده به عبارتی معادل ۲۸ درصد کاهش داشته است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان بیان کرد: بر حسب نوع فعالیت در بخش زراعت و باغداری شاهد افزایش تعداد بهرهبردار و در پرورش دام و طیور با کاهش آن مواجه هستیم.
بر حسب نوع فعالیت کشاورزی در بخش زراعت و باغداری در استان شاهد افزایش تعداد بهرهبردار و در پرورش دام و طیور با کاهش آن مواجه هستیمسالمیبوکانی با اشاره به اینکه پرورش دام و طیور منجر به سکونت بهره برداران در روستاها می شود، یادآور شد: از آنجا که پرورش دام و طیور نیاز به مراقبت روزانه دارد لذا بهره بردار باید در محل سکونت داشته باشد تا بتواند بخوبی به فعالیتش بپردازد.
رشد بهرهبرداران غیرساکن می تواند نشاندهنده افزایش تمایل افراد غیربومی یا ساکنان شهری به ورود در فعالیتهای کشاورزی و همچنین مهاجرت روستاییان به شهرها با استمرار فعالیت کشاورزیشان باشد.
تغییر مسیر کشاورزی کردستان به سوی بهرهوری بیشتر
از لحاظ نوع فعالیت، دادههای مقدماتی سرشماری ۱۴۰۳ حاکی از تحولی چشمگیر در الگوی کشاورزی استان است بدین گونه که در کشت گلخانهای، رشد ۱۵۷ درصدی در تعداد بهرهبرداران آن ثبت شده است و این بخش بهعنوان یکی از فعالیت های در حال رشد کشاورزی استان شناخته میشود.
تعداد بهرهبرداران در بخش زراعت ۱۱ درصد و در باغداری ۳۰ درصد نسبت به سال ۱۳۹۳، در کردستان افزایش داشته است.در مقابل، تعداد بهرهبرداران دام سبک و سنگین به ترتیب با کاهش ۲۷.۴ و ۲۳.۶ درصدی روبرو بوده و پرورش طیور نیز ۲۸ درصد افت داشته است.
براساس آمار مقدماتی سرشماری ۱۴۰۳ در استان کردستان می توان گفت که کشاورزی این استان در حال عبور از الگوی سنتی به سوی فعالیتهای با بهرهوری بیشتر و مصرف منابع آب و خاک کمتر و بازار محورتر مانند گلخانه است.
با این حال، کاهش نقش شرکتها و افت شدید در بخش دامپروری زنگ هشداری برای نیاز به بازنگری در حمایتها و زیرساختهای لازم برای پایداری امنیت غذایی در استان است.
تغییر وسعت اراضی کشاورزی کردستان؟
البته ناگفته نماند نتایج تکمیلی سرشماری کشاورزی سال ۱۴۰۳ هنوز منتشر و اعلام نشده است که بدانیم وسعت اراضی کشاورزی استان در یک دهه اخیر چه تغییری پیدا کرده است و سهم بهرهبرداران کشاورزی به طور متوسط چند هکتار است.
وسعت اراضی کشاورزی استان در یک دهه اخیر چه تغییری پیدا کرده است و سهم بهرهبرداران کشاورزی به طور متوسط چند هکتار است؟افزون براین یکی از مطالبات کشاورزان کردستانی افزایش سطح اراضی آبی آنها است که چندین پروژه هم در این راستا در چند سال اخیر اجرایی شده و به بهره برداری رسیده است؛ حال مردم منتظرند بدانند از سال ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۳ میزان اراضی آبی و دیم استان دچار چه تغییراتی شده است.
براساس سرشماری کشاورزی ۱۳۹۳؛ از کل اراضی کشاورزی استان تنها ۱۱.۲ درصد آن آبی با میانگین ۱.۹ هکتار برای هر بهرهبردار دارای اراضی آبی و مابقی آن اراضی کشاورزی دیم با میانگین ۱۱.۵ هکتار برای هر بهره بردار دارای اراضی دیم بود.
یکی از مهمترین مزایای و دلایل انجام سرشماری کسب و جمع آوری اطلاعات صحیح و موثق برای برنامه ریزی دقیق تر و کارآمدتر است و لذا انتظار می رود با درنظر گرفتن تغییرات بوجود آمده در بخش کشاورزی تصمیم گیران برنامه های توسعه ای مطلوبی را تهیه و اجرایی کنند.
نتایج نهایی سرشماری کشاورزی ۱۳۹۳ در زمستان ۱۳۹۴ منتشر شد امید می رود تا زمستان سال جاری هم نتایج نهایی سرشماری ۱۴۰۳ منتشر شود و در اختیار صاحب نظران و تصمیم گیران قرار گیرد.