پیش بینی وزیر دولت اصلاحات: استیضاح یک وزیر دیگر پزشکیان رای میآورد

باز هم در راهروهای مجلس صحبت از استیضاح شده است. به فاصله دو ماه بعد از استیضاح وزیر اقتصاد دولت مسعود پزشکیان، دو استیضاح دیگر در دستور کار نمایندگان قرار گرفته است. اولی که جدی تر به نظر می رسد استیضاح وزیر راه و شهرسازی است و دیگری وزیر نیرو.
البته اگر از این زمان دوماهه تعطیلات نوروزی را هم کم کنیم رکورد جدیدی در کارنامه مجلسی ها ثبت می شود. مجلسی ها خودشان می گویند به دلایل فنی و عملکرد وزرا دست به استیضاح خواهند زد. البته این که وزرا کمتر از یک سال از آغاز عملکردشان احضار شوند این ادعا را شبهه دار نشان می دهد. آیا این اقدامات حاصل ارزیابیهای تخصصی است یا خط و نشان های سیاسی؟
علی صوفی، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با خبرآنلاین معتقد است مجلسی که در آن جبهه پایداری تسلط دارد مایل به موفق شدن دولت پزشکیان نیست، آنها مترصد هر فرصتی برای زمین گیر کردن دولت چهاردهم اند؛ ولو اگر وزیر او قبلا وزیر دولت ابراهیم رئیسی بوده باشد.
به اعتقاد او، از آنجایی که مجلس اراده اش بر استیضاح است یکی از دو استیضاح رای خواهد آورد.
مشروح گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با علی صوفی را بخوانید؛
*******
* آقای صوفی! در حالی که هنوز یک سال نشده که دولت پزشکیان بر سر کار آمده وزیر اقتصاد آن استیضاح شده و حالا وزرای راه و نیرو هم در لیست استیضاح نمایندگان قرار گرفته اند. لطفا تحلیل خود را در این مورد بفرمایید.
اینکه مجلس با سلطه جبهه پایداری برای آقای پزشکیان ساز مخالف میزند و دنبال این هستند که آقای پزشکیان موفق نشود، کاملاً مشهود است. اولین استیضاح آنها تا حدی با استقبال عمومی مواجه شد، چون آقای همتی در کنترل ارز اشتباه کرد و برخلاف شعارهایی که داده بود، عمل کرد. او خیلی بیپروا قیمت ارز را بالا برد و مدام میگفت که قیمت پایین میآید، اما این اتفاق نیفتاد و همین موضوع دامنگیر او شد.
مردم هم به شدت از گرانیها، بهویژه گرانی ارز که به گرانیهای دیگر منجر شد، ناراحت بودند و از این استیضاح استقبال کردند. اما ادامه استیضاحها به بهانههایی از این دست نشان نمیدهد که مجلس رویکرد مردمی دارد یا دغدغه مردم را دنبال میکند و میخواهد به نفع حوزههای انتخابی خود قدمی بردارد. بلکه آنها مترصد این هستند که دولت آقای پزشکیان را زمینگیر کنند. آقای پزشکیان هم تا حالا خیلی تلاش کرده که با مجلس کنار بیاید، اما با این حال، مشخص است که این جریان، جریانی خطرناک است و مواجهه با آن ظرافتهایی میطلبد که به نظر میرسد از توان دولت خارج است.
به نظر میآید برای جلوگیری از ادامه خرابکاریهایی که این جریان تا حالا علیه منافع ملی ما انجام دادهاند، باید چارهای اندیشید. ردپاهای وحشتناکی در پروندههایی مثل کرسنت که منجر به ۵۴ میلیارد دلار خسارت به کشور شد و از طرف آقای جلیلی بود، یا ورود میلیونها افغانستانی به کشور که باز هم از طرف ایشان و جریانشان در خراسان رخ داد، نشاندهنده این است که این جریان، جریانی مشکوک هستند که به همان انجمن حجتیه قبل از انقلاب وابستهاند و حتی به ولایت فقیه هم تعهدی ندارند.
اگر از ولایت سخن میگویند، منظورشان ولایت امام زمان است. این جریان امام زمانی که از دوره آقای احمدینژاد شروع شد، همچنان به کشور آسیب میزند و مانع پیشرفت آن است. حاکمیت باید برای این موضوع چارهای بیندیشد.
جریان مخالف دولت دنبال بهانه می گردد که بار خود را به مقصد برساند
* افرادی معتقدند وزیر اقتصاد چندان نقشی در قیمت ارز ندارد. شاهد مدعای خود را نیز این چند وقت می دانند که مذاکرات ایران و آمریکا در جریان است اما وزیر اقتصاد نداریم و قیمت دلار ۲۰ هزار تومان پایین آمده. اما فارغ از این موضوع، اکنون هم برای جایگزینی آقای همتی، نام آقای مدنیزاده مطرح شده که برخی میگویند او «همتی به توان دو» است یا دوباره بحث دوتابعیتیها را پیش میکشند. در این مورد هم نظر خود را بفرمایید.
طبیعی است که دولتها ممکن است اشتباهاتی داشته باشند و آقای همتی هم قطعاً اشتباهاتی داشته است. اما جریانی که وجود دارد، جریانی است که به دنبال بهانه میگردد. کافی است اتفاقی مثل ماجرای بندر شهید رجایی رخ دهد که اگر بررسی کنند، ممکن است ردپاهایی از برخی جریانها هم پیدا شود. اما اینها به این مسائل کاری ندارند؛ همین که بهانهای پیدا کنند، سعی میکنند از آن به عنوان وسیلهای استفاده کنند تا بار خود را به مقصد برسانند و راه خود را ادامه دهند.
به هر حال، اقتصاد، بهویژه در این برهه زمانی، از حساسیت خاصی برخوردار است. یکی از شعارهای محوری آقای پزشکیان، حل مساله معیشت مردم بوده که به موضوع ارز و مسائل مرتبط با آن وابسته است. بنابراین، آقای پزشکیان باید بسیار هشیار باشد که وزیر اقتصاد بعدی را از میان کسانی انتخاب کند که بتواند این جریان را مهار کند و بهویژه ارزش پول ملی را حفظ کند.
استدلال نمایندگان برای کنار زدن وزیر راه قوی نیست
*برای استیضاح خانم صادق وزیر راه ۴۱ امضا جمع شده است. مخالفان او همان زمان رای اعتماد بیشتر پای طرحهای جمعیتی و مسکن ملی را به میان می آوردند. استدلال نمایندگان را چطور ارزیابی می کنید؟
همه میدانند که ما اکنون با بحرانهای زیادی مواجه هستیم که برخی از آنها ابربحران هستند، بهویژه در زمینه مسکن. با رشد جمعیتی که در دهه ۶۰ داشتیم، جوانانی که حالا بزرگ شدهاند و به سن کار و ازدواج رسیدهاند، مسکن برایشان تعیینکننده است. متأسفانه، افزایش اجارهها، از کنترل خارج شدن قیمت مسکن، و ناتوانی دولت در تأمین منابع حتی برای اجاره مسکن کارمندان، باعث شده که این بحران شکل بگیرد و بهویژه زوجهای جوان را ناامید کند.
حل این مساله به رشد اقتصادی، سرمایهگذاری، و افزایش توان خرید مردم وابسته است. توان خرید مردم با وامهای مسکن قابلتوجه هم دیگر قابلتأمین نیست؛ فاصله بین قدرت خرید مردم و قیمت مسکن آنقدر زیاد شده که به نظر نمیرسد سیکل تاریخی و سینوسی معمول بازار مسکن، که شامل دورههای رونق و رکود بوده، بتواند از این رکود خارج شود. این بحران وجود دارد و حل آن در گرو حل مسائل کلان کشور، از جمله رفع تحریمها، پیشبرد مذاکرات، و افزایش سرمایهگذاری است.
این مسائل به وزیر مسکن و شهرسازی یا بهاصطلاح وزیر راه و شهرسازی مربوط نمیشود، چون تأمین منابع وظیفه وزارت راه نیست، بلکه کار تیمی اقتصادی دولت است. بنابراین، این هم بهانهای است برای اینکه بتوانند وزیر را به پای میز استیضاح بکشانند. به نظرم در این رابطه دلایل قویای ندارند که بتواند دامن وزیر راه و شهرسازی را بگیرد. شاید در مورد اسکله شهید رجایی بتوانند حرفهایی بزنند، اما در این مورد، خیر، نمیتوانند حرفی داشته باشند.
دولت پزشکیان مورد نزاع است حتی اگر وزیرش قبلا وزیر رئیسی بوده باشد
* آقای علی آبادی، وزیر دولت رئیسی یعنی دولت نزدیک به این مجلس بود اما حالا او هم احتمالا از تیغ مجلس در اما نخواهد بود. چرا؟
اصلاً بحث آقای علیآبادی مطرح نیست؛ بلکه بحث آقای پزشکیان است، حتی اگر همین شخص وزیر آقای رئیسی هم بوده باشد. همین فرد به محض آنکه با همان تواناییها و همان سیاستها وزیر پزشکیان میشود، همه مشکلات به او نسبت داده میشود. هدف، خود او نیست؛ هدف، آقای پزشکیان است. آنها میخواهند ناترازی انرژی موجود و خاموشیهایی که اکنون پیش آمده را به دولت آقای پزشکیان نسبت دهند. این چیزی است که سابقه دارد و کاملاً مشخص است. یک بررسی کارشناسی نشان میدهد که این مشکل از دولت قبل بهجا مانده و حالا آقای پزشکیان با آن درگیر است. این مساله نه به وزیر او ربط دارد، نه به خود آقای پزشکیان. این از جمله ناترازیهایی است که باید در سطح سران قوا و در سطح حاکمیت حلوفصل شود.
یکی از وزرا استیضاح می شوند
*فکر میکنید که سرانجام این استیضاحها به کجا میرسد، آقای پزشکیان میتواند از اینها دوباره عبور کند یا اینکه مثل زمان آقای همتی، چندماه پیش دامن او را بگیرد و مجبور شود یک عضو را حداقل از دست بدهد؟
فکر میکنم حداقل یکی از این دو استیضاح رأی میآورد، اما اینکه هر دو رأی بیاورند، بعید است. همچنین، اینکه هیچکدام رأی نیاورند هم بعید به نظر میرسد. به نظرم یکی از آنها رأی خواهد آورد، چون مجلس اراده کرده که حداقل یکی را کنار بزند. اگر نتوانند هر دو را کنار بگذارند، روی یکی به توافق میرسند که او را برکنار کنند.
۲7۲۱۱