نماد آخرین خبر

تغییر اقلیم چالشی جهانی با آثار متفاوت در کشورها

منبع
ايسنا
بروزرسانی
تغییر اقلیم چالشی جهانی با آثار متفاوت در کشورها

ایسنا/ نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس با اشاره به روند فزاینده گرمایش زمین هشدار داد: تغییر اقلیم دیگر یک موضوع نظری نیست، بلکه به‌طور مستقیم بر منابع آب، امنیت، سلامت و اقتصاد کشورها اثر می‌گذارد و مقابله با آن نیازمند مسئولیت‌پذیری همگانی است.

فرخ مسجدی امروز در دویست و بیست و چهارمین نشست علمی ـ تخصصی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری با عنوان «تغییر اقلیم، اثرات و پیامدهای آن بر ایران» با اشاره به استقبال گسترده از سلسله نشست‌های علمی این مرکز، گفت: برگزاری بیش از دویست نشست تخصصی تاکنون نشان می‌دهد که این مباحث مورد توجه جامعه علمی و اجرایی کشور است و تأثیرگذاری بالایی دارد.

وی با بیان اینکه تغییر اقلیم یکی از بزرگ‌ترین مشکلات زیست‌محیطی جهان است، افزود: این پدیده محدود به کشور ما نیست و تقریباً تمام کشورهای جهان را در بر گرفته است، هرچند میزان و نوع اثرگذاری آن در مناطق مختلف متفاوت است. در برخی کشورها ممکن است تغییر اقلیم موجب افزایش بارش‌ها و بروز مشکلات خاصی شود، در حالی‌که در مناطقی دیگر کاهش بارش و خشکسالی را به‌دنبال دارد.

مسجدی تأکید کرد: شدت و نوع اثرگذاری تغییر اقلیم متفاوت است، اما در هر صورت نیازمند اقدام جهانی و هماهنگ برای مقابله با آن هستیم. این موضوع نباید بهانه‌ای برای رفع مسئولیت از افراد، خانواده‌ها، جوامع یا کشورها باشد، بلکه هر عضو از جامعه بشری باید سهم خود را در کاهش اثرات تغییر اقلیم ایفا کند، چرا که در غیر این صورت آسیب‌های آن نیز به همان جوامع بازخواهد گشت.

نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با طرح این پرسش که «تغییر اقلیم چیست؟» ادامه داد: برخی تصور می‌کنند تغییر اقلیم پدیده‌ای تکرارشونده و طبیعی است، همانند دوره‌های سرمایش و گرمایش زمین در گذشته، اما تفاوت تغییر اقلیم کنونی با تغییرات طبیعی در آن است که منشأ آن عمدتاً انسانی است و در اثر استفاده گسترده از سوخت‌های فسیلی و تخریب لایه‌های حفاظتی زمین مانند لایه اوزون ایجاد شده است. 

وی پدیده تغییر اقلیم را واکنش طبیعت به عملکرد سالیان سال نسل بشر دانست که امروز شدت آن در حال افزایش است. بنابراین باید ضمن شناخت دقیق ماهیت تغییر اقلیم، شاخص‌ها و روندهای آن را در مناطق مختلف بررسی کنیم تا بتوانیم برنامه‌ریزی مؤثر و منطقه‌محور داشته باشیم.

مسجدی با اشاره به اینکه آثار تغییر اقلیم در مناطق مختلف کشور یکسان نیست، تصریح کرد: ممکن است در جنوب‌شرق کشور اثرات متفاوتی از شمال‌غرب مشاهده شود، ازاین‌رو میانگین‌گیری کلی گاه موجب خطا در تحلیل‌ها می‌شود. پیشنهاد می‌شود اساتید و متخصصان حوزه محیط زیست و اقلیم‌شناسی، کشور را به‌صورت منطقه‌بندی‌شده مورد مطالعه قرار دهند تا الگوهای دقیق‌تری از تأثیرات اقلیمی به‌دست آید.

وی افزود: پرسش دوم، این است که این روند تا کجا ادامه خواهد داشت؟ آیا شدت تغییر اقلیم بیشتر می‌شود یا کمتر؟ و چه بازه زمانی را دربرمی‌گیرد؟ پاسخ به این پرسش‌ها مستلزم بررسی مستمر شاخص‌هایی مانند دما، بارش، منابع آب، کیفیت هوا و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و حتی امنیتی است. تغییر اقلیم نه تنها آثار محیطی دارد، بلکه زندگی، اقتصاد، سلامت و امنیت جوامع انسانی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

مسجدی گفت: در این نشست تلاش می‌شود تا ضمن بررسی مفاهیم و شاخص‌های تغییر اقلیم، آثار و پیامدهای آن در سطوح مختلف کشور مورد بحث قرار گیرد.

نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور اظهار کرد: در نشست‌های آینده، موضوع راهکارها و سیاست‌های متناسب با این چالش جهانی مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا بتوانیم ضمن شناخت علل بروز تغییر اقلیم، راهبردهای مؤثری را برای کاهش اثرات آن در کشور تدوین کنیم.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره