فواد ایزدی: ایران غنیسازی صفر را نمی پذیرد چون قرار نیست لیبی شود

نامه نیوز/ تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: اگر مذاکره به توافق منجر شود، خیلی گشایش اقتصادی به همراه نخواهد داشت. اگر هم توافق نشود آن هم خیلی تفاوت جدی نمی کند چون در گذشته هم فشار حداکثری وجود داشت.
مذاکرات ایران و آمریکا با مانعی سخت مواجه شده است؛ هر کدام از طرف ها مدل دلخواه خود را روی میز گذاشتند اما نه تنها این مدلها هیچ همپوشانی با هم ندارد بلکه در تناقض کامل با یکدیگرند. ایران پایین ترین حد انتظار خود را غنی سازی 3.67 درصد با مشارکت کنسرسیومی از کشورهای عربی و نظارت آمریکا اعلام کرده است اما آمریکا حتی یک درصد غنی سازی در داخل ایران را نیز مجاز نمی داند و خواهان آن است که ایران داوطلبانه غنیسازی اورانیوم را به حالت تعلیق درآورد، موضوعی که تهران آن را خط قرمز خوانده و اصلا و ابدا حاضر به مذاکره درباره آن نیست.
فوآد ایزدی در گفتوگو با «نامه نیوز» درباره آینده مذاکرات ایران و آمریکا گفت: هیچ کارشناس آمریکایی و غیرآمریکایی غنی سازی 3.67 درصدی را بخشی از مسیر ساخت سلاح هسته ای تعریف نمی کند بنابراین وقتی آمریکایی ها این سطح از غنی سازی را مشکل ساز می خوانند معلوم می شود تکرار داستان لیبی در ایران را دنبال می کنند که این پذیرفته شدنی نیست.
وی افزود: غنی سازی 3.67 درصد راهی برای راستیآزمایی ادعای آمریکایی هاست، اگر آنها همچنان به عدم غنی سازی در ایران اصرار کنند معنا و مفهومش آن است که می خواهند سناریوی لیبی را در ایران پیاده کنند که تهران این را نمی پذیرد اما اگر کوتاه بیایند مشخص می شود ادعای اول شان مبنی بر اینکه فقط می خواهند ایران سلاح هسته ای تولید نکند، درست است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ایران غنی سازی صفر را نمیپذیرد چون قرار نیست لیبی شود، یادآور شد: ابتدا آمریکایی ها داخل خودشان اختلاف داشتند اما قرائن و شواهد نشان می دهد که جریانات ضدایرانی در آمریکا دست بالا را فعلا پیدا کرده اند و روی عدم غنی سازی در ایران اصرار دارند.
وی با اشاره به راهکار ضمانت صلح آمیزبودن غنی سازی در ایران افزود: اگر توافق حاصل شود آنقدر نظارتها افزایش پیدا می کند که حتی اگر ایران غنی سازی اش را افزایش دهد سریع آمریکایی ها می فهمند. جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی کارتهای مختلفی دارد مثلا آقای عراقچی به دلیل حضور در مذاکرات هسته ای نتوانست در جلسه وزرای خارجه بریکس شرکت کند بنابراین اگر مذاکرات هسته ای وارد پروسه اتلاف وقت شود کارهای مهمتر دیگر جا می ماند.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره پیامد به نتیجه رسیدن مذاکرات یادآور شد: جنگ ربطی به مذاکرات ندارد، به این ربط دارد که هزینه اش برای آمریکا چقدر باشد. اگر هزینه اش بالا باشد حتی با وجود شکست مذاکرات، جنگ نمی شود اما اگر آمریکایی ها احساس کنند هزینه جنگ برای شان قابل تحمل است حتی با وجود به نتیجه رسیدن مذاکرات، هم حمله می کنند و هم خواهان مذاکره می شوند.
وی افزود: البته فشار حداکثری ادامه پیدا می کند، چهار سال قبل بود و الان هم است. در زمان ریاست جمهوری بایدن هم وجود داشت اما بایدن زورش نرسید. نکته ای که باید به آن اشاره کرد این است که توافق هم شود، تعلیق تحریم ها خیلی سخت شده است چون طرف مقابل از زمان برجام 10 سال فرصت داشت خلاها در اجرای تحریم ها را پر کند. امروز نهادهای نفتی و بانکی ایران به دلایلی غیر از هسته ای هم تحریم شده اند بنابراین با توافق هسته ای لغو تحریم ها اتفاق نمی افتد.
ایزدی گفت: دولت اسد سرنگون شده است اما با وجود آنکه ترامپ از لغو تحریم های سوریه حرف زد، داخل آمریکا این سئوال بزرگ وجود دارد که این حرف ترامپ چقدر عملیاتی است؟ 25 سال از سرنگونی رژیم بعث صدام می گذارد اما عراق همچنان در تحریم است و پول عراق باید در بانکهای آمریکایی نگهداری شود و آمریکا برای هزینه این پول ها مجوز دهد. اگر مذاکره به توافق منجر شود، خیلی گشایش اقتصادی به همراه نخواهد داشت. اگر هم توافق نشود آن هم خیلی تفاوت جدی نمی کند چون در گذشته هم فشار حداکثری وجود داشت.