نماد آخرین خبر

سرمقاله اطلاعات/ نقشه شوم اسرائیل برای اشغال غزه

منبع
اطلاعات
بروزرسانی
سرمقاله اطلاعات/ نقشه شوم اسرائیل برای اشغال غزه

اطلاعات/ «نقشه شوم اسرائیل برای اشغال غزه» عنوان یادداشت روز در روزنامه اطلاعات به قلم جمیله کدیور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

پس از ۱۹ماه جنگ در نوار غزه، کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی بامداد   دوشنبه ۱۵اردیبهشت   ساعاتی پس از آنکه ارتش این کشور اعلام کرد که با بسیج دهها هزار نیروی ذخیره، ظرفیت خود را برای عملیات در سرزمینهای محاصره شده غزه تقویت می کند، به اتفاق آرا عملیات نظامی جدیدی در نوار غزه با اسم رمز «ارابه های گیدئون»   تصویب کرد. این عملیات، اهدافی چون شکست کامل حماس، تخریب زیرساختهای نظامی و حکومتی آن، انتقال اجباری و غربالگری اهالی غزه، آزادسازی اسیران اسرائیلی و اشغال بلندمدت غزه را دنبال می کند. این طرح شامل برنامه ای برای تداوم اشغال نظامی در مناطقی است که ارتش بر آنها مسلط می شود.  بر اساس این طرح اگر حماس و اسرائیل تا ۲۵اردیبهشت   به توافقی دست نیابند، ارتش رژیم عملیات خود را برای اشغال کامل نوار غزه  آغاز می کند و این منطقه را برای مدتی نامحدود تحت سلطه خود نگه می دارد، ضمن تخریب بناهای  باقیمانده، همه ساکنان غزه را به منطقه به اصطلاح «بشردوستانه»اخراج ، یا آنها را وادار به ترک به اصطلاح«داوطلبانه» غزه می کند  . 
بر اساس گزارش رسانه های اسرائیلی، عملیات «ارابه های گیدئون» در سه مرحله اصلی برنامه ریزی شده است:
مرحله اول: آماده سازی و حملات هوایی و زمینی مقدماتی.
 این مرحله از چند هفته پیش، زمانی که ارتش اسرائیل شروع به تخریب تمام زیرساختهای حیاتی در منطقه جنوبی رفح  از جمله ساختمانهای مسکونی کرد، آغاز شد. به عنوان بخشی از این مرحله که تا پایان سفر ترامپ به خاورمیانه در۲۶اردیبهشت   ادامه خواهد داشت، ارتش اسرائیل «آمادگیها در منطقه رفح را برای اقامت طولانی مردم غزه که در مرحله دوم به آنجا می رسند، تکمیل خواهد کرد.» در نتیجه، رفح به منطقه ای منزوی تبدیل خواهد شد که فلسطینیها پس از غربالگری و بازرسی توسط نیروهای امنیتی اجازه ورود به آن را خواهند داشت. ارتش اسرائیل با همکاری شین بت در جادههای اصلی منتهی به مناطقی که غیرنظامیان غزه در منطقه رفح اسکان داده می شوند، ایستهای بازرسی ایجاد خواهد کرد. در منطقه ای که اسرائیل آن را «منطقه بشردوستانه» نامیده، تعدادی نقطه توزیع کمک ایجاد خواهد شد که پیمانکاران امنیتی خصوصی آمریکایی توزیع کمکها را در آنجا انجام خواهند داد و سربازان اسرائیلی از آن محافظت خواهند کرد و روزانه ۶۰کامیون مواد غذایی یعنی یک دهم حجم مجاز در طول آتش بس اجازه ورود خواهد داشت.

  مرحله دوم: تخلیه گسترده جمعیت غیرنظامی از مناطق شمالی و مرکزی غزه به سمت جنوب، به ویژه رفح، با هدف ایجاد فاصله بین غیرنظامیان و نیروهای حماس. در این مرحله، ارتش اسرائیل با به کارگیری «آتش شدید» در سراسر منطقه محاصره شده، از همه فلسطینیها می خواهد سرپناه های خود را ترک کنندو به محل جدید در رفح بروند.
هدف، ایجاد فشار بر حماس برای توقف جنگ و نزدیک کردن بسیاری از ساکنان غزه به گذرگاههای مرزی نزدیک مصر و اسرائیل، به منظور تشویق آنها به «ترک داوطلبانه» نوار غزه است. اسرائیل در حال مذاکره با چند  کشور برای پذیرش فلسطینیهایی است که به عنوان بخشی از این طرح اخراج خواهند شد. ارائه کمکهای بشردوستانه نیز در این مرحله از سر گرفته خواهد شد، اما فقط در منطقه جدید در جنوب و بسیار کمتر از مرحله اول آتش بس قبل از شروع محاصره کامل غزه در ماه مارس. کمکها فقط هفته ای یک بار توزیع و به نمایندهای از هر خانواده داده می شوند.
  مرحله سوم: عملیات زمینی برای اشغال تدریجی مناطق مختلف غزه و استقرار بلندمدت نیروهای اسرائیلی در این مناطق.
 طبق برآوردهای ارتش، ممکن است این مرحله چند  ماه طول بکشد و در آن مانوری در مقیاس بزرگ پیش بینی می شود. هدف این مرحله، اشغال نوار غزه و ماندن در مناطق اشغالی برای طولانی مدت است.  به عنوان بخشی از این مرحله، ارتش اسرائیل سازه هایی را که می توانند به عنوان پوشش جنگی برای حماس عمل کنند، تخریب و تونلهایی را که می توانند در یک جنگ چریکی غافلگیرکننده علیه نیروهای زمینی استفاده شوند، نابود می کند.
گفته شده، این طرح که مرحله اول آن در حال اجر است، در صورتی که تا پایان سفر ترامپ به منطقه، توافقی برای آزادی اسیران اسرائیلی  حاصل نشود، به طور کامل عملی خواهد شد. اسرائیل از زمان از سرگیری حمله خود در ۱۸مارس۲۰۲۵پس از نقض توافق آتش بس، از ورود هرگونه کمکی به منطقه محاصره شده خودداری کرده است. مقامات اسرائیلی، از جمله نتانیاهو، ادعا می کنند که فشار نظامی تنها راه   تضمین آزادی ۵۹اسیرزنده و مرده ای است که هنوز در غزه نگهداری می شوند.
این عملیات بخشی از یک استراتژی گسترده تر برای پاکسازی قومی و تغییر بافت جمعیتی غزه است.  طرح اسرائیل برای اشغال کامل غزه که ساکنان آن را به اجبار به مناطق کوچکتر نوار غزه کوچ می دهد، منجر به بمباران شدیدتر و پاکسازی و کنترل این قلمرو از سوی نیروهای اسرائیلی و در عین حال تخریب معدود سازه های باقی مانده می شود و هدف نهایی رژیم صهیونیستی برای غیرقابل سکونت کردن غزه و بیرون راندن فلسطینیها از سرزمینشان سهل الوصول تر می شود.
عملیات«ارابه های گیدئون» نشاندهنده تغییر رویکرد اسرائیل از عملیات محدود به اشغال کامل و بلندمدت نوار غزه است. ارتش اسرائیل قصد دارد کنترل کامل نوار غزه را به دست گیرد، کل جمعیت را به منطقه کوچکی در جنوب منتقل کند و به فلسطینیها فقط به میزانی غذا بدهد تا از گرسنگی نمیرند. اسرائیل با محاصره غزه از دو ماه پیش مانع رسیدن هرگونه کمک به این باریکه شده است.
نوار غزه بارها طی دهه های گذشته اشغال و هدف حمله قرار گرفته و از سال ۱۹۴۸تا امروز همواره در وضع اشغال، محاصره یا کنترل نظامی غیرمستقیم بوده است که نقض آشکار حقوق بشر و حقوق بین الملل بشردوستانه تلقی می شود.  پس از جنگ ۱۹۴۸اعراب و اسرائیل، مصر کنترل غزه را تا سال۱۹۶۷در اختیار گرفت. این دوره با حاکمیت نظامی مصر و عدم اعطای شهروندی به فلسطینیها همراه بود. این منطقه رسما ضمیمه مصر نشد.
پس از جنگ شش روزه ۱۹۶۷، اسرائیل   غزه را اشغال و کنترل امنیتی- سیاسی کاملی بر آن اعمال کرد، از جمله تعیین قوانین، ساخت شهرکهای صهیونیست نشین متعدد و بازداشت فلسطینیها. مقاومت و اعتراضات فلسطینیها در غزه، به ویژه در جریان انتفاضه اول (۱۹۸۷–۱۹۹۳) و دوم (۲۰۰۰–۲۰۰۵) تشدید شد. در سال ۲۰۰۵، دولت آریل شارون طرح تخلیه یکجانبه را اجرا کرد. تمامی ۲۱شهرک صهیونیست نشین نوار غزه تخلیه و تخریب و ارتش اسرائیل رسما از غزه خارج شد. با این حال، همچنان کنترل حریم هوایی، دریایی و بیشتر گذرگاههای مرزی غزه را حفظ کرد و بر اقتصاد غزه کنترل داشت. سازمان ملل، دیوان کیفری بین المللی و بسیاری از نهادهای حقوق بشری اعلام کردند که طبق حقوق بین الملل، غزه به دلیل کنترل حریم هوایی و دریایی،  محدودیت شدید بر ورود و خروج، وابستگی اقتصادی کامل به اسرائیل، نفوذ اطلاعاتی و نظامی گسترده، منطقه ای «تحت اشغال موثر» و اسرائیل همچنان به عنوان «قدرت اشغالگر» شناخته می شود.
پس از پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی فلسطین در سال ۲۰۰۶، در ژوئن ۲۰۰۷حماس کنترل کامل نوار غزه را به دست گرفت. از آن زمان، اسرائیل (و مصر) محاصره شدید زمینی، دریایی و هوایی غزه را آغاز کردند. اسرائیل کنترل ورود و خروج کالا، دارو، سوخت و حتی رفت وآمد اهالی را در دست دارد.  چند  جنگ و عملیات نظامی   از سوی اسرائیل علیه غزه در سالهای ۲۰۰۸–۲۰۰۹، ۲۰۱۲، ۲۰۱۴، ۲۰۲۱و ۲۰۲۳صورت گرفت. محاصره و بمبارانها به بحرانی انسانی و اجتماعی بی سابقه در غزه منجر شد. در پی عملیات طوفان الاقصی (۲۰۲۳)، ارتش اسرائیل مجدداً با حمله به نوار غزه،  بخشهایی از غزه  را اشغال کرد.
  بعد از جلسه کابینه امنیتی رژیم، نتانیاهو روز دوشنبه اعلام کرد که کابینه  در جلسه ای طولانی مدت با گسترش عملیات نظامی در غزه موافقت کرده است و در پیامی ویدیویی در شبکه ایکس  گفت: «جمعیت [غزه] منتقل خواهد شد... یک چیز روشن خواهد بود: هیچ ورود و خروجی وجود نخواهد داشت. ما نیروهای ذخیره را برای آمدن، حفظ قلمرو فرا خواهیم خواند....» نتانیاهو بارها از طرح خود به عنوان "مرحله نهایی" جنگ یاد کرده است. طبق گزارش رسانه های اسرائیلی، مطابق این طرح، نیروهای ارتش کل نوار غزه را اشغال   و جمعیت فلسطینی به منطقه جدیدی که در جنوب غربی بین محور موراگ و کریدور فیلادلفی ساخته خواهد شد، اخراج  و آنها را در شش اردوگاه محبوس خواهد کرد. فلسطینیها یا مجبور به جابجایی خواهند شد یا از گرسنگی خواهند مرد. طرح اسرائیل نشاندهنده قصد آن برای گرسنگی دادن به فلسطینیهایی است که در برابر اخراج از شمال غزه مقاومت می کنند.  
اسموتریچ، وزیر دارایی هم با اشاره به اینکه پیروزی تنها زمانی اعلام خواهد شد که غزه کاملاً نابود شود، شهروندان آن در جنوب محور موراگ متمرکز شوند و تعداد زیادی از آنها شروع به ترک غزه به کشورهای ثالث کنند، تأکید کرد: «ما غزه را اشغال می کنیم تا بمانیم. دیگر رفت وبرگشت وجود ندارد، این جنگ برای پیروزی است... وقتی مانور شروع شود، هیچ عقب نشینی از سرزمینهایی که تصرف کرده ایم، حتی در ازای گروگانها، وجود نخواهد داشت...» یسرائیل کاتز، وزیر دفاع هم با اعلام اینکه طرح مهاجرت داوطلبانه برای ساکنان غزه، به ویژه ساکنان جنوب، بخشی از اهداف این عملیات خواهد بود، گفت: «اسرائیل تلاش خواهد کرد مناطقی را که پاکسازی شده اند، در دست خود نگه دارد... در هیچ توافق موقت یا دائمی، اسرائیل منطقه امنیتی اطراف غزه را که برای محافظت از شهرهای [اسرائیلی] و جلوگیری از قاچاق سلاح به حماس در نظر گرفته شده است، ترک نخواهد کرد.»   
به رغم این اظهارات در پی تصویب طرح توسط کابینه امنیتی اسرائیل به اتفاق آرا، ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش به وزرا هشدار داد : «در طرحی برای یک مانور تمام عیار، لزوماً به گروگانها نخواهیم رسید. به خاطر داشته باشید که ممکن است آنها را از دست بدهیم.»
طبیعی است وعده پیروزی اسرائیل بدون بازگرداندن اسیران به خانه ممکن نیست و از دست دادن آنها به منزله شکست اسرائیل خواهد بود. ناتوانی اسرائیل  در نابودی و تسلیم حماس در عرصه نظامی آنان را به سمت ایده استفاده از سلاح گرسنگی برای فشار برغزه جهت در هم شکستن اراده مردم، اخراج از سرزمین خود و پاکسازی قومی غزه سوق داده است.   
به دنبال اعلام طرح ترامپ برای کوچ اجباری فلسطینیها از غزه و تصرف آن توسط ایالات متحده و تبدیل آن به یک منطقه گردشگری، اسرائیل آتش بس را با حمایت واشنگتن و با هدف تغییر شرایط توافق نقض کرد و مقامات رژیم از آن زمان اعلام کرده اند که در حال اجرای طرح ترامپ برای انتقال فلسطینیها از غزه هستند. ضمن اینکه ترامپ به مقامات اسرائیلی برای کوچ اجباری جمعیت آن، آزادی عمل داد.
شکی نیست که عملیات نظامی جاری رژیم صهیونیستی در غزه با عنوان  ارابه های گیدئون  از پیش شکست خورده است. گفته می شود   آمریکا فشارهای شدیدی بر دولت نتانیاهو وارد کرده است تا پیش از سفر ترامپ به منطقه، به توافق آتش بس با حماس دست یابد و به تل آویو هشدار دادکه اگر با آمریکا برای دستیابی به توافق همکاری نکند، در عرصه بین المللی تنها خواهد ماند. ویتکوف، نماینده ترامپ هشدار داد  «اگر اسرا تاوان ادامه جنگ را بپردازند، “اسرائیل” بهای بزرگتری خواهد پرداخت.» حال در ادامه حرکت های زیگزاگی ترامپ باید در انتظار نشست و دید این بار ترامپ برای رسیدن به خواستش تا چه حد حاضر به چرخش از موضع قبلی و آوردن فشار به اسرائیل برای پرداخت بهای بیشتراست.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره