نماد آخرین خبر

ضرورت احیای شهرتاریخی جرجان به‌عنوان بزرگ‌ترین شهر تمدن اسلامی

منبع
فارس
بروزرسانی
ضرورت احیای شهرتاریخی جرجان به‌عنوان بزرگ‌ترین شهر تمدن اسلامی

فارس/ وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گفت: شهر تاریخی جرجان به عنوان یک شهر تمدن اسلامی احیا خواهد شد و محوطه این شهر به یک سایت موزه ملی تبدیل می‌شود.

سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری عصر امروز در بازدید از شهر تاریخی جرجان در پشت امام‌زاده یحیی‌بن‌زید(ع) گنبدکاووس بر ضرورت احیای شهر تاریخی جرجان به عنوان مرکز تمدن‌ساز در شرق ایران تأکید کرد.

وی با تأکید بر اینکه جرجان یکی از بزرگ‌ترین شهرهای مهندسی‌ شده دوره اسلامی در ایران‌زمین است، تصریح کرد: نقشه‌راه جامع برای تبدیل این محوطه به یک سایت‌موزه ملی، قطب پژوهشی شرق کشور و نماد بازآفرینی هویت ایرانی، اسلامی، تدوین شود.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان نیز در این بازدید گفت: شهر باستانی جرجان، که در منابع تاریخی از آن به‌عنوان یکی از مراکز علمی، فقهی و معماری قرون میانه اسلامی یاد شده، با یافته‌هایی نظیر معابر آجرفرش‌شده، خانه‌های مسکونی، نظام فاضلاب و مسجد، نمونه‌ای بی‌بدیل از شهرسازی در دوران درخشان تمدنی ما است.

وی تصریح کرد: آخرین فصل کاوش در این محوطه در سال ۱۳۹۷ انجام شده که با تأمین اعتبارات، فصول جدید کاوش، سامان‌دهی علمی، محصورسازی و ایجاد زیرساخت‌های نمایشگاهی را می‌توان آغاز کرد.

فعالی همچنین از ایجاد «بانک سفال جرجان» در این محوطه تاریخی خبر داد و گفت: در این مجموعه تخصصی، سفالینه‌هایی از دوره‌های ساسانی، ایلخانی و صفوی گردآوری و نگهداری می‌شود که واجد ارزش پژوهشی، هنری و تاریخی قابل توجهی هستند و می‌توانند در سطح ملی و بین‌المللی به نمایش گذاشته شوند.
گفتنی است، شهر باستانی جرجان در سال ۱۳۱۷ با شماره ۴۰ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و دارای حریم مصوب است. این محوطه که در مجاورت آرامگاه امام‌زاده یحیی‌بن‌زید(ع) واقع شده، از قرن سوم تا هشتم هجری یکی از مراکز ممتاز تمدن اسلامی در ایران به‌شمار می‌رفته و امروز به‌عنوان میراثی زنده، فرصت تاریخی برای بازیابی شکوه فرهنگی شرق ایران را پیش روی سیاست‌گذاران قرار داده است.
بقایای شهر باستانی جرجان در فاصله سه کیلومتری غرب گنبدکاووس و در جوار زیارتگاه امامزاده یحیی بن زید (ع)، نوه امام زین‌العابدین (ع) قرار دارد که روزگاری از مراکز مهم علمی، فرهنگی و صنعتی ایران در دوره‌های سامانیان، آل زیار و سلجوقیان بود.

این شهر که با شهرهای تاریخی چون ری و نیشابور هم‌تراز بود، مهد هنرهایی چون شیشه‌گری، سفالگری و فلزکاری به شمار می‌رفت.

جرجان که در سال ۶۲۰ هجری قمری در اثر تهاجم مغول ویران شد، اکنون در آستانه ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد با این حال، سال‌ها کم‌توجهی، وسعت این شهر را از ۲۵۰۰ هکتار به ۶۰۰ هکتار کاهش داده است.

آخرین خبر گلستان در اینستاگرام :
Instagram.com/golestan_today