پارسال نیم میلیون شغل جدید ایجاد شد

فارس/ به گفته معاون توسعه کارآفرینی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی سال گذشته ۵۶۰ هزار نیروی کار جدید بیمه شده وارد بازار کار شدند.
سید مالک حسینی معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی امروز در شبکه خبر اعلام کرد: سال ۱۴۰۳ علامت خوبی که در بازار کار وجود داشت، این بود که ۴۱۴ هزار بیمه شده جدید تامین اجتماعی وارد بازار کار شدند و بیمه برخوردار شدند. وی افزود: همچنین ۸۶ هزار نفر بیمه شده حرفهها و مشاغل آزاد و ۵۳ هزار نفر بیمه مشاغل خاص مانند رانندگان، بافندگان و غیره وارد شده و در مجموع بالغ بر ۵۶۰ هزار نیروی کار جدید بیمه شده در کشور شاغل شدند. حسینی این را هم گفت: قانون مشاغل خانگی در سال ۱۳۸۹ مصوب شد و از سال ۱۳۹۰ تاکنون بیش از ۲.۱ میلیون نفر در مشاغل خانگی مجوز گرفتند و از این تعداد ۹۴۱ هزار نفر تسهیلات خود اشتغالی دریافت کردند. وی این را هم گفت: یکی از مشکلات بازار کار، کمبود دادههای قابل اتکا است که باید در سامانه جامع بازار کار ایران تجمیع شود و این یک تکلیف قانونی است که باید سامانه جامع بازار کار تشکیل شود و در حال پایش و تکمیل اطلاعات هستیم، در آنجا باید مشخص شود که هر ایرانی با کد ملی از نظر مهارت، شغل و یا بیکاری در چه وضعیتی قرار دارد. به گفته معاون وزیر کار، اگر دستگاههای اجرایی همکاری کنند و اطلاعات را در سامانه جامع بازار کار بارگذاری کنند، به راحتی میتوانیم تعداد مشاغل و تعداد شاغلان فعال و افراد نیروی کار فعال و خارج از بازار کار را شناسایی و اعلام کنیم.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار گفت: طی ۱۲ سال گذشته به طور متوسط سالانه ۲.۱ درصد رشد اقتصادی صورت گرفته و سالی حدود ۳۳۹ تا ۳۴۰ هزار شغل جدید در کشور ایجاد شده است و این به خاطر رشد پایین اقتصاد بوده است. البته در برخی سالها رشد اقتصادی کم بوده و اشتغال ایجادی بیشتر بوده اما پایداری نداشته است و بنابراین آن شغل که پایدار است، در همین حد سالانه ۳۴۰ هزار شغل ثبت شده است. حسینی این را هم گفت: در ۱۰ سال گذشته روند تشکیل سرمایه ثابت در کشور متاسفانه منفی بوده و وضعیت اشتغال در همین حد ( ۳۳۹ تا ۳۴۰ هزار شغل ) بوده است. به گفته وی، یکی از مسائل مهم، مهارت است، در حال حاضر مهارت از دستور کار کارفرمایان خارج شده، چون کارفرمایان تمام هم و غم خود را در این میدانند که تولید را نگه دارند و با مشکلاتی مانند قطعی برق آب و یا گاز مواجه شود و یا تولیداتی انجام میدهد، اما بازار فروش ندارد و اگر این شرایط تولید پایدار شود، کارفرما میتواند بحث مهارت کارگران ورود پیدا کند. به گفته حسینی، بر اساس قانون برنامه هفتم پیشرفت، باید سالی یک میلیون شغل جدید با نرخ رشد اقتصادی ۸ درصد ایجاد شود که البته بخشی از این رشد باید از محل بهرهوری و بخشی نیز از محل سرمایه گذاری جدید باشد، یعنی کیک اقتصاد باید بزرگ شود و تا اندازه اقتصاد بزرگ نشود، نمیتوان یک میلیون شغل پایدار ایجاد کرد.
حسینی معاون توسعه کار آفرینی این را هم گفت: در دنیا بالای ۶۵ درصد کسب و کارها بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۲۴ دارای کارفرما بودند و برای اینکه کارفرما بتواند نیروی کار را حفظ کند، باید به مهارت آنها توجه کند، البته بخشی از پیشنهادها در مشاغل غیر رسمی نیز وجود دارد و مسئله دیگر این است که نرخ رشد جمعیت در کشور ما پایین بوده و در افق ۲۰۵۰ طی ۲۵ سال آینده نرخ رشد جمعیت رو به کاهش میرود و در حال حاضر رشد جمعیت یک و ۶ دهم درصد است و در آینده با مشکل نیروی کار مواجه خواهیم شد. وی گفت: متاسفانه نیروی کار غیر ماهر سهم بیشتری از نیروی کار دارد و به همین نسبت بازار غیر رسمی سهم بیشتری از بازار رسمی کار دارد که عمدتاً مولد نیست، البته بخشی از بازار کار غیر رسمی در بخش کشاورزی است که آن بخش مولد است اما رسمی نیست. به گفته حسینی، از مواردی که آقای میدری وزیر کار به زیر مجموعه وزارت کار ابلاغ کرده است، توجه به مهارت و فنی حرفهای است، در حال حاضر مراکز فنی حرفهای کشور امکانات خوبی از نظر آموزش دارند و در طرح همنوا با وزارت آموزش و پرورش این امکانات به اشتراک گذاشته میشود، یعنی هنرستانهای آموزش و پرورش از امکانات مراکز فنی و حرفهای برای مهارت آموزی به دانش آموزان و هنرآموزان کمک میکند.به بیان وی، ۲۰۰ مرکز فنی حرفهای در کشور شناسایی شده است که امکانات خوبی دارند و میتواند به شکل هیئت امنایی توسط شرکتهای بزرگ اداره شود و نیروهای مورد نیاز این شرکتها در این مراکز آموزش مهارت بگذرانند.