درگیری هند و پاکستان؛ کدام ارتش برتر است؟

فرارو/ بر اساس رتبهبندی معتبر Global Fire power در سال ۲۰۲۵، ارتش هند پس از آمریکا، روسیه و چین، چهارمین ارتش قدرتمند جهان محسوب میشود. پاکستان نیز در این فهرست رتبه ۱۲ را دارد. هند ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون و پاکستان حدود ۲۵۳ میلیون نفر جمعیت دارد.
درگیری نظامی میان هند و پاکستان آغاز شد. هر چند هنوز این درگیری به یک جنگ تمام عیار تبدیل نشده است. هند پس از وقوع حمله تروریستی در منطقه کشمیر، پاکستان را عامل این حمله معرفی کرد. در نهایت شب گذشته به وقت تهران، هند ۹ نقطه در کشمیر تحت کنترل پاکستان و خاک اصلی پاکستان را مورد حمله قرار داد.
هند و پاکستان از سال ۱۹۴۷ که مناطق مسلماننشین هندوستان از این کشور جدا و تبدیل به کشور جدید پاکستان شد، تا امروز روابط پرفرازونشیبی داشتند. هر دو کشور دارای قدرت اتمی هستند و درگیری میان آنها، نگرانیهای بینالمللی از وقوع یک بحران هستهای را بالا برده است. به طور طبیعی، ارتشهای این دو کشور، هر کدام دارای نقاط ضعف و قوتی هستند و در این گزارش، به نقاط قوت هر کدام از آنها میپردازیم.
بر اساس رتبهبندی معتبر Global Fire power در سال ۲۰۲۵، ارتش هند پس از آمریکا، روسیه و چین، چهارمین ارتش قدرتمند جهان محسوب میشود. پاکستان نیز در این فهرست رتبه ۱۲ را دارد. هند ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون و پاکستان حدود ۲۵۳ میلیون نفر جمعیت دارد. اطلاعات منتشر شده در این گزارش از منابع مختلف تخصصی نظامی جمعآوری و دسته بندی شده است.
نیروی انسانی
هند ارتشی با ۱ یک میلیون و ۴۷۵ هزار نیروی انسانی فعال دارد که تقریباً دو برابر ارتش پاکستان با ۶۶۰ هزار نفر است. هر دو کشور تقریباً به میزان پرسنل نظامی فعال خود نیز نیروهای ذخیره دارند. بر اساس دادههای Global Fire power، هند ۲.۵ میلیون و پاکستان نیز ۵۰۰ هزار نیروی شبهنظامی در اختیار دارند.
بودجه نظامی
بودجه دو کشور هند و پاکستان با یکدیگر قابل مقایسه نیست. هند بودجهای ۷۵ میلیارد دلاری و پاکستان بودجهای ۷ میلیارد و ۶۴۰ میلیون دلاری برای حوزه نظامی دارند. بودجه هند ۱۰ برابر پاکستان است.
برتری هوایی
از لحاظ تنوع هواگردهای نظامی و ترابری، از لحاظ آماری برتری با هند است. هند در کل ۲۲۹ هواگرد نظامی دارد که از این تعداد ۵۱۳ فروند جنگنده هستند. پاکستان ۱۳۹۹ هواگرد دارد که ۳۲۸ فروند آن جنگنده هستند. هند ۸۹۹ و پاکستان ۳۷۳ هلیکوپتر دارند که به ترتیب ۸۰ و ۵۷ فروند آن تهاجمی هستند.
قدرت زمینی
در حوزه تجهیزات زمینی، برتری مطلق به طور کامل با هندیها نیست. هندیها از لحاظ تعداد تانک، خودروهای زرهی و توپخانه، برتری نسبی به طرف پاکستانی دارند. اما پاکستان در زمینه توپهای خودکششی و راکتاندازهای متحرک دست بالا را دارد.
ناوگان دریایی
هند از لحاظ ناوگان و قدرت دریایی، نسبت به پاکستان برتری دارد. هیچ کدام از کشور ناو با قابلیت حمل هلیکوپتر ندارند. اما هند دو ناو هواپیمابر دارد که این تعداد برای پاکستان صفر است. پاکستان ناوشکن ندارد، اما ۱۳ ناوشکن در نیروی دریایی هند خدمت میکنند. در حوزه زیردریایی نیز برتری با هند است. پاکستان در زمینه مینریزی و مینروبی در دریا برتری دارد.
قدرت موشکی
هند زرادخانهای از موشکهای قارهپیما تا برد ۱۲ هزار کیلومتر در اختیار دارد. اما برد موشکهای پاکستان به حدود ۳۰۰۰ کیلومتر میرسد.
سلاح هستهای
هر دو کشور در زمره کشورهای دارای تسلیحات هستهای قرار میگیرند. آمار رسمی از زرادخانههای هستهای دهلی و پاکستان وجود ندارد. اما اعداد غیررسمی به ما میگوید که پاکستان ۱۷۰ تا ۲۰۰ کلاهک هستهای در اختیار دارد. این تعداد برای هند ۱۸۰ کلاهک هستهای ذکر شده است. مشخص نیست که این تسلیحات هستهای دو کشور از نوع تاکتیکی هستند یا استراتژیک. تسلیحات تاکتیکی در مقیاس کوچکتر ساخته میشوند و تسلیحات استراتژیک حجم تخریب بالاتری دارند.