حاکم شدن شرایط ناپایدار جوی در آذربایجان شرقی

تسنیم/ کارشناس پیشبینی ادارهکل هواشناسی آذربایجان شرقی، از حاکم شدن شرایطی نسبتاً ناپایدار بر جو استان در ۲۴ ساعت آینده خبر داد.
مرتضی نریمان، کارشناس پیشبینی ادارهکل هواشناسی آذربایجان شرقی از حاکم شدن شرایطی نسبتاً ناپایدار بر جو استان در 24 ساعت آینده خبر داد و گفت: نقشههای هواشناسی نشان میدهد که بهدنبال عبور امواج ناپایدار در تراز میانی جو و شرایط خاص محلی فصل تابستان، انتظار داریم آسمان بیشتر نقاط استان در روز آینده نیمهابری تا ابری باشد.
وی با اشاره به تحولات جوی در ساعات عصر، گفت: از بعد از ظهر با افزایش ناپایداریها، شاهد رشد ابر، وزش باد نسبتاً شدید و در نواحی شمالی و شرقی استان، وقوع بارشهای پراکنده همراه با رعد و برق خواهیم بود؛ پدیدههایی که بهویژه در ارتفاعات میتواند محسوستر باشد.
کارشناس هواشناسی آذربایجان شرقی از ورود زبانههای کمفشار و افزایش سرعت وزش باد در نیمه جنوبی استان خبر داد و گفت: در شهرهایی نظیر مراغه، ملکان، بناب، عجبشیر، آذرشهر، شبستر و حتی کلانشهر تبریز، بهویژه در ساعات پایانی شب، احتمال شکلگیری پدیده گرد و غبار وجود دارد؛ وضعیتی که ممکن است دید افقی را کاهش داده و برای گروههای حساس، مشکلات تنفسی ایجاد کند.
نریمان با اشاره به تغییرات دمایی، گفت: فردا شاهد افزایش یک تا دو درجهای دما در اغلب نقاط استان خواهیم بود؛ افزایشی که در کنار وزش باد، ممکن است حس گرمای هوا را تشدید کند.
وی عنوان کرد: از شهروندان انتظار میرود ضمن رعایت توصیههای هواشناسی، در ساعات اوج وزش باد و بروز گرد و غبار، از تردد غیرضروری در فضاهای باز خودداری کرده و تمهیدات لازم برای حفاظت از محصولات کشاورزی و سازههای سبک در برابر باد را در نظر بگیرند.
استان آذربایجان شرقی با موقعیتی کوهستانی و سردسیر، در تقسیمبندی اقلیمی کشور، در زمره مناطق نیمهخشک جای میگیرد. هر چند آبوهوای غالب در این استان سرد و خشک است، اما به دلیل تنوع چشمگیر در توپوگرافی و ارتفاعات، این منطقه از اقلیمهای متنوع و گوناگونی برخوردار است.
آذربایجان شرقی بهطور مداوم در معرض تأثیرات متقابل چندین جریان بادی مهم قرار دارد؛ از یکسو بادهای سرد شمالی و جریانهای سیبری و از سوی دیگر بادهای مرطوب ناشی از دریای سیاه، دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس، شرایط جوی خاصی را در منطقه رقم میزنند. افزون بر این، وزش بادهای محلی ناشی از کوهستانهای بلند اطراف نیز نقش بسزایی در ویژگیهای اقلیمی استان دارند.
رشتهکوههای سبلان در شرق، سهند در غرب و جنوبغربی، قرهداغ در شمال، تخت سلیمان و اربط در جنوب، بزقوش در جنوبشرق و قوشاداغ در شمالشرق استان، هر یک بهنوبه خود در شکلدهی به نظام آبوهوایی استان نقشآفرینی میکنند و باعث میشوند، آذربایجان شرقی از اقلیمی پویا، پیچیده و در عین حال خاص برخوردار باشد.