هزینه بیش از 60 میلیون تومانی دو دانشآموز برای سرویس مدرسه

تجارت نیوز/ فواد موسوی پدر دو دانشآموز مقاطع ابتدایی و متوسطه اول، میگوید: «سال گذشته نزدیک به ۵۰ میلیون تومان بابت هزینه سرویس دو فرزندم پرداخت کردم و امسال هم این مبلغ به بیش از ۶۳ میلیون تومان میرسد.»
سال گذشته بر اساس قانون، 37 تا 40 درصد افزایش هزینه برای سرویسهای مدرسه در نظر گرفته شد؛ هرچند مبالغ تعیینشده در بسیاری از موارد با آنچه از اولیای دانشآموزان دریافت میشد فاصله نسبتاً زیادی داشت.
خردادماه که از راه میرسد فصل ثبتنام دانشآموزان در مدرسه و فراهم کردن شرایط تحصیل در سال پیش رو یکی از دغدغههای مهم والدین میشود. افزایش هزینههای تحصیلی همیشه بزرگترین مشکلی بوده که اکثر خانوادهها با آن دست به گریباناند. به سبب همین افزایش هزینهها بود که سال گذشته نزدیک به یک میلیون دانشآموز از تحصیل بازماندند و حالا هم یک بار دیگر چرتکه انداختن خانوادهها برای تامین هزینههای تحصیلی دانشآموزان آغاز شده است؛ از هزینه ثبتنام و لوازمالتحریر گرفته تا سرویس مدرسه و دیگر موارد.
طی سالهای گذشته، با راهاندازی سامانه سپند، اولیا از مزیت قرارداد بستن با شرکتها و رانندههای معتبر برای رفت و آمد دانشآموزان خود برخوردار شدهاند. سامانهای که مسئولان سعی کردهاند با اتکا به آن نرخها را هم مدیریت کنند؛ اما مساله اینجاست که بخش مدیریت نرخها موفق نبوده است.
سامانه سپند و نحوه فعالیت آن
شایان ذکر است سپند «سامانه پایش حملونقل دانشآموزی» به استناد دستورالعمل اجرایی حملونقل دانشآموزان، ابلاغیه وزیر کشور (موضوع آییننامه ۸۹۳۷۰/ت ۳۲۶۸۰ ک مورخ ۸۷/۰۶/۰۳) مصوب هیات وزیران و با هدف ساماندهی، مدیریت و نظارت بهینه بر حملونقل دانشآموزی و رصد و پایش ناوگان شرکتها و ناوگان فعال در این حوزه با راهبری وزارت کشور و آموزشوپرورش طراحی و راهاندازی شده است.
در سامانه سپند، شهرداریها در چارچوب قوانین و مقررات اقدام به جذب اشخاص حقیقی و حقوقی میکنند و درصورت واجد شرایط بودن، برای آنان مجوز فعالیت و برای خودروهای سرویس مدرسه برچسب صادر میکنند و همچنین وظیفه نظارت بر عملکرد رانندگان و شرکتها بر عهده شهرداریهاست. در این سامانه شرکتها پس از اخذ مجوز فعالیت از شهرداری، اطلاعات رانندگان ثبتنامشده را مشاهده و بررسی میکنند و وظیفه نظارت بر عملکرد آنان، تخصیص سرویس، عقد قرارداد و… بر عهده شرکتهای حملونقل خواهد بود. همچنین رانندگان متقاضی فعالیت در حملونقل دانشآموزی پس از ثبتنام و دریافت مجوز فعالیت از شهرداری و اخذ برچسب سرویس مدرسه، تحت نظارت شرکت پیمانکار، مسئولیت حملونقل دانشآموزان را بر عهده میگیرند.
هزینه سرویس مدرسه و رویکرد سامانه سپند
سال گذشته بر اساس قانون، 37 تا 40 درصد افزایش هزینه برای سرویسهای مدرسه در نظر گرفته شد؛ هرچند مبالغ تعیینشده در بسیاری از موارد با آنچه از اولیای دانشآموزان دریافت میشد فاصله نسبتاً زیادی داشت اما شهرداری همچنان بر این باور است که استفاده از سامانه سپند میتواند نظارت این سازمان و همچنین اولیای دانشآموزان بر سرویسهای مدرسه را راحتتر و از بروز اتفاقات پیشبینینشده جلوگیری کند.
بنا بر گفته مسئولان، این سامانه تعیینکننده نرخ نیست و شرکتهای حملونقل با ثبتنام در این سامانه و ارائه نرخهای پیشنهادی، میتوانند فرایند استعلام و تایید را طی کنند و با دریافت چسبهای مربوطه، اقدام به بستن قرارداد با مدارس کنند.
قیمتهای دستوری با واقعیت فاصله دارد
در سال گذشته حداقل مبلغ سرویس مدرسه دانشآموزان ابتدایی پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و حداکثر ۲۱ میلیون تومان بود. بهعلاوه، حداقل مبلغ سرویس مدرسه دانشآموزان متوسطه ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و حداکثر مبلغ ۲۳ میلیون تومان بود.
اما حتی سال گذشته هم بسیاری از والدین مجبور به پرداخت مبالغی بیشتر بابت هزینه سرویس شدند. مساله اینجاست که برخلاف تصور، سامانه سپند هیچ دخالتی در تعیین هزینهها ندارد و این سامانه تنها بر رفتوآمد دانشآموزان و استخدام رانندگان معتبر برای سرویس مدارس نظارت دارد.
نرخهای دستوری سرویس مدارس راه به جایی نمیبرد
نکته مهم اما هزینه این سرویسهاست. هرساله درصدی بابت افزایش نرخ سرویسها در نظر گرفته میشود اما در نهایت اولیا مجبور به پرداخت مبالغی میشوند که هیچ سنخیتی با نرخهای تعیینشده ندارد.
پرستو اصغری مادر یکی از دانشآموزان مقطع ابتدایی دراینباره میگوید: «سال گذشته هزینه سرویس مدارس بر اساس مصوبه شورای شهر و شرکت تاکسیرانی، برای دانشآموزان ابتدایی حداقل پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و حداکثر ۲۱ میلیون تومان در نظر گرفته شد اما مبلغی که ما برای سرویس مدرسه فرزندم پرداخت کردیم ۲۸ میلیون تومان بود. امسال هم برای ثبتنام باید مبلغ ۳۵ میلیون تومان پرداخت کنیم.»
هزینه سرویس ۲ دانشآموز بیش از ۶۰ میلیون تومان است
فواد موسوی پدر دو دانشآموز مقاطع ابتدایی و متوسطه اول است. او میگوید: «سال گذشته نزدیک به ۵۰ میلیون تومان بابت هزینه سرویس دو فرزندم پرداخت کردم و امسال هم این مبلغ به بیش از ۶۳ میلیون تومان میرسد.»
او ادامه میدهد: «برای خانوادههایی که توانایی پرداخت دارند شاید مساله مهمی نباشد اما تکلیف خانوادههایی که با هزار بدبختی هزینه مدارس غیرانتفاعی را تامین میکنند تا فرزندانشان از آموزش باکیفیتتری برخوردار باشند چطور میتوانند از پس این هزینههای جانبی بربیایند؟»
سرویس مدارس دولتی بر اساس مصوبه تعیین میشود
از سوی دیگر یکی از اولیای دانشآموزان مقطع متوسطه اول که فرزندش در مدرسه دولتی مشغول تحصیل است میگوید: «نرخ سرویس مدارس دولتی اغلب بر اساس مصوبهای تعیین میشود که از سوی شهرداری و شرکت تاکسیرانی یا شورای شهر ابلاغ شده است. البته همین مبلغهای مصوب هم برای برخی از خانوادهها بسیار زیاد است اما عمدتاً به هر سختی شده آن را فراهم میکنند یا به صورت اقساطی در طول سال هزینه را میپردازند.»
او در پایان صحبتهایش توضیح میدهد: «امسال هنوز میزان افزایش نرخ سرویس مدارس اعلام نشده اما قطعاً طبق روال سال گذشته که تا 40 درصد افزایش نرخ مصوب شد، امسال هم همین میزان افزایش پیدا کند.»