۷۰ درصد تجرد قطعی دختران دهه شصتی ناشی از انتخاب بوده است نه جبر!

ایلنا/ «شهلا کاظمیپور» جامعهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در خصوص کاهش سن تجرد قطعی دختران به ۳۸ سال گفت: تجرد قطعی را عددی در نظر میگیریم که پس از آن درصد مجردها خیلی کاهش پیدا نمیکند. در گذشته معمولاً تجرد قطعی در خانمها ۴۵ سال و در آقایان ۵۰ سال در نظر میگرفتند، اما در سالهای اخیر وقتی محاسبه میکنیم، یعنی دخترانی که به سن ۳۸ یا ۴۰ میرسند، پس از آن درصد تجردشان برای یک مقطعی کم نمیشود.
وی ادامه داد: بیشتر این اتفاق برای دختران دهه شصتی رخ میدهد، چون تعداد موالید دختر این دهه نسبت به پسر افزایش یافت و از آنجایی دختران معمولاً با پسران بزرگتر از خود باید ازدواج کنند و پسرانی که بزرگتر از دختران دهه ۶۰ هستند، متولد دهه ۵۰ هستند، چون تعدادشان کمتر است، یک مضیقه ازدواج برای آنها پیش آمده است.
کاظمیپور افزود: مردان در هر شرایطی چه مجرد چه اینکه همسر خود را از دست داده باشند، برای ازدواج جوانگرایی دارند. برای مثال مردی که از همسرش جدا میشود و ۴۰ یا ۴۲ ساله است، با یک دختر ۳۸ ساله ازدواج نمیکند. جوانگرایی بین مردان کشور وجود دارد. در حال حاضر بسیاری از دختران با مردان همسن خود ازدواج میکنند و این امر موضوع تجرد زنان را کمی تعدیل میکند.
وی افزود: وقتی بحث مضیقه ازدواج برای دختران پیش میآید، راه حل اصلی آن همسانهمسری سنی است. اما دختران در این سن دایره همسرگزینیشان کم میشود، چون اکثراً تحصیلکردهاند و شغل دارند و با مردان مورد نظر خود را نمیتوانند پیدا کنند. مسئله تجرد قطعی دختران در کشور مقطعی است و در دختران دهه ۷۰ این موضوع از بین میرود.
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: بسیاری از این دختران را میبینم چون دانشجویان خود ما هستند، علاقمندند تحصیل کنند، شغل خوبی داشته باشند و در اصل یک آرمانگرایی دارند که باعث شده سن ازدواجشان به تأخیر بیفتد و بسیاری از آنها ناراحت نیستند چون میگویند خودمان انتخاب کردیم.
کاظمیپور تاکید کرد: مسئله تجرد قطعی دختران تا ۵ سال آینده که دختران متولد دهه ۶۰ به بالای ۵۰ سال برسند، ادامه مییابد و برای دختران متولد دهه ۷۰ به بعد دیگر با چنین مشکلی مواجه نخواهیم بود، چون معمولاً در جامعه ایران مردان با زنان جوانتر میخواهند ازدواج کنند و مردان هر نسلی از نسل بعدی بیشتر خواهند شد، چون باروری پایین آمده است. اگر یک روزی باروری بالا برود، ممکن است باز چنین پدیدهای اتفاق بیفتد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ۷۰ درصد تجرد قطعی در دختران بر اساس انتخاب بوده است و ۳۰ درصد آن ناشی از جبر بوده و تحت تاثیر تحولات فرهنگی و اجتماعی جامعه است. وسواس دختران در ازدواج برای انتخاب اصلح موجب میشود که همزمان با این وسواس، سن آنها بالا رود و تقاضا برای آنها کاهش یابد.