بارشهای ناامید کننده؛ آیا قم تاب خشکسالیهای پیاپی را دارد؟

باشگاه خبرنگاران/ به گفته مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای قم با توجه به کاهش مستمر بارندگی منابع آب محدود هستند و لازم است با دقت و برنامهریزی اصولی، از آنها حفاظت کنیم.
مجتبی علیمددی، مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای قم، با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی استان، اعلام کرد: طی سالهای اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی، افزایش دما، بالا رفتن میزان تبخیر، برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی و تغییر الگوی بارش، شاهد تشدید خشکسالی و کاهش محسوس منابع آبی در استان بودهایم. این عوامل باعث شدهاند که کسری مخازن آب جبران نشده و هیچیک از رودخانههای استان سیلابی نشوند.
او افزود: مدیریت صحیح منابع آبی، نه تنها برای ماههای آتی بلکه به عنوان یک ضرورت دائمی مطرح است و باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
کاهش چشمگیر بارندگی در سال آبی جاری
مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای قم در تشریح وضعیت بارندگیهای استان اظهار داشت: ارتفاع بارشهای استان قم در سال آبی جاری، از ابتدای مهر ۱۴۰۳ تا پایان فروردین ۱۴۰۴، به ۹۶ میلیمتر رسید. این رقم در مقایسه با میزان بارندگی مدت مشابه سال گذشته که ۱۳۱ میلیمتر بود، ۲۷ درصد کاهش داشته و در مقایسه با میانگین بارندگی دورههای بلندمدت که ۱۳۳ میلیمتر ثبت شده بود، ۲۸ درصد افت نشان میدهد.
توزیع نامتوازن بارش در استان
علیمددی ضمن اشاره به تفاوت میزان بارندگی در نقاط مختلف استان گفت: بر اساس بررسیهای انجامشده، بیشترین میزان بارش در ایستگاه وشنوه با ۱۵۷ میلیمتر ثبت شده، در حالی که کمترین میزان بارندگی متعلق به ایستگاه کوه سفید با ۵۸ میلیمتر بوده است.
ضرورت مدیریت منابع آبی برای آینده استان
او تأکید کرد: با توجه به محدودیت شدید منابع آبی، شهروندان و مسئولان باید با همکاری و برنامهریزی اصولی، نسبت به مصرف صحیح آب اقدام کنند. این موضوع تنها مختص ماههای آتی نیست، بلکه به عنوان یک راهبرد دائمی در حفظ منابع آبی استان باید مورد توجه قرار گیرد.
مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای قم در پایان گفت: با توجه به کاهش مستمر بارندگی، مدیریت صحیح مصرف آب باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود. منابع آب محدود هستند و لازم است با دقت و برنامهریزی اصولی، از آنها حفاظت کنیم.