نماد آخرین خبر

۱۲۹ هزار سالمند زنجانی نیازمند تکریم و حمایت

منبع
ايرنا
بروزرسانی
۱۲۹ هزار سالمند زنجانی نیازمند تکریم و حمایت

ایرنا/ زنجان - ایرنا - بر اساس آمارهای دبیرخانه شورای سالمندان هم اکنون ۱۲ درصد جمعیت کشور و ۱۱.۵۳ درصد جمعیت استان معادل ۱۲۹ هزار نفر را سالمندان تشکیل می‌دهند که به تکریم و حمایت و دسترسی به امکانات لازم نیاز دارند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سالمندی یکی از دوره های زندگی انسانهاست که در مراجع و منابع علمی تعاریف مختلفی از آن ارائه می شود.

به طور کلی سالمندی و پیری از نظر علم زیست شناسی زمانی روی می دهد که با بالاتر رفتن سن، تغییراتی در جسم و روان انسان ایجاد می شود و از این رو شاید اشاره به سن شناسنامه ای و تقویمی،‌ تعریف درستی از پیری و سالمندی نباشد چرا که برای برخی افراد این روند از ۵۰ سالگی و برای برخی شاید پس از ۸۰ سالگی آغاز شود.

زنجان رتبه ۱۳ را در جمعیت سالمندی کشور دارد و سرعت پیری و سطح پایین جایگزینی جمعیت در این استان هم از نیاز جدی به برنامه ریزی برای همه ابعاد زندگی این قشر حکایت دارد.

۱۱.۵۳ درصد جمعیت استان زنجان سالمند هستند

سازمان بهداشت جهانی سن شروع سالمندی را در ایران از ۶۰ سالگی تعریف کرده است اما پیری در کشورهای توسعه یافته دیرتر و در برخی کشورها به خصوص جهان سوم زودتر از این سن آغاز می شود.

سالمندی در جهان به سن بیش از ۶۵ سال گفته می شود که همین سالمندی نیز به سه دوره سالمند جوان از ۶۰ تا ۷۴ سال، سالمند از ۷۴ تا ۹۰ سال و سالمند پیر ۹۰ سال به بالا اطلاق شده است.

با افزایش سن علاوه بر تغییراتی که در روابط اجتماعی و فردی هر شخص ایجاد می شود، برخی تغییرات در میزان توانایی های و نیازهای جسمی نیز روی می دهد.

سالمندان به واسطه شرایط جسمی و روحی، قشر آسیب پذیر در جامعه محسوب می شوند که بی توجهی به این امر از سوی مسوولان، سیاستگذاران و دستگاه‌های متولی، این دوران را با چالش ها و مشکلاتی مواجه می‌کند.

هرچند ارتباط مداوم با سالمندان و توجه به نیازهای عاطفی، یکی از مولفه های لازم برای حفظ سلامت روحی و روانی آنان است، اما سلامت جسمی سالمندان و نگهداری صحیح از آنان یکی از مسائل و دغدغه های بهداشتی در اکثر جوامع بوده و نیازمند برنامه ریزی های اصولی و صحیح است.

سالمندی جوامع یکی از پدیده های امروز جهان است که به خصوص در جوامع در حال توسعه روند تندتری دارد و این امر به‌ یکی از مهمترین چالش‌های اجتماعی، درمانی و رفاهی تبدیل شده است.

بر اساس آمارهای دبیرخانه شورای سالمندان ایران در حال حاضر ۱۲ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند و ۱۱.۵۳ درصد جمعیت استان زنجان نیز شامل ۱۲۹ هزار نفر، سالمند هستند و زنجان رتبه ۱۳ را در جمعیت سالمندی کشور دارد.

نرخ باروری ۱.۶۷ درصدی اعلام شده از سوی مراجع معتبر نشان می دهد که استان زنجان نیز مانند دیگر نقاط کشور سطح پایینی از جایگزینی جمعیت را دارد و جامعه به سرعت در حال پیر شدن است که این امر علاوه بر مشکلاتی که در بخش های مختلف ایجاد خواهد کرد، ‌حاکی از نیاز جدی برنامه ریزی برای جمعیت سالمند است.

بیش از چهار هزار سالمند تحت پوشش بهزیستی استان زنجان هستند

مدیرکل بهزیستی استان زنجان با بیان اینکه تکریم سالمندان نباید مختص به زمان خاصی باشد، گفت: سالمندان را باید در کل ایام سال یاد کنیم، نیازهای آنها را بشناسیم و در رفع مشکلات آنها را یاری کنیم.

مریم کرمی افزود: خدماتی که از سوی بهزیستی به سالمندان ارایه می شود شامل دو بخش است، بخشی شامل عموم سالمندان از جمله آموزش، پیشگیری و آگاه سازی به خصوص پیشگیری از معلولیت های دوره سالمندی و ��گاه سازی در خصوص مشکلاتی است که احتمال دارد در این دوران پیش آید.

وی با بیان اینکه بخش دوم خدمات، مختص جامعه هدف بهزیستی است، یادآور شد: بیش از چهار هزار سالمند تحت پوشش بهزیستی استان هستند که تعدادی از این سالمندان شرایط نگهداری در خانواده را نداشته اند و باید به صورت شبانه روزی در مراکز بهزیستی نگهداری شوند.

زوجین نیازمند به نگهداری در مراکز بهزیستی زنجان در سوئیت های ویژه مستقر می شوند. کرمی تصریح کرد:‌ هم اکنون سه مرکز نگهداری سالمندان در استان داریم که مختص زنان، ویژه مردان و مرکز پردیس است که هم آقایان و هم خانم ها در این مرکز پذیرش می شوند و اگر زوجینی نیازمند نگهداری باشند در این مرکز مستقر و در سوییت های خاص نگهداری می شوند.

وی با بیان اینکه در مراکز روزانه استان نیز خدمات لازم به سالمندان ارایه می شود، اظهار داشت: بخشی از جامعه تحت پوشش بهزیستی استان شامل سالمندان زن سرپرست خانوار و یا سالمندان دارای معلولیت هستند که خدمات خاصی از جمله هزینه های درمانی، کمک هزینه معیشت و مسکن و مستمری به آنها پرداخت می شود و در صورت نیاز لوازم توانبخشی از طرف سازمان در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

کرمی خاطرنشان کرد: این موارد ویژه هفته گرامیداشت سالمندان نیست بلکه به صورت مستمر انجام می شود و طی این هفته برنامه های مختلف از جمله دیدار مردم و مسوولان با سالمندانی که در مراکز نگهداری بهزیستی مستقر هستند و مراسم هایی در مراکز روزانه برگزار خواهد شد.

مدیرکل بهزیستی استان زنجان گفت:‌ در مراکز نگهداری سالمندان آموزش هایی با رویکرد درمانی ارایه می شود که هنر درمانی و ورزش درمانی از جمله آنهاست چرا که این افراد توانایی و شرایط کار کردن را ندارند اما آموزش هایی به آنها ارایه می شود که همچنان فعال باشند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۲ درصد جمعیت استان را سالمندان تشکیل می دهند که از این لحاظ رتبه ۱۳ کشوری را داریم، گفت:‌ سه مرکز نگهداری سالمندان در استان زنجان فعال است و شیب تند سالمندی برنامه ریزی مدونی را در تمامی ابعاد برای این قشر می طلبد.

کرمی شمار سالمندان تحت پوشش بهزیستی استان زنجان را هفت هزار و ۳۰۲ نفر شامل ۱۴ هزار و ۴۴۶ خانوار بیان کرد و اظهار داشت: تمام سالمندان تحت پوشش واحدهای مددکاری بهزیستی استان علاوه بر دریافت مستمری، از کمک هزینه درمان، ودیعه مسکن، بهبود تغذیه، وسایل کمک توانبخشی، لوازم ضروری زندگی، بسته های حمایتی، برگزاری کلاسهای آموزشی شیوه زندگی سالم و مراقبت های ویژه دوران سالمندی بهره مند هستند.

وی با تاکید بر لزوم تامین سلامت جسمانی، روانی و اقتصادی سالمندان، خاطرنشان کرد: سه مرکز شبانه روزی سالمندان زنان و مردان شامل یک مرکز سالمندان مردان، یک پردیس سالمندان در زنجان و یک مرکز سالمندان زنان در هیدج فعالیت و ۲ مرکز روزانه آموزشی توانبخشی سالمندان در زنجان به گروه‌های هدف خدمت رسانی می کند.

کرمی با بیان اینکه هم اکنون ۱۸۱ سالمند شامل ۸۳ مرد و ۹۸ زن در مراکز سالمندان استان نگهداری می‌شوند، ادامه داد: ۸۳ درصد سالمندان تحت پوشش بهزیستی زنجان دارای معلولیت های مختلف هستند.

وی سلامت جسمانی، انزوای اجتماعی و تنهایی و چالش‌های اقتصادی را از مهم‌ترین موضوعات دوران سالمندی عنوان کرد و گفت: برنامه های مختلفی در جهت ارتقای توانمندی سالمندان از سوی بهزیستی برگزار می شود که آموزش شیوه زندگی سالم، مراقبت های ویژه دوران سالمندی و آگاهسازی معلولیت ها و پیشگیری از آن در دوران سالمندی با هدف کاهش میزان مرگ‌ومیر ناشی از عوارض سالمندی و معلولیت‌ها در سالمندان و بهره‌مندی آنان از کیفیت زندگی بهتر از جنبه‌های مختلف در دوران سالخوردگی از جمله آنهاست.

کرمی تصریح کرد: هم اکنون حدود چهار هزار سالمند تحت پوشش بهزیستی استان زنجان هستند که علاوه بر دریافت مستمری از کمک‌هزینه درمان، ودیعه مسکن، بهبود تغذیه، وسایل کمک توان‌بخشی، لوازم ضروری زندگی، بسته‌های حمایتی، رده‌های آموزشی شیوه زندگی سالم و مراقبت‌های ویژه بهره‌مند می‌شوند.

نرخ باروری ۱.۴۴ فرزند به ازای هر زن در استان زنجان نگران کننده است

مدیر جوانی جمعیت و سلامت خانواده معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان نرخ رشد جمعیت کشور را کمتر از یک درصد و نرخ باروری را حدود ۱.۴۴ فرزند به‌ ازای هر زن بیان کرد و گفت: این آمار نگران کننده و نشان دهنده پیری جمعیت است.

شیرین بخشی ادامه این روند را موجب تبعات جدی در بخش های مختلف دانست و افزود: جمعیت بالای ۶۰ سال حتی در برخی مناطق استان بیش از دیگر نقاط است و نباید از نیازها و مشکلات اجتماعی، بهداشتی و درمانی، اقتصادی و دیگر موارد سالمندی غافل شد.

وی یادآور شد: تغییر سبک زندگی به خصوص در جوامع در حال توسعه از جمله ازدواج دیرهنگام، کاهش تمایل زوجین به فرزندآوری، مشکلات اقتصادی و دیگر عوامل موجب سالمندی جمعیت و به عنوان یکی از دغدغه ها و چالش های جدی برای برنامه ریزان و متولیان امر در کشور و استان برای ارایه خدمات مراقبتی و بهداشتی و دیگر نیازهای سالمندان تبدیل شده است.

بهداشت و درمان، خدمات پزشکی ارزان قیمت و در دسترس مهمترین نیاز سالمندان استان زنجان است.

همه دستگاهها نسبت به امور سالمندان نگاه حمایتی و انسانی داشته باشند

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار زنجان نیز مهمترین چالش حوزه سالمندی استان را بهداشت و درمان و تامین خدمات درمانی و پزشکی ارزان قیمت و در دسترس بیان کرد و گفت: در این حوزه باید اقدامات بیشتری انجام شود.

علی صادقی بابیان اینکه رشد سالمندی شیب تندی در استان به خود گرفته است، افزود: الگو برداری از تجارب کشورهای موفق می تواند به پیشبرد برنامه ریزی ها کمک کند.

وی اظهار داشت: باید آمار و ارقام متقنی در این حوزه داشته باشیم و با وقوف به فراوانی شاخص ها در افراد سالمند بر رفع این مشکلات به طور ویژه و خاص بیشتر توجه کرده و به دنبال پیشگیری از بسیاری مسائل این حوزه باشیم.

صادقی بر لزوم خدمت رسانی به سالمندان بدون تبعیض و با حفظ عزت و کرامت تاکید کرد و یادآور شد: سالمندان مرکز استان به طور معمول به امکانات درمانی و رفاهی بیشتری دسترسی دارند در حالیکه سالمندان ساکن در مناطق روستایی و شهرستانی استان از بسیاری از این خدمات محروم هستند و وظیفه مسوولان و دست اندرکاران ارایه خدمات لازم و در خور شان به سالمندان حتی در دورافتاده‌ترین مناطق استان است.

وی بر لزوم همکاری های لازم و بین‌ بخشی و اجرای دقیق مصوبات شورای ساماندهی سالمندان تاکید و تصریح کرد: تمامی دستگاه‌ها باید با نگاه حمایتی و انسانی در جهت بهبود وضعیت زندگی سالمندان گام بردارند و ارگانهایی مانند هلال‌ احمر، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کانون‌های مساجد، اداره ورزش و سایر نهادهای فرهنگی نیز باید در این زمینه فعال شوند و برنامه های و فرهنگی مؤثری را برای مشارکت سالمندان برگزار کنند.






🔹"آخرین خبر" در روبیکا 🔹"آخرین خبر" در ایتا 🔹"آخرین خبر" در بله