نماد آخرین خبر

جدال آمریکا و اروپا بر سر لبنان

منبع
ايسنا
بروزرسانی
جدال آمریکا و اروپا بر سر لبنان

ایسنا/ «دولت ترامپ خواهان پایان سریع مأموریت صلح‌بانان سازمان ملل در لبنان است، اما اروپا با هشدار درباره خلأ امنیتی، مخالفت می‌کند. این اختلاف تازه، شکاف میان آمریکا و متحدان اروپایی را تشدید کرده و بر امنیت خاورمیانه اثرگذار است.»

آینده مأموریت صلح‌بانان سازمان ملل در لبنان میان آمریکا و متحدان اروپایی‌اش شکاف ایجاد کرده و رسانه آمریکایی آسوشیتدپرس معتقد است که این امر پیامدهایی برای امنیت غرب آسیا به همراه دارد.
طبق این گزارش، این اختلاف‌نظر تازه به جدیدترین مانع در روابط واشنگتن با شرکای کلیدی مانند فرانسه، بریتانیا و ایتالیا بدل شده است.
موضوع اصلی، مأموریت صلح‌بانان موسوم به یونیفل (UNIFIL) است که اختیارات آن در پایان ماه اوت به پایان می‌رسد و برای ادامه باید توسط شورای امنیت سازمان ملل تمدید شود.
این مأموریت برای نظارت بر عقب‌نشینی نیروهای رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان پس از حمله ۱۹۷۸ ایجاد شد و پس از جنگ یک‌ماهه ۲۰۰۶ میان رژیم صهیونیستی و گروه مقاومت حزب‌الله گسترش یافت.
خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد، این نیروی چندملیتی طی دهه‌ها نقش مهمی در نظارت بر وضعیت امنیتی جنوب لبنان داشته است، از جمله در جریان جنگ سال گذشته رژیم صهیونیستی و حزب‌الله، اما همواره با انتقاد هر دو طرف و بسیاری از قانونگذاران آمریکایی روبه‌رو بوده است؛ برخی از این افراد اکنون در دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا سمت‌های برجسته دارند یا نفوذ تازه‌ای در کاخ سفید یافته‌اند.
مقام‌های منصوب دولت ترامپ امسال با هدف تعطیلی هرچه سریع‌تر یونیفل مشغول به کار شدند. آنها این مأموریت را «اتلاف بی‌فایده» پول می‌دانند که صرفا هدف «از بین بردن» نفوذ حزب‌الله و بازگرداندن کنترل کامل امنیتی به ارتش لبنان را به تأخیر می‌اندازد؛ کاری که دولت لبنان می‌گوید هنوز قادر به انجام آن نیست.
به گفته مقام‌های دولت ترامپ و دستیاران کنگره، پس از کاهش چشمگیر بودجه آمریکا برای نیروهای صلح‌بان، «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا به‌تازگی طرحی را تأیید کرد که ماموریت یونیفل طی شش ماه آینده کاهش یافته و پایان یابد.
این تصمیم گامی دیگر در راستای کاهش شدید اولویت‌ها و بودجه سیاست خارجی دولت ترامپ است؛ از جمله ابراز تردید نسبت به اتحادهای بین‌المللی و کاهش بودجه نهادها و مأموریت‌های سازمان ملل.
رسانه آمریکایی می‌نویسد، شکاف میان دو سوی آتلانتیک همچنین در موضوعاتی چون جنگ رژیم صهیونیستی علیه حماس در غزه، جنگ روسیه و اوکراین، تجارت، فناوری و مسائل آزادی بیان آشکار بوده است.
رژیم صهیونیستی سال‌هاست به دنبال پایان دادن به مأموریت یونیفل بوده و تمدید این مأموریت همواره پس از هفته‌ها کشمکش سیاسی به رأی گذاشته شده است. اکنون پس از جنگ سال گذشته و افزایش مخالفت‌ها در واشنگتن، اهمیت موضوع بسیار بیشتر شده است. کشورهای اروپایی به‌ویژه فرانسه و ایتالیا با کاهش مأموریت یونیفل مخالفت کرده‌اند.
به گفته مقام‌های دولت آمریکا و دستیاران کنگره که خواستند نامشان فاش نشود، اروپایی‌ها با حمایت «تام باراک» سفیر آمریکا در ترکیه و فرستاده ویژه در لبنان، موفق شدند روبیو و دیگران را قانع کنند تا با تمدید یک‌ساله مأموریت صلح‌بانان و سپس کاهش شش‌ماهه آن موافقت کنند.
به گفته آنها، رژیم صهیونیستی نیز با اکراه با تمدید این مأموریت موافقت کرد.
اروپایی‌ها استدلال می‌کردند که پایان زودهنگام مأموریت یونیفل، پیش از آنکه ارتش لبنان بتواند به‌طور کامل مرز را ایمن کند، خلأیی ایجاد می‌کند که حزب‌الله به‌راحتی می‌تواند از آن بهره‌برداری کند.
فرانسوی‌ها یادآوری کردند که وقتی مأموریت صلح‌بانان سازمان ملل در کشور مالی پیش از آمادگی نیروهای دولتی پایان یافت، شبه‌نظامیان بلافاصله وارد عمل شدند.
به گفته مقام‌ها و دستیاران کنگره، با عقب‌نشینی نسبی آمریکا، موضوع اصلی پیش از رأی‌گیری سازمان ملل در پایان ماه اوت، مخالفت فرانسه و برخی دیگر با تعیین ضرب‌الاجل قطعی برای پایان مأموریت پس از تمدید یک‌ساله به نظر می‌رسد.
به گزارش آسوشیتدپرس، مقام‌های فرانسوی به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ ندادند.
پیش‌نویس نهایی قطعنامه فرانسه که به دست خبرگزاری آسوشیتدپرس رسیده، تاریخ مشخصی برای خروج یونیفل ندارد؛ در حالی که مقام‌های آمریکایی می‌گویند چنین تاریخی شرط حمایت آنهاست. در عوض، این پیش‌نویس مأموریت صلح‌بانان را یک سال تمدید می‌کند و به «قصد شورای امنیت سازمان ملل برای کار بر روی طرح خروج» اشاره دارد.
به گفته یکی از مقام‌های سازمان ملل که مجاز به گفت‌وگو با رسانه‌ها نبود و به شرط ناشناس‌ماندن سخن گفت، اما حتی در صورت تمدید مأموریت، ممکن است این نیروها به دلایل مالی کاهش یابند؛ چراکه سیستم سازمان ملل احتمالاً با کاهش شدید بودجه روبه‌رو خواهد شد.
یکی از مقام‌های آمریکایی گفت یکی از گزینه‌های در دست بررسی، کاهش تعداد نیروهای یونیفل در کنار تقویت ابزارهای فناورانه برای نظارت بر اوضاع میدانی است.
حدود ۱۰ هزار نیروی صلحبان در جنوب لبنان حضور دارند، در حالی که ارتش لبنان تقریباً 6000 سرباز دارد؛ رقمی که قرار است به ۱۰ هزار نفر افزایش یابد.
حامیان و متحدان مقاومت حزب‌الله در لبنان بارها این نهاد سازمان ملل را به همدستی با رژیم صهیونیستی متهم کرده‌اند. در مقابل، رژیم صهیونیستی صلحبانان را به چشم‌پوشی از فعالیت‌های نظامی حزب‌الله در جنوب لبنان متهم کرده و برای پایان مأموریت آنها لابی کرده است.
«ساریت زهوی» تحلیلگر پیشین اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی و بنیان‌گذار اندیشکده «آلما»، مدعی شد که یونیفل در مأموریت خلع سلاح حزب‌الله در جنوب لبنان «نقش مخربی» داشته است.
او به آنچه کشف تونل‌ها و انبارهای سلاح حزب‌الله در نزدیکی تأسیسات یونیفل در جریان و پس از جنگ سال گذشته رژیم صهیونیستی و حزب‌الله خواند، اشاره کرد. اکنون مقاومت لبنان تحت فشار فزاینده‌ای قرار دارد تا باقی‌مانده سلاح‌های خود را تحویل دهد.
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل گفت یونیفل همچنان در حال کشف سلاح‌های غیرمجاز است؛ از جمله پرتابگرهای موشک، خمپاره و فیوز بمب، که این هفته آن را به ارتش لبنان گزارش کرده است.
بر اساس آتش‌بسی که با میانجیگری آمریکا و فرانسه برقرار شد، رژیم صهیونیستی و حزب‌الله می‌بایست از جنوب لبنان عقب‌نشینی کنند و ارتش لبنان همراه با یونیفل کنترل را در دست گیرد. با این حال، رژیم صهیونیستی همچنان پنج نقطه استراتژیک در خاک لبنان را اشغال کرده و تقریباً هر روز حملات هوایی انجام می‌دهد که مدعی است برای جلوگیری از تجدید قوای حزب‌الله است.
مقام‌های لبنانی خواستار ادامه حضور یونیفل شده‌اند و می‌گویند ارتش این کشور که با کمبود منابع مالی و فشار شدید روبه‌روست، هنوز قادر به گشت‌زنی در کل منطقه به تنهایی نیست.
«خلیل الحلو» ژنرال بازنشسته ارتش لبنان گفت اگر مأموریت یونیفل ناگهان پایان یابد، سربازان مجبور می‌شوند از مرزهای نفوذپذیر با سوریه، که قاچاق در آن گسترده است، یا از مناطق دیگر لبنان منتقل شوند «و این می‌تواند پیامدهایی برای ثبات کشور داشته باشد. یونیفل شاید صددرصد خواسته‌های قدرت‌های غربی یا تل‌آویو را برآورده نکند، اما برای لبنان حضور آنها مهم است.»
همچنین دوجاریک گفت سازمان ملل هم صلح‌بانان را برای «ثبات منطقه» حیاتی می‌داند. «آندریا تننتی» سخنگوی یونیفل گفت تصمیم‌گیری درباره تمدید مأموریت، در اختیار شورای امنیت سازمان ملل است. او گفت: «ما اینجا هستیم تا به طرف‌ها در اجرای مأموریت کمک کنیم و در انتظار تصمیم نهایی هستیم.»

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر