«اصیلا»؛ گامی به سوی توسعه پوشاک اسلامی- ایرانی در بیرجند

مهر/ نمایشگاه مد و لباس ایرانی اسلامی «اصیلا» هفته گذشته در محل نمایشگاه بین المللی بیرجند برپا شد که رضایت مردم و مسئولان را به دنبال داشت.
از حدود یک سال قبل اجرای طرح «اصیلا» با برگزاری کارگاههای آموزشی و با هدف توانمند سازی فعالان حوزه تولید پوشاک توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد که در سال گذشته منتهی به برگزاری نمایشگاهی در این خصوص شد که در آن تعدادی از فعالان حوزه تولید پوشاک حضور داشتند.
دوشنبه شب هفته گذشته هم با حضور آیتالله عبادی نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی و سردار مهدوی فرمانده سپاه انصارالرضا (ع) خراسان جنوبی اولین نمایشگاه زنجیره مد و لباس ایرانی اسلامی اصیلا در محل نمایشگاه بینالمللی بیرجند افتتاح شد تا در قالب ۲۰۰ غرفه این نمایشگاه زنجیره پوشاک خراسان جنوبی بر پایه مد و لباس ایرانی اسلامی بر پا شود.
از نمایشگاه «اصیلا» به عنوان گامی به سوی توسعه پوشاک استان توسط برگزار کنندگان این نمایشگاه یاد شده است.
ارتقای صنعت پوشاک
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسانجنوبی در حاشیه بازدید از نمایشگاه اصیلا هدف از برگزاری نمایشگاه اصیلا را ارتقای صنعت پوشاک در خراسان جنوبی و معرفی تولیدات محلی به سطح ملی و بینالمللی اعلام کرد.
علی فرخنده با تأکید بر اهمیت نقش مد و لباس در هویتسازی فرهنگی جامعه متذکر شد که نمایشگاه اصیلا میتواند با بهرهگیری از ظرفیت دانشگاهها، بهویژه دانشگاه هنر بیرجند، پیوندی مؤثر میان علم، صنعت و فرهنگ از این طریق برقرار کند.
وی برپایی این نمایشگاه را سبب ایجاد انگیزه جدی برای رونق صنعت پوشاک در استان دانست و در ادامه سخنانش با اشاره به اهمیت طراحی لباسهای منطبق بر فرهنگ ایرانی-اسلامی متذکر شد: در این نمایشگاه ۸۰ غرفه از فعالان حوزه پوشاک، از جمله خیاطان و تولیدکنندگان محلی، شرکت کردهاند که علاوه بر عرضه تولیدات خود، تازهترین ایدهها و پژوهشهای علمی در زمینه مد و لباس را نیز ارائه کردهاند.
وی اظهار امیدواری کرد: با تداوم این گونه برنامههای، مسیر توسعه صنعت پوشاک در خراسان جنوبی هموار شود تا شاهد حضور پررنگتر طراحان بومی در سطح ملی و حتی بینالمللی باشیم.
اعلام رضایت
رحیمی یکی از بازدید کنندگان خانمی که از نمایشگاه اصیلا به همراه شوهر و فرزندش از این نمایشگاه دیدن میکرد، با اعلام رضایت از برپایی نمایشگاه اصیلا در حوزه مد و لباس ایرانی_ اسلامی گفت: علاوه بر غرفههای مد و لباس، غرفههایی به فعالیتهای فرهنگی مانند غرفه مدرسه علمیه نرجس (س) بیرجند که در ایام دهه کرامت، در قالب بخشهای متنوعی است از جمله پاتوق گفتوگو با حضور اساتید حوزه علمیه به منظور پاسخگویی به شبهات پیرامون حجاب و عفاف، معرفی کتاب ارائه پایاننامههای علمی و کتب مرتبط با موضوع حجاب و عفاف، دیوارنگاره موفقیت همراه حجاب برای معرفی بانوان محجبه ایرانی که در عرصههای علمی به موفقیتهای چشمگیری دست یافتهاند و زیارت مجازی رضوی و فراهم آوردن امکان زیارت از راه دور حرم مطهر امام رضا (علیهالسلام) و ارائه نکات آموزنده درباره حجاب و عفاف از طریق تجهیزات رسانهای، تقدیم ملزومات حجاب بود که این غرفه مورد بازدید مسئولانی که در نمایشگاه حاضر شدند هم قرار گرفت.
۴ غرفه نور و نبات تبلیغات اسلامی
اداره کل تبلغات اسلامی استان هم با ۴ غرفه پاسخ به شبهات عفاف و حجاب با طعم قهوه و دمنوش، روایتگری مادران مقاومت، غرفه سوره نور و ایستگاه نقاشی مذهبی کودکان بود.
کافه گفتمان نور و نبات یکی از غرفههای مورد نظر بود که در آن فضایی دلنشین برای تبادل نظر و گفتگو پیرامون مسائل روز (از جمله حجاب اجباری، اختیاری یا قانونی، شرایط منطقه و…)، با چاشنی طعمهای گرم و دلچسب (چای، نسکافه، دمنوش) بود که هر روز بعد از نماز مغرب و عشاء پذیرای بازدید کنندگان بود.
یکی دو نفر از هنرمندان حاضر در نمایشگاه گفتند هر چند فروش چندانی نداریم اما چون غرفههای رایگان است، از برپایی نمایشگاه رضایت داریم.
نمایش پوشاک بومی و محلی خراسان جنوبی
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در نمایشگاه مد و پوشاک ایرانی اسلامی با عنوان اصیلا، هنرمندان خراسان جنوبی توانستند پوشاک بومی و سنتی استان را در قالب طرحهای نوآورانه و خلاقانه به نمایش بگذارند، گفت: در این راستا ظرفیتهای فرهنگی این منطقه را در حوزه مد و طراحی پوشاک معرفی شد.
به گفته سید احمد برآبادی هنرمندان صنایعدستی از شهرستانهای بیرجند، سرایان، قائنات، درمیان، قهستان و خوسف در این نمایشگاه شرکت داشتند که در قالب ۱۲ غرفه، انواع محصولات صنایعدستی در حوزه پوشاک را در معرض دید علاقهمندان قرار دادند و پوشاک محلی برگرفته از بافتههای سنتی و بومی را ارائه کردند که نشاندهنده تنوع و اصالت فرهنگی منطقه است.
وی با اشاره به نوآوریهای انجام شده در طراحی پوشاک متذکر شد: علاوه بر پوشاکهایی که در نمایشگاههای گذشته ارائه شده بود، در این نمایشگاه شاهد تولید نمونههای جدید با طرحهای الهامگرفته از عناصر بومی استان بودیم که از جمله این محصولات میتوان به لباسهایی که با نقش گل زعفران آراسته شده بود و یا پوشاکی که با طرحهای خاص و جدیدی از پارچه مله که نوعی پارچه سنتی خودرنگ تهیهشده بود، اشاره کرد.
برآبادی به مشارکت دانشگاهیان در این رویداد اشاره کرد و افزود: در بخشی از نمایشگاه، دانشجویان دانشگاه هنر بیرجند طراحیهای خلاقانه و نوینی از پوشاک محلی را به نمایش گذاشته بودند که تلفیقی از سنت و نوآوری بود.
وی تاکید کرد: پوشاک بومی استان ریشه در تاریخ و فرهنگ کهن این منطقه دارد و ظرفیت بالایی برای حضور در عرصههای ملی و بینالمللی صنعت مد دارد که توجه به این ظرفیت میتواند افقهای تازهای در حوزه طراحی لباس و احیای هنرهای سنتی این دیار بگشاید.
معاون سینمایی و امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی هم به خبرنگار مهر گفت: در قالب ۲۰۰ غرفه دستگاههای مختلفی چون امور بانوان و خانواده استانداری، میراث فرهنگی، آموزش و پرورش، دانشگاه بیرجند، دانشگاه ملی مهارت، بسیج سازندگی، اتاق اصناف، اتحادیههای حوزه پوشاک وخیاطان، تبلیغات اسلامی استان با ارائه محصولات و فعالیتهای خود در نمایشگاه حضور پیدا کرده بودند و شرکت نمایشگاه بین المللی هم با در اختیار قرار دادن فضای نمایشگاهی به شکل رایگان در این زمینه با ما همکاری داشتند.
سید علی زمزم از این نمایشگاه به عنوان اولین نمایشگاه زنجیره پوشاک، طراحی و دوخت استان یاد کرد و در ادامه افزود: برگزاری ۶ کارگاه و ورک شاپ آموزشی و… از جمله برنامههای جانبی نمایشگاه بود.
وی هدف اصلی از برپایی این نمایشگاه را ارائه بخشهای مختلف طراحی، تولید پارچه، دوخت و ارائه عرضه و تولید پوشاک استان دانست.
مهدی جعفری معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار هم در بازدید از نمایشگاه از کیفیت و کمیت آن اعلام رضایت کرد.
حمایت از هنرمندان
وی در ادامه سخنانش در این زمینه گفت: با برپایی این نمایشگاه فضای لازم برای حمایت از فعالان این حوزه فراهم شد و هر یک از فعالان این عرصه که ۱۰ اثر خود را در لینک مورد نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت کنند، که در این صورت مانند مالکیت معنوی، در صورتی که فردی از طرح آنها الگو برداری کند، این موضوع را از طریق مراجع ذی ربط میتوانند پیگیری کنند و میتوانند عضو صندوق اعتباری هنرمندان شوند و از مزایای بیمه هنرمندان استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه هدف اصلی از برپایی این نمایشگاه فروش تولیدات نبود بلکه هدف توانمند سازی فعالان این حوزه و گفتمان سازی برای ایجاد حلقههای زنجیره پوشاک بود، افزود: سازمان بسیج سازندگی در قالب ۴۰ غرفه تولیدات مشاغل خانگی خود را در نمایشگاه در معرض دید بازدید کنندگان قرار داده بود و علاوه بر بسیج سازندگی، آموزش و پرورش، میراث فرهنگی، دانشگاه بیرجند و…همکاری خوبی در برپایی این نمایشگاه داشتند.