نماد آخرین خبر

بنگر: هاشمیان باید پنج سال در پرسپولیس بماند

منبع
ورزش 3
بروزرسانی
بنگر: هاشمیان باید پنج سال در پرسپولیس بماند

ورزش 3/محسن بنگر در گفت‌وگویی با ایرنا به انتقاد از فضای حاکم بر فوتبال ایران پرداخته است.
گفت‌وگو با محسن بنگر همیشه با صراحت و انتقاد همراه است. مدافع اسبق تیم ملی و پرسپولیس این‌بار به انتقاد از فضای فوتبال ایران پرداخته است؛ از چرخه بسته مربیان گرفته تا نادیده‌گرفتن استعدادهایی که توان مالی ندارند. او البته در کنار تمام این گلایه‌ها، حمایت پررنگی هم از وحید هاشمیان داشت و تأکید کرد که مربی ایرانی فقط در صورت داشتن فرصت چندساله می‌تواند خود را ثابت کند.

گفت‌وگو با بنگر را در ادامه می‌خوانید:

* فکر می‌کنم ایران نبودید و قطعاً درباره شرایط این روزهای پرسپولیس هم صحبت نکرده‌اید.

بله. من خارج از کشور بودم و به تازگی برگشته‌ام.

* اول از همه برویم سراغ انتخاب وحید هاشمیان. آیا این انتخاب را تأیید می‌کنید؟
به نظر من انتخاب بسیار درستی است؛ البته اگر به هاشمیان زمان بدهند. تیمِ خیلی خوبی بسته شده و پرسپولیس این فصل صد در صد نتیجه می‌گیرد. اگر هم نگرفت، باید از هاشمیان حمایت کنند.

* اما پرسپولیس و استقلال تیم‌های بی‌رحمی، به‌خصوص برای مربیان هستند. حمایت چند ساله از یک مربی، انتظار بالایی نیست؟
چه اتفاقی می‌افتد این تابو را بشکنند؟ الان که یک مربی ایرانی روی نیمکت پرسپولیس نشسته، باید در یک پروسه سه تا پنج ساله او را حفظ کنند تا در آینده دیگر نیازی به گزینه‌های خارجی نداشته باشیم. چرا باید مربیان خارجی بیایند، پول هنگفت بگیرند و بعد با ناز و ادا بروند و غرامت هم بگیرند؟ به امثال مهدوی‌کیا، نکونام، عنایتی و ... باید فرصت بدهیم تا نسل جدیدی از مربیان آینده‌دار را بسازند.

* فکر می‌کنی به لحاظ تفکرات روز و مدرن فوتبالی، آیا این جوان‌ها توان رقابت با مربیان بزرگ خارجی را دارند؟
من وحید هاشمیان را مثال می‌زنم. او در بایرن‌مونیخ بازی کرده و در تمرینات پپ گواردیولا هم حضور داشته. با یک روز و دو روز و یک سال نمی‌شود در مورد مربی جوانی مثل او قضاوت کرد اما باید به وحید زمان بدهند تا ایده‌هایش را در پرسپولیس پیاده کند. یا محرم در سپاهان. متأسفانه چون مدیران ما امنیت شغلی ندارند، خیلی زود و با اولین فشار اقدام به قطع همکاری با مربیان می‌کنند.

 
* با تمام احترام به وحید هاشمیان، با اینکه می‌گویید او تمرینات گواردیولا را دیده مخالفم. تماشاگر عادی هم می‌تواند به تمرینات بایرن‌مونیخ یا منچسترسیتی برود و عملکرد بازیکنان را از نزدیک ببیند. آیا این ملاکی است برای اینکه یک سرمربی موفق باشد؟
دیدن همیشه خوب است و می‌تواند تجربیات یک مربی را بیشتر کند. یک سوال از شما دارم. مگر خارجی‌های دیگر که به ایران می‌آیند، چه‌کار می‌کنند؟

* یعنی اسماعیل کارتال با کوله‌باری از تجربه، چیز خاصی در مربیگری نداشت؟
به نظر من اگر می‌خواستند کارتال را بیاورند، همان پارسال تیم را به وحید هاشمیان می‌دادند. مگر سوم نشدیم؟ خب با هاشمیان می‌شدیم. حداقلش این بود که وحید یا امثال وحید تجربه کسب می‌کردند و آزمون و خطا را پشت سر می‌گذاشتند.

* پس منتقد عملکرد کارتال هم هستید...
شاید رزومه او خوب بود اما برای ما سهمیه هم نگرفت. تیم را در رده دوم جدول تحویل گرفت اما سوم تحویل داد. آیا نام این را می‌توان عملکرد خوب گذاشت؟ آخرش هم که دیدید چطور از ایران رفت. یک مربی ایرانی این نتایج را می‌گرفت، چه بلایی سرِ او می‌آوردند؟

* فکر می‌کنم در این مدت دستمزد بالایی هم دریافت کرد.
متأسفانه در فوتبال ما مرغ همسایه غاز است. الان اما پرسپولیس تیم خوبی تشکیل داده و من به آینده‌اش امیدوارم.

* با ۱۱ وینگر آیا می‌توان تیم خوبی بست؟
این وینگرها در پست‌های دیگر هم می‌توانند بازی کنند. الان سه دفاع خوب داریم و یکی هم قرار است بیاید. اوریه هم برای دفاع راست آمده که من نمایش‌های خوبش را در پاری‌سن‌ژرمن به یاد دارم و همیشه علاقه بسیاری به سبک بازی‌اش داشتم. در خط میانی هم سروش رفیعی، محمد خدابنده‌لو، یاسین سلمانی، میلاد سرلک و باکیچ هستند. من فکر می‌کنم تیم خوبی داریم و امیدوارم با جذب یکی دو بازیکن دیگر لیگ را با موفقیت آغاز کنیم.

* یکی از بحث‌هایی که در سال‌های اخیر همیشه مطرح بوده، صحبت از حضور شما در کادرفنی پرسپولیس بوده. اتفاقی که هیچوقت رخ نداده است. چرا؟
الان باید پارتی داشته باشید تا تیم بگیرید. واقعیتش من هم می‌توانستم یکی از اعضای کادرفنی پرسپولیس باشم. نه ادعایی برای سرمربیگری دارم و نه خودم را یک مربی تمام و کمال می‌دانم. با این حال دوست داشتم به عنوان مربی پرسپولیس برگردم؛ هم یاد بگیرم و هم یاد بدهم. فعلاً اما در لیگ یک و دو کار می‌کنم و با زور خودم پیش می‌روم. شبیه دورانی که با قدرتِ خودم بازیکن شدم و یک پارتی و آشنا هم نداشتم.

* به چرخه تکراری مربیان در لیگ برتر هم انتقاد دارید؟
صد در صد. چطور می‌شود یک مربی تیمی را اوت می‌کند اما سال بعد دوباره به او کار می‌دهند؟ یکی هفته هفتم اخراج می‌شود و نیم‌فصل تیم می‌گیرد. مگر می‌شود؟ کجای دنیا اینگونه به مربیان بها می‌دهند؟ من منتظرم بدون رابطه با زورِ خودم بالا بروم و امیدوارم این اتفاق هم رخ بدهد.

* حتماً دوست داری به پرسپولیس هم برگردی؛ حتی به عنوان دستیار....
( کمی مکث می‌کند ) خیلی دوست دارم. پرسپولیس جایی است که آدم‌های بزرگ آنجا بوده‌اند و ستاره‌های فوتبال نیز در ترکیب حضور دارند. آنجا می‌توانم مربیان بزرگ را ببینم و تجربیات خوبی کسب کنم. هر چند تا امروز این اتفاق رخ نداده است.

* پیشنهادی هم به شما ندادند؟
نام محسن بنگر اصلاً از ذهن آن‌ها نمی گذرد. شما وقتی سرمربی خارجی استخدام می‌کنید، باید چند مربی ایرانی کنارش بگذارید تا در آینده بتوانند نیاز باشگاه در این بخش را تأمین کنند. کارترون در سپاهان از مهدی کریمیان و جلال امیدیان استفاده کرد اما کارتال چطور؟ کارلوس کی‌روش هم یک نمونه دیگر؛ او چندین سال در تیم ملی حضور داشت اما آیا یک مربی ایرانی تربیت کرد؟ کشورهای دیگر چنین کارهایی انجام می‌دهند و بعد از مدتی از پرداخت هزینه‌های هنگفت برای جذب مربیان خارجی بی‌نیاز می‌شوند اما در ایران چنین رویه‌ای را شاهد نیستیم.

* الان سپاهان روش درستی را پیش گرفته و گروهی از بازیکنان نسل طلایی دهه ۹۰ خود را دور هم جمع کرده. نظر شما چیست؟
دقیقاً. الان در کادرفنی نویدکیا، هادی عقیلی، احمد جمشیدیان، رسول نویدکیا و محمد سواری حضور دارند. سپاهان به مربیان جوان و داشته‌های خود اهمیت می‌دهد و قطعاً نتیجه‌اش را هم خواهد دید.

* حالا که بحث جوان‌ها شده، سری هم بزنیم به بازیکنان. قبول دارید که استعدادها کم شده‌اند و این موضوع به مرور خودش را در تیم ملی هم نشان خواهد داد..
خواهشاً به این حرف‌هایی که می‌زنم، بیشتر بپردازید.

* حتماً. وظیفه ما همین است.
زمانی که بازی می‌کردیم، می‌گفتند کسی فوتبالیست می‌شود که پدر و مادرش پول ندارند و خانواده‌ای غیر مرفه دارد. الان اما ماجرا تغییر کرده؛ افرادی فوتبالیست می‌شوند که پدر و مادر ثروتمندی دارند. چون وضع مالی خوبی دارند، بچه‌های خود را راهی تیم‌ها می‌کنند و این یعنی کسی که استعداد دارد، می‌سوزد و تباه می‌شود. این یعنی منِ فوتبالیست جوان و مستعد، چون پول ندارم نمی‌توانم وارد یک تیم فوتبال شوم. هیچ جای دنیا شما این موارد را نمی‌بینید و نخواهید دید.

* خود شما این موارد را به چشم دیده‌اید؟
هزار تا. چندین نفر به خودم معرفی شدند!

* چه می‌گویند و حرف حساب‌شان چیست؟
گروهی می‌گویند برای بچه ما فقط کارت بازی صادر شود، فلان مبلغ را می‌دهیم. عده‌ای دیگر می‌گویند فقط در تمرینات شرکت کند و خانه و زمین خواستید، می‌دهیم. این‌ها فاجعه است و نیازمند نظارت بیشتر.

* همین مسائل باعث شده تا نسل جدیدی ساخته نشود و ضربه‌اش را تیم ملی هم بخورد.
صد در صد. سال بعد و در جام جهانی ۲۰۲۶، ایران احتمالاً مسن‌ترین تیم خواهد بود. در بهترین حالت هم سه چهار بازیکن می‌توانند در جام ملت‌های بعدی شرکت کنند. این‌ها نتیجه عدم وجود بازیکنان مستعد است و رابطه‌هایی که باعث می‌شوند استعدادها تباه شوند.

* الان انتقادهایی به امیر قلعه‌نویی وارد است اما به شخصه معتقدم تیم ملی باید مصرف‌کننده باشد و باشگاه‌ها تولیدکننده. الان نمی‌توانیم یقه قلعه‌نویی را بگیریم که چرا بازیکن جوان به تیم ملی دعوت نمی‌کنی و نسل را تغییر نمی‌دهی. موافقی؟
بله. وقتی بازیکن جوان نداریم، چه کسی را به تیم ملی دعوت کنند؟ من می‌گویم فدراسیون فوتبال هم در بحث نظارت باید عملکرد بهتری داشته باشد. به‌خصوص در لیگ یک و دو و سه و البته رده‌های پایه. متأسفانه برخی از مربیان، زندگی خود را بر پایه وضعیت پدر و مادر بازیکنان می‌سازند و این یعنی پایان ظهور استعدادها.

* در مورد مهدی طارمی هم صحبت کنیم. شما که از نزدیک او را می‌شناسید، به نظرتان بهتر است چه تصمیمی برای آینده‌اش بگیرد؟
مهدی یک استعداد است که راهش را پیدا می‌کند. با توانی که از او سراغ دارم، معتقدم دو سه سال دیگر هم می‌تواند در اروپا بماند. او و سردار آزمون نگین‌های درخشان فوتبال ایران هستند.

* یعنی پرسپولیسی‌ها تا دو سه سال دیگر منتظر بازگشت او نباشند؟
طارمی باید بماند، در فوتبال اروپا لذتش را ببرد و بعد هم پرسپولیس. این بهترین تصمیم است.


ما را در کانال تلگرامی «کانال ورزش» دنبال کنید

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره