هشدارهای عجیب در مصر، چه خبری در راه است؟

فارس/فضای رسانهای مصر ناگهان امنیتی شده است؛ چندین مجری تلویزیونی نزدیک به دایره قدرت در اظهاراتی هماهنگ و مبهم، از تحولات احتمالی و شوکآور در آینده نزدیک خبر دادهاند.
شبکههای اجتماعی در مصر در روزهای گذشته صحنهی بحثوجدل و پرسشهای گستردهای بودهاند، آنهم پس از آنکه چند تن از مجریان برجسته تلویزیونی – که برخی از آنان به دولت نزدیکاند – در سخنانی مبهم از وقوع «رویدادی بزرگ و قریبالوقوع» خبر دادند، بیآنکه ماهیت آن را مشخص کنند.
این ابهام باعث شد بسیاری از کاربران به گمانهزنی و پرسش بپردازند که آیا این سخنان، نشانهای از تغییرات قریبالوقوع در صحنه داخلی یا منطقهای مصر است، بهویژه در رابطه با مسئله فلسطین.
احمد موسی مجری تلویزیونی، در برنامهای از شبکه خصوصی «صدى البلد» هشدار داد که مرحله کنونی و پیشرو «نیازمند تمرکز و هوشیاری» است و اشاره کرد که در پی اقداماتی از خارج کشور، تغییراتی ممکن است «شوکآور» باشند.
او تأکید کرد که سخنانش علیه فرد یا نهاد خاصی نیست، بلکه خطاب به مردم مصر است و گفت: «تغییر در مواضع ممکن است برای برخی شوکآور باشد و این مسائل میتواند پیامدهای خطرناکی داشته باشد»؛ با این حال مشخص نکرد که منظورش دقیقاً چیست.
او همچنین بر لزوم احتیاط در استفاده از شبکههای اجتماعی تأکید کرد و گفت: «هیچکس نمیتواند بگوید یک ساعت دیگر یا فردا چه میشود. باید نسبت به هر کلمه یا توییتی مسئول باشیم».
موسی همچنین به هدف قرار گرفتن مصر از سوی «لشکرهای سایبری» و «سازمانهای تندرو» اشاره کرد و گفت حتی «نکات مثبت نیز علیه ما استفاده میشوند، بهویژه در موضوع فلسطین که مصر در آن نقش محوری دارد».
از سوی دیگر، توفیق عکاشه، مجری دیگر مصری، نیز با انتشار توییتی کوتاه در ۲۰ مه در پلتفرم ایکس نوشت: «جهان در آینده نزدیک شاهد رویدادی مهم خواهد بود»؛ توییتی که ابهام بیشتری را دامن زد.
نشأت الدیهی، دیگر مجری سرشناس، نیز در یادداشتی در روزنامه دولتی الجمهوریة با عنوان «مراقب روزهای پیشرو باشید» از «نگرانی آمیخته با احتیاط» سخن گفت. او به تغییرات شدید و سریع در خاورمیانه اشاره کرد و نوشت: «صحنه منطقهای از هر ستون ثابتی که بتوان به آن تکیه کرد، خالی شده است».
او افزود: «خطر بزرگتر، از دست رفتن اعتماد به طرفهای فعال در منطقه است» و تأکید کرد که مصر در قلب این «پیچ تاریخی» قرار دارد.
او از تصویری «پراکنده و موزاییکی» سخن گفت که باعث نگرانی شدیدش از روزهای آینده شده و ابراز امیدواری کرد که این نگرانیها سرابی بیش نباشند.
در مقابل، عمرو أدیب، مجری مشهور مصری، از تکرار عنوان «رویدادهای بزرگ» توسط مجریان تلویزیونی بدون ارائه توضیح مشخصی انتقاد کرد و گفت که تنها ماحصل این هشدارهای مبهم نگران کردن مردم است.
سخنان مبهم و نگرانکننده
کاربران شبکههای اجتماعی نیز بهطور گستردهای به این اظهارات مبهم واکنش نشان دادند. یکی نوشت: «عمرو أدیب و بعدش احمد موسی گفتن که تغییرات و حوادث خطرناکی ممکنه رخ بده که پیامدهای بزرگی داره. حرفایی مبهم و بیهدف که فقط نگرانی ایجاد میکنه و هیچ فایدهای نداره».
کاربر دیگری نوشت: «عمرو أدیب یکدفعه و بیمقدمه گفت خیلیها دارن درباره اتفاقات بزرگی حرف میزنن که قراره بیفته، در حالی که اصلاً کسی چیزی نگفته بود! امروز هم احمد موسی داره همین حرفها رو تکرار میکنه!».
برخی نیز معتقدند که هشدارهای احمد موسی، عمرو أدیب و توفیق عکاشه، با وجود تفاوت دیدگاههایشان، بهنظر میرسد که زمینهسازی روشنی برای آمادهسازی روانی مردم در برابر «تحولی شوکآور و دردناک» باشد که ممکن است بهزودی رخ دهد.
کاربران دیگری نیز پرسیدند: «چه رویدادی است که افکار عمومی را برای آن آماده میکنند؟ و چرا چند تن از مجریان مصری از چیزی حرف میزنند که قرار است طی روزهای آینده رخ دهد؟» آنان یادآور شدند که این شیوه تبلیغ و آمادهسازی افکار عمومی برای تصمیمات و رویدادهای آتی، در مصر سابقهدار است.
برخی نیز نوشتهاند که از نوع هشدارهای مجریان تلویزیونی به نظر میرسد اتفاق مذکور مربوط به موضوع فلسطین و غزه باشد که در آن پای مصر و کشورهای همسو با آن مانند امارات و عربستان نیز در میان است.