نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

بروجردی: اگر قرار باشد نفتی از ایران صادر نشود، حتما اتفاقی خواهد افتاد که نفت بقیه هم صادر نشود

منبع
فارس
بروزرسانی

فارس/ عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس  در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: اگر قرار باشد نفتی از ایران صادر نشود، حتما اتفاقی خواهد افتاد که نفت بقیه هم صادر نشود.

علاءالدین بروجردی نماینده لارستان در محلس شورای اسلامی امشب در گفتگوی ویژه خبری، با اشاره به ورود بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: همواره برای بازرسی و بررسی وضعیت فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران سفر می‌کردند. اما این‌بار، با توجه به اینکه رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اعلام کرد که «برخی مراکز هسته‌ای ایران هدف حمله قرار گرفته و از بین رفته‌اند» اولین پرسشی که از بازرسان اعزامی مطرح شد این بود که: «شما چه پروتکل یا چه هنجاری برای بازرسی از مراکزی که مورد حمله نظامی قرار گرفته‌اند در اختیار دارید؟» طبیعتاً آنان چنین پروتکلی نداشتند. 
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: اساساً لازم است برای ساختار جدید همکاری با آژانس وارد مذاکره شویم؛ زیرا موضوع دیگر مانند گذشته نیست که صرفاً برای بازدیدهای متعارف بیایند. 
وی افزود: بازدیدهای گذشته به این صورت بود که به مراکز مختلفی همچون فردو، نطنز و اصفهان مراجعه می‌کردند، دوربین‌های نظارتی نصب بود و گزارش‌ها نیز ثبت و ضبط می‌شد. اما اکنون با توجه به اینکه آن مراکز مورد حمله قرار گرفته و این موضوع از سوی طرف‌های مهاجم نیز رسماً اعلام شده، طبیعتاً شرایط برای بازدید وجود ندارد. حتی ما نمی‌دانیم چه اتفاقی افتاده و چه شرایطی از نظر ایمنی و امنیتی حاکم است. بنابراین بازدیدهای متعارف گذشته منتفی است.
بروجردی با بیان اینکه در حال حاضر صرفاً می‌توان درباره ترتیبات جدید همکاری، متناسب با شرایط پس از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، با آژانس وارد مذاکره شد؛ تصریح کرد: این چارچوب در یک بُعد کلی مطرح است. در بُعد دیگر، با توجه به اهمیت هزار مگاوات تولیدی نیروگاه بوشهر و لزوم نظارت آژانس هنگام تغییر سوخت و سوخت‌گذاری مجدد، این موضوع همچنان به‌عنوان مسئولیت پذیرفته شده است. 

نماینده لارستان ادامه داد: این چارچوب بر اساس گزارشی که وزیر امور خارجه امروز به کمیسیون ارائه دادند، در دبیرخانه و شورای عالی امنیت ملی بررسی و تصویب شد. بنابراین اقدامات انجام‌شده بدون مصوبه و تأیید قانونی نبوده است. 
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه وظیفه نخست گروسی (مدیرکل آژانس) این بود که حمله نظامی علیه مراکز هسته‌ای ایران را محکوم کند؛ اظهار داشت: متأسفانه او چنین اقدامی انجام نداد و به‌طور کامل در خدمت سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفت. بنابراین نخستین گام جمهوری اسلامی ایران در تعامل با آژانس، درخواست محکومیت این حمله است؛ زیرا بدون چنین اقدامی، ورود به مراحل بعدی همکاری یا مذاکره عملی نخواهد بود. در این راستا، پیشنهادهایی مطرح شده که همچنان در حال بررسی و مذاکره است تا به چارچوب مشخصی دست یابیم.
وی ادامه داد: واکنش نیروهای مسلح ایران به اقدامات تهاجمی اسرائیل و آمریکا، مبتنی بر مزیت نسبی ایران یعنی توان موشکی بود و این اقدام توانست تأثیر سیاسی خود را در فضای داخلی اسرائیل برجای بگذارد. نکته دیگر این است که آمریکا از سال گذشته به‌دنبال توقف برنامه غنی‌سازی ایران بود. 
نماینده لارستان در مجلس با بیان اینکه این هدف می‌توانست از سه طریق دنبال شود؛ گفت: جنگ، توافق یا محدودیت‌های بین‌المللی. از نظر حقوقی و بین‌المللی، آمریکا به‌هیچ‌وجه نمی‌توانست چنین اقدامی را انجام دهد؛ چراکه اولاً از برجام خارج شده بود و ثانیاً ایران در پی ارتقای قابلیت‌های خود بود تا اروپا و آمریکا را به پایبندی به تعهداتشان وادارد. از این‌رو آمریکا سیاست اقدام نظامی را برگزید و با توجه به مزیت‌های نسبی خود توانست در حوزه هسته‌ای نتایجی به‌دست آورد. 
بروجردی تاکید کرد که جنگ ۱۲ روزه و آتش‌بس حاصل از آن به این دلیل شکل گرفت که اسرائیل به اهداف کوتاه‌مدت خود نرسید و ادامه جنگ برای آن‌ها هزینه‌های اجتماعی فراوانی در پی داشت. 
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اعلام کرد: هیچ‌گاه تصور نمی‌کردم که در همان شب نخست حمله، طرف مقابل به پوتین زنگ بزند و اعلام کند که «کار ایران تمام است، منتظر مرحله بعد باشید». اما دیدیم که در روز ۱۲ آنان مجبور شدند دست‌های خود را بالا ببرند. این نشان می‌دهد که آنان به‌خوبی از میزان قدرت جمهوری اسلامی ایران، چه در خلیج فارس و چه در حوزه توانمندی‌های دوربرد، آگاه هستند.
وی با بیان اینکه البته این امر به معنای تمایل ما به جنگ نیست؛ افزود: چرا که بی‌تردید صلح و آرامش بسیار مطلوب‌تر از جنگ است. اما اگر قرار باشد منافع ملی ما خدشه‌دار شود، قطعاً اجازه چنین اقدامی داده نخواهد شد. به‌ویژه موضوع خروج از معاهده NPT که می‌تواند در دستور کار قرار گیرد. به اعتقاد من، در صورت وقوع چنین شرایطی، گزینه‌های متعددی روی میز قرار خواهد گرفت.
بروجردی تاکید کرد: بدیهی است تصمیم‌گیری در این زمینه، همان‌طور که مستحضرید، در ساختار سیاسی کشور و در شورای عالی امنیت ملی و سایر مراجع ذی‌ربط انجام خواهد شد. اما بدون تردید، چنین تحولی پیامدهای متعددی خواهد داشت؛ هم در بُعد سیاسی و هم در بُعد نظامی.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه نباید رویکرد اروپا را جدا از آمریکا دانست؛ اعلام کرد: آنان نیز در هماهنگی و تقسیم کار با آمریکا و رژیم صهیونیستی به‌دنبال فشار بیشتر بر ایران هستند. در حالی‌که در گذشته، زمانی‌که قطعنامه‌ها علیه ایران صادر می‌شد، اجماع در شورای امنیت وجود داشت، اما امروز نه روسیه موافق چنین قطعنامه‌هایی است و نه چین.
وی افزود: قطعنامه پیشنهادی اخیر نیز تنها با حمایت اروپا مطرح شد. روسیه و چین مخالفت کرده و حتی خواستار تمدید موقت شش‌ماهه شدند، اما با این قید که پس از آن چیزی به نام «اسنپ‌بک» وجود نداشته باشد.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره