آموزش بیش از ۱۱ هزار دانشآموز در حوزه تغییرات اقلیمی در قالب طرح ملی «دادرس سبز»

ایرنا/ تهران- ایرنا- سال گذشته سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر در قالب طرح ملی «دادرس سبز» بیش از ۱۱ هزار دانشآموز را در زمینه تغییرات اقلیمی آموزش داد و بیش از ۲ میلیون نفر نیز از طرح تابستانی «شوق رویش» بهرهمند شدند.
به گزارش روز شنبه ایرنا از جمعیت هلالاحمر، سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر سال گذشته با هدف ارتقای سطح دانش و مهارتهای جوانان و ترویج فرهنگ بشردوستی، مجموعهای از برنامهها و فعالیتهای متنوع را به اجرا درآورده است، سازمان جوانان با برنامهریزی دقیق و اجرای مؤثر فعالیتها، توانسته است به دستاوردهای قابل توجهی در زمینههای مختلف دست یابد. این تلاشها نه تنها به ارتقای سطح دانش و مهارتهای اعضا کمک کرده، بلکه موجب افزایش مشارکت اجتماعی و ترویج فرهنگ بشردوستی نیز شده است.
سازمان جوانان با هدف افزایش مشارکت اجتماعی و ارتقای آگاهی در زمینههای مختلف، به ویژه در حوزه فعالیتهای بشردوستانه و کاهش آسیبهای اجتماعی، اقداماتی را به اجرا درآورده اس، این گزارش به بررسی عملکرد و دستاوردهای این سازمان میپردازد و نشاندهنده پیشرفتهای قابل توجه در این حوزه است.
برگزاری مسابقات و آموزش
یکی از اقدامات مهم سازمان جوانان، در سال گذشته، برگزاری مسابقات کشوری رفاقت مهر بود. پس از ۷ سال وقفه، سازمان جوانان موفق به برگزاری این مسابقات کشوری با حضور ۵۰۰ شرکتکننده در رشتههای امدادی و غیر امدادی شد.
این مسابقات به عنوان فرصتی طلایی برای توانمندسازی اعضا و ارتقای سطح دانش آنها تلقی میشود. برگزاری مرحله استانی و کشوری این مسابقات به افزایش مهارتهای فردی و گروهی اعضا کمک شایانی کرد. همچنین تشکیل جلسات کارشناسی جهت برنامهریزی و بهبود فرآیندها، تهیه دستورالعمل و طراحی پوستر فراخوان در سطح کشور و ابلاغ به استانها و نظارت بر برگزاری مسابقات از اقدامات عملیاتی برای برگزاری این مسابقات بود.
طرح ملی پیشگامان پیشرفت
سازمان جوانان با هدف ارتقای سطح دانش و مهارت فرماندهان، دورههای آموزشی متعددی را برای ۱۵۰ نفر از اعضا برگزار کرد. این اقدام به تربیت نسل جوان به عنوان مدیران موفق و تأثیرگذار در جامعه کمک شایانی کرده است. آموزش، توانمندسازی و ارتقای سطح دانش و مهارت نسل جوان و نوجوان به عنوان مدیران موفق و تأثیرگذار در جامعه، تربیت مهارتهای فردی و گروهی انسانی در قالب نظام تعلیماتی و تشکیلاتی و سازماندهی اعضای دارای تفکر بشردوستانه، انساندوستانه و خدمترسان از مهمترین تاثیرات این طرح بود.
اردوهای فرهنگی و تربیتی
سال گذشته سازمان جوانان، اردوهای فرهنگی - تربیتی را به عنوان فرصتی برای ارتقای روحیه داوطلبی و آشنایی با فرهنگ ایثار و شهادت برگزار کرد. آشنایی با تاریخ، زنده نگهداشتن یاد شهدای دفاع مقدس و روشنگری در خصوص ابعاد مختلف جنگ تحمیلی، تقویت روحیه داوطلبی و افزایش انگیزه جوانان برای مشارکت در فعالیتهای اجتماعی از مهمترین تاثیرات این اردوها بود.
بهرهمندی بیش از ۲ میلیون نفر از طرح تابستانی «شوق رویش»
سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر با هدف ارتقای سطح دانش و مهارتهای فردی و گروهی، به ویژه در میان نوجوانان و جوانان، برنامههای متنوعی را طراحی و اجرا کرده است. این اقدامات به منظور جذب بیشتر جوانان و ترویج فرهنگ مهارتآموزی، کارآفرینی و توانمندسازی آنان انجام میگیرد. یکی از برنامههای کلیدی در این راستا، اجرای طرح تابستانی غنیسازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان با عنوان «شوق رویش» بود.
این طرح به جوانان فرصت داد تا در فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و بشردوستانه شرکت کنند و نقشآفرینی مؤثری در جامعه داشته باشند. در این راستا، ۴۳۶ هزار و ۶۰۲ نفر به عنوان شرکتکننده و ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار و ۸۱۷ نفر به عنوان بهرهور در این طرح مشارکت داشتند. این آمار نشاندهنده موفقیت در جذب جوانان و نوجوانان، ترویج و توسعه فرهنگ مهارتآموزی و افزایش نشاط اجتماعی در میان آنان است.
آموزش مهارتهای زندگی و کاهش آسیبهای اجتماعی
سال گذشته در سازمان جوانان، برگزاری کارگاههای آموزشی در زمینه مهارتهای زندگی و آگاهی از آسیبهای اجتماعی به عنوان یک نیاز اساسی شناسایی شد. تربیت جوانان و آموزش در خصوص آسیبهای اجتماعی و مهارتهای زندگی، افزایش آگاهی جوانان و داوطلبان از مهمترین دستاوردهای این کارگاههای آموزشی بود.
جشنوارههای فرهنگی و هنری
سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر با هدف جذب نوجوانان و جوانان، ترویج و توسعه فرهنگ مهارتآموزی و افزایش نشاط اجتماعی در میان جوانان، اقداماتی مؤثر را برنامهریزی و اجرا کرده است. از جمله فعالیتهای کلیدی در این راستا، برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری به ترویج فرهنگ و هنر در میان جوانان کمک کرد. از جمله این رویدادهایی که در این حوزه از سوی سازمان جوانان برگزار شد، میتوان به مواردی مانند جشنواره فرهنگی هنری سرود و نمایش، فراهم آوردن بستری برای ابراز خلاقیت و استعدادهای هنری جوانان، جشنواره قرآنی (یازدهمین دوره مسابقات قرآن کریم)، ترویج فرهنگ قرآنی و ایجاد انگیزه در جوانان برای مشارکت در فعالیتهای مذهبی و فرهنگی، افزایش مشارکت در فعالیتهای بشردوستانه اشاره کرد.
سازمان جوانان با اجرای پویش قرار مهربانی به مناسبت روز پدر، تلاش کرد تا جوانان و داوطلبان را به مشارکت در فعالیتهای بشردوستانه تشویق کند. این پویش با هدف کمک به بیماران نیازمند خون و فرآوردههای خونی و حفظ ذخایر خونی سازمان انتقال خون برگزار شد، افزایش تعداد شرکتکنندگان در طرح و کانونهای مشارکتکننده، تقویت نقش جوانان و ترویج و گسترش مشارکت اجتماعی در فعالیتهای بشردوستانه از مهمترین دستاوردهای برگزاری این پویش بود.
طرح یاریگران هلال
این طرح با هدف ترویج و گسترش آموزشهای پیشگیری اولیه از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی به اجرا درآمد. اعضای منتخب کانونها در سراسر کشور به عنوان داوطلبان فعال در این طرح مشارکت داشتند. کمک به فرهنگسازی در جوامع محلی و آموزشهای پیشگیری اولیه از اعتیاد از مهمترین تاثیرات این طرح بود. یکی از مهمترین موضوعاتی که در بحث پیشگیری از گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر باید مورد تأیید و تاکید قرار گیرد موضوع حمایتهای روانی اجتماعی از نوجوانان و جوانان ساکن در محلات مختلف بهویژه مناطق کمبرخوردار کشور و حاشیه شهرها است. در این راستا نیز با تشکیل و توانمندسازی جوانان علاقهمند به فعالیتهای رسانهای، برنامههای متعددی در زمینه پویشهای آگاهیبخش در رسانهها بهخصوص فضای مجازی در دستور کار قرار گرفت. در این طرح کارگاههای آموزشی و مسابقات ورزشی و هنری برگزار شد.
طرح ملی یاس (یاران آسیب ستیز)
این طرح به کاهش آسیبهای اجتماعی و توانمندسازی دختران مددجوی کمیته امداد اختصاص دارد و به دنبال ایجاد تغییرات مثبت در زندگی آنان است. این برنامهها به هدف ارتقای عزت نفس و پذیرش مسئولیت اجتماعی در بین مخاطبان طراحی شده است. از جمله فعالیتها میتوان فعالیتهای جمعی، برگزاری کارگاههای آموزشی، استفاده از ظرفیت و تجربیات واحدهای خودکفایی اشاره کرد.
طرح قدم به قدم در مسیر بهشت
افزایش مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و بشردوستانه یکی از اهداف کلیدی سازمان جوانان جمعیت هلال احمر است. طرح قدم به قدم در مسیر بهشت، به ترویج و گسترش مشارکت اجتماعی در فعالیتهای بشردوستانه با تقویت نقش جوانان و داوطلبان اختصاص داشت. این برنامهها به منظور یاری رسانی به گروههای آسیبپذیر و ترویج فرهنگ کمک به دیگران طراحی شدهاند. یاری رسانی به بیش از ۳ هزار نفر از سالخوردگان و افراد ناتوان و انتقال گروههای آسیب پذیر با ویلچر در اجتماعات انبوه و خدمات ویژه سلامت، ایمنی و محیط زیست، ارائه خدمات فرهنگی و بشردوستانه و فعالیتهای داوطلبانه اعضا به زائران در حرم امام رضا (ع) در ایام پایانی ماه صفر از مهمترین اقدامات اجرا شده در این طرح بود.
طرح ملی فاخر
اجرای طرح ملی فاخر یکی دیگر از اقدامات مهم سازمان جوانان در سال گذشته بود. طرح ملی فاخر به منظور افزایش مشارکت داوطلبانه جوانان و ارائه خدمات بشردوستانه به مسافران نوروزی در راستای ارتقای ایمنی، سلامت و نشاط اجتماعی و همچنین تلاش برای کاهش تصادفات جادهای و ارتقای ایمنی مسافران در ایام سفر اجرا شد.
ثبت رکورد در کاشت نهال
پیشگیری و کاهش تأثیرات تغییرات اقلیمی یکی از چالشهای مهم جهانی است که نیازمند مشارکت فعال جوانان و جامعه بود. این برنامهها در سازمان جوانان، به منظور ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست و توسعه منابع طبیعی طراحی و اجرا شدند. کاشت ۱۰۰هزار اصله نهال در کمتر از ۲۰ دقیقه با مشارکت ۱۲هزار نفر و کاشت پنج میلیون اصله نهال در طول ۲ ماه، با مشارکت ۸۳هزار نفر عضو داوطلب از جمله این موارد بود.
ترویج فرهنگ توسعه منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست و تلاش برای کاهش تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی از طریق افزایش پوشش گیاهی و تقویت منابع طبیعی از اهداف این برنامهها در سازمان جوانان بود.
افزایش ظرفیت کمپها و نوسازی زیرساختها
سازمان جوانان با هدف افزایش ظرفیت کمپها، اقدام به تهیه و تدوین دستورالعملهای جدید کرد. این برنامه شامل نوسازی تجهیزات و بازسازی از ۵۰۰ نفر به یک هزار نفر در اردوگاه انزلی بود که بهطور کامل انجام شد. همچنین برای جلوگیری از بروز حوادث ناشی از فرسودگی خطوط انتقال برق، تأمین اعتبار مالی و برگزاری مناقصه برای نوسازی برق اردوگاه انزلی، در دو فاز انجام شد و این پروژه نیز با موفقیت به پایان رسید.
بهبود خدمات رفاهی
سازمان با انعقاد قرارداد با پیمانکاران، تعداد ۱۶ واحد امدادسرا را ساخته و مساحت آن را به ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع افزایش داد. این اقدام به بهبود استفاده از ظرفیت رفاهی و پذیرش همکاران و همچنین امکان درآمدزایی از سوئیتهای ویژه کمک کرده است.
مجتمعهای دانشآموزی
مجتمعهای دانشآموزی هلالاحمر از سال ۱۳۶۹ با هدف پذیرش اعضای محروم و مستعد روستایی آغاز به کار کرد و در حال حاضر در ۵ استان و به تعداد ۱۰ مجتمع فعالیت دارند. این مجتمعها به راهیابی دانشآموزان به مراکز آموزش عالی و آموزش امداد و نجات در سطح مقدماتی و تخصصی کمک میکنند.
توانمندسازی ورزشکاران
رشد آمار ۸۵ درصدی نسبت به سال گذشته نشاندهنده پیشرفتهای چشمگیر در زمینه فوتبال خیابانی و افزایش نشاط اجتماعی در میان نوجوانان بود. این برنامهها همچنین به کاهش آسیبهای اجتماعی کمک کرد.
سازمان جوانان همچنین با تشکیل تیمهای هاکی، موفق به کسب مقام دوم در مسابقات لیگ برتر شده و در مسابقات جهانی نیز شرکت کرده است. برگزاری دورههای مربیگری و مسابقات شهرستانی، استانی و کشوری از دیگر فعالیتهای این بخش است.
برگزاری طرح دادرس سبز
برای اولین بار، طرح دادرس سبز با محوریت انطباقپذیری و سازگاری با تغییرات اقلیمیبرگزار شد. این طرح با هدف آموزش دانشآموزان و افزایش آگاهی آنها در زمینه تغییرات اقلیمی طراحی شد.
برگزاری کارگاههای عملیاتی
اجرای چهار دوره کاربینی میدانی با آموزش ۴۵۰ هزار دانشآموز، شامل آشنایی با فضای محل بازدید، فرآیندهای کسب خبر و نرمافزاری نیروها، خودروهای آمبولانس و تجهیزات تخصصی، از دیگر فعالیتهای مهم سازمان بود.
مانور زلزله
برگزاری ۲۶ دوره مانور زلزله و آموزش بیش از ۱۰.۵ میلیون دانشآموز، به منظور ارتقای آمادگی دانشآموزان و خانوادههای آنان برای مواجهه با زلزله، از اقدامات مؤثر در کاهش و مدیریت خطر بلایای طبیعی بود.
آموزشهای نوین
تجهیز و تشکیل کلاسهای نمادرس یا همان نخستین مدرسه انساندوستی در متاورس، با استفاده از عینکهای واقعیت مجازی، از دیگر اقدامات مهم سازمان جوانان بود. سال گذشته سازمان جوانان با استفاده از عینکهای واقعیت مجازی، بیش از ۳۱ هزار دانشآموز را در زمینه آموزش پناهگیری در سیل و زلزله آموزش داده است. هدف این برنامه، توانمندسازی دانشآموزان برای پاسخگویی مناسب به مخاطرات طبیعی و افزایش آمادگی آنها در برابر حوادث غیرمترقبه است.
راه اندازی کانون راه
راهاندازی کانون راه هلال که متشکل از اعضای دارای خودروهای آفرود و علاقهمند به فعالیتهای بشردوستانه بود، از دیگر اقدامات مؤثر این سازمان در سال گذشته به شمار میرود. تشکیل تیمهای راه هلال در ۳۱ استان کشور به منظور ایجاد تیمهای تخصصی برای امدادرسانی و کمک به نیازمندان صورت گرفت.
سازمان همچنین کلاسهای آموزشی در زمینه امداد، کمکهای اولیه و آشنایی با مخاطرات را در استانهای چهارمحال و بختیاری، تهران و گیلان برگزار کرد. این کلاسها به افزایش دانش و مهارت اعضا کمک کرد. در راستای تقویت کانون راه، تعداد اعضای این کانون به طور چشمگیری افزایش یافت و همچنین تعداد خودروهای آفرود مشارکتکننده در عملیاتهای امدادی به بیش از ۲۳۲ خودرو رسید، سازمان جوانان همچنین به افزایش اعضای متخصص خود پرداخت و توانمندی آنها را در امدادرسانی در شرایط خاص و بحرانی به کار گرفت.
در این راستا، مشارکت بیش از ۵۰۰ نفر در دومین جنبش فراگیری و خدمترسانی سختنوردان هلالاحمر از تهران تا گیلان، نشاندهنده همبستگی و اراده جمعی اعضا بود. علاوه بر این، برگزاری اولین جنبش فراگیری و خدمترسانی سختنوردان کانون راه (از هلال تا طلینه – استان چهارمحال و بختیاری) تجربهای موفق در این زمینه بود.