بهشتی پور: نامه ترامپ باب مذاکره را باز کرد؛ ببینیم پیشنهادش چه میکند

نامه نیوز/ کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: صرف آنکه آمریکا بسته ای را روی میز گذاشته، نمی توان درباره مثبت یا منفی بودن آن قضاوتی کرد اما دائم می بینیم که ترامپ از روند مذاکرات اعلام رضایت می کند، این رفتار و مواضع او فضای مثبتی را به ذهن تداعی می کند.
ترامپ در جریان اولین سفر خارجی خود که به سه کشور عربستان، قطر و امارات متحده عربی انجام شد، از ارائه بسته پیشنهادی آمریکا به ایران خبر داد. این بسته تحویل عمانی ها شده و قرار است در روزهای آتی به دست ایران برسد. البته ترامپ در مورد محتوای پیشنهاد ارائه شده توضیح بیشتری نداد اما در گفتوگویی با شبکه خبری فاکسنیوز مدعی شد «تهران خواهان تجارت با واشنگتن است و او با چنین موضوعی مخالفتی ندارد اما ایرانی ها درباره طرح پیشنهادی آمریکا باید سریع تصمیم بگیرند».
حسن بهشتی پور در گفتوگو با «نامه نیوز» درباره تأثیر بسته پیشنهادی ترامپ بر روند مذاکرات گفت: هنوز مشخص نیست که پیشنهاد او شامل چه موضوعاتی می شود اما تجربه نامه او را داریم. نامه ترامپ زمینه شروع مذاکرات غیرمستقیم را فراهم کرد حال آنکه تا پیش از آن نامه اوضاع طور دیگری بین دو کشور پیش می رفت.
وی افزود: وقتی ترامپ وارد کاخ سفید شد، دستور اجرایی برای احیای فشارهای حداکثری به ایران را امضا کرد که پیامد این دستور آن بود که نظام جمهوری اسلامی ایران هر نوع مذاکره با آمریکا را ممنوع اعلام کرد اما وقتی نامه ترامپ به دست ایران رسید، مشخص شد در آن موضوعاتی است که حداقل باب مذاکره را باز کرد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی یادآور شد: حالا بعد از آن نامه، محتوای بسته یا با گذشته زمان مشخص می شود یا نتایجش را می بینیم. البته رسانه های خارجی مثل گاردین و دیلی تلگراف به موضوعاتی اشاره می کنند اما مشخص نیست چقدر از آنها واقعی و چقدر حدس و گمانه رسانه ای است.
وی درباره مثبت یا منفی بودن محتوای بسته پیشنهادی ترامپ با توجه به مواضع او در قبال مذاکرات هسته ای ادامه داد: صرف آنکه آمریکا بسته ای را روی میز گذاشته، نمی توان درباره مثبت یا منفی بودن آن قضاوتی کرد اما دائم می بینیم که ترامپ از روند مذاکرات اعلام رضایت می کند، این رفتار و مواضع او فضای مثبتی را به ذهن تداعی می کند.
بهشتی پور گفت: البته ترامپ در عین حال که مثبت درباره مذاکرات سخن می گوید، هیچ گاه زبان تهدید را رها نکرده است. حال باید منتظر ماند دید آیا محتوای پیشنهاد ترامپ اعلام می شود یا چه نتایجی را به همراه خواهد داشت. توافق ما با آمریکا این حسن را دارد که مهرماه را پشت سر خواهیم گذاشت و خطر احیای 6 قطعنامه ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل علیه کشورمان منتفی می شود.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به مذاکرات ایران و اروپا افزود: باید تلاش کرد که اروپایی ها به سمت فعال سازی مکانیزم ماشه نروند چون اگر این کار را بکنند، سنگ بزرگی را بر مسیر مذاکرات ایران و آمریکا انداخته اند اما اگر ایران و آمریکا به توافق برسند، دیگر بعید است که آنها مکانیزم ماشه را فعال کنند. نکته دیگر گزارش خردادماه گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای است که اگر با محتوای مثبت همراه باشد دیگر بهانه از دست اروپایی ها برای رفتن به سمت فعالسازی مکانیزم ماشه سلب می شود.