دبیرکل ناتو: یا ارتش میسازیم، یا روسی یاد میگیریم!

ایسنا/ دبیرکل ناتو با هشدار درباره تهدیدهای فزاینده روسیه گفت: اگر ارتش قدرتمند نسازیم، باید زبان روسی یاد بگیریم.
«مارک روته» دبیرکل ناتو در مصاحبهای طولانی با روزنامه «نیویورکتایمز» در پاسخ به این پرسش که چرا ناتو برای آمریکاییها مهم است، گفت: «برای دفاع از آمریکا، باید امنیت سه منطقه تضمین شود: قطب شمال، اقیانوس اطلس و اروپا. اگر این مناطق امن نباشند، آمریکا با بحران بزرگی روبرو خواهد شد.»
روته همچنین گفت که هرچند ترامپ منتقد اروپا بوده، اما اهمیت همکاری با اروپا و امنیت آن را درک میکند. روته افزود: «رؤسای جمهور آمریکا از زمان آیزنهاور حق داشتهاند که از کمکاری اروپا شکایت کنند. اما ما هفته گذشته در لاهه این مشکل را حل کردیم.»
در مورد برخورد نرم روته با ترامپ و تعبیرهایی چون «چاپلوسی» و «تسلیمشدگی» در رسانهها، روته گفت: «اگر کسی سزاوار تحسین است، باید تحسین شود. ترامپ بدون شک مستحق آن بود. بدون رهبری او، توافق بر سر ۲ درصد کنونی و پنج درصد در سال ۲۰۳۵ امکانپذیر نبود.»
روته در ادامه در پاسخ به این که آیا از افشای شدن پیامک خصوصیاش توسط ترامپ که در آن از حمله به ایران تمجید کرده بود، ناراحت شد، گفت: «اصلاً. آنچه نوشتم همان چیزی بود که به آن باور دارم: عملکرد عالی او در حمله به ایران و موفقیت آتی در نشست ناتو که تعهد پنج درصد را تثبیت میکند. این یک تحول بزرگ است.»
تهدید فزاینده روسیه و ادعای حمایت ایران از مسکو
در این گفتوگو همچنین به دستاورد نشست اخیر ناتو اشاره میشود که طی آن اعضای ناتو، بهجز اسپانیا، با افزایش بودجه دفاعی تا سقف پنج درصد از تولید ناخالص داخلی تا سال ۲۰۳۵ موافقت کردند. او تأکید کرد که اسپانیا نیز با هدف کلی موافق است، اما معتقد است با بودجه کمتر هم میتوان به آن رسید، موضوعی که به گفته روته «کاملا غیرممکن» است.
روته این تصمیم را پاسخی ضروری به تهدیدهای ژئوپلیتیکی میداند، بهویژه افزایش ظرفیت نظامی روسیه که اکنون در سه ماه بهاندازه کل ناتو در یک سال مهمات تولید میکند. او همچنین بر همکاریهای نظامی روسیه با کره شمالی، چین تاکید کرد و مدعی شد که ایران نیز در این مسیر به مسکو کمک میکند.
این در حالی است که تهران بارها و بارها همکاری نظامی خود با روسیه در جنگ با اوکراین را تکذیب کرده است.
او توضیح داد که ۳.۵ درصد برای دفاع نظامی مستقیم در نظر گرفته شده، و ۱.۵ درصد دیگر برای تقویت زیرساختهای صنعتی، مقابله سایبری و آمادگی کل جامعه برای مقابله با تهدیدات است. به گفته او: «اگر این هزینه را نکنیم، باید زبان روسی یاد بگیریم.»
وی همچنین هشدار داد که اگر چه بودجه ضروری است، اما تا زمانی که نیروی انسانی و زیرساخت صنعتی مناسب برای تولید سلاح وجود نداشته باشد، این هزینهها کافی نخواهد بود. او به موضوع خدمت وظیفه عمومی در برخی کشورها مانند فنلاند اشاره کرد و گفت که دیگر کشورها ممکن است با افزایش حقوق نظامیان این مشکل را حل کنند.
تعهد آمریکا به ناتو و تقسیم بار دفاعی با اروپا
در پاسخ به نگرانیها درباره عدم تعهد کامل ترامپ به دفاع از اروپا، روته اطمینان داد که ایالات متحده بهطور کامل به ماده پنج ناتو متعهد است. او گفت که در گفتوگوهای ۶ ماه گذشته با دولت جدید آمریکا، هیچ تردیدی در این خصوص احساس نکرده و تنها مسئله، نارضایتی آمریکا از سهم پایین اروپا در تأمین بودجه دفاعی بوده است.
در مورد نیروهای آمریکایی مستقر در اروپا، روته گفت هیچگونه صحبت رسمی درباره کاهش نیروها مطرح نشده و همه توافق دارند که نباید در توان دفاعی اروپا خلل ایجاد شود. هرگونه چرخش به سمت آسیا باید بهگونهای باشد که اروپا بدون پشتیبانی نماند.
روته تأکید کرد که اگرچه آمریکا خواهان آن است که اروپا سهم بیشتری از بار حمایت از اوکراین را بر عهده بگیرد، اما ادعای «قطع کامل کمک» نادرست است. او گفت دولت آمریکا و اروپا کاملاً بر اهمیت جنگ اوکراین برای دفاع از خاک ناتو اتفاقنظر دارند و هدف این است که اوکراین به اندازه کافی تقویت شود تا از پیشروی بیشتر روسیه جلوگیری کند و در آینده هم مانع حمله مجدد شود.
طفرهروی از پرداختن به مسائل داخلی ناتو
در پاسخ به سوالی درباره گذشتهاش به عنوان نخستوزیر هلند و موضع او نسبت به کشورهای غیرمتعهد به ارزشهای دموکراتیک، روته از ورود به مباحث سیاست داخلی کشورهای عضو ناتو خودداری کرد و گفت وظیفهاش حفظ اتحاد ۳۲ کشور عضو است. او تأکید کرد که ناتو، با وجود اختلافات داخلی، یک ائتلاف زنده و قوی باقی مانده و امروز متحدتر از هر زمان دیگری است.
این در حالی است که برخی اعضا آشکارا مواضعی علیه بروکسل اتخاذ کردهاند، از جمله مجارستان که با کرملین روابط نزدیکی دارد. روته درباره روابط نزدیک «ویکتور اوربان» نخستوزیر مجارستان با پوتین گفت این مسائل در ناتو بهصورت محرمانه و بدون حضور رسانهها بررسی میشود، نه علنی. او همچنین از اظهار نظر درباره مسائلی مانند احتمال حمله نظامی آمریکا به گرینلند خودداری کرد.
روته در ادامه با نظر خبرنگار درباره «پسرفت دموکراتیک در آمریکا» مخالفت کرد و ایالات متحده را همچنان یکی از قویترین دموکراسیهای جهان دانست! این اظهارات در حالی مطرح شد که دونالد ترامپ یک طرح گسترده اخراج مهاجران را آغاز کرده و حتی دستورات دیوان عالی ایالات متحده در این پروندهها را نیز نادیده میگیرد.