نماد آخرین خبر

آغاز دومین حفاری باستان‌شناسی در خراسان جنوبی بعد از ۵۰ سال

منبع
ايرنا
بروزرسانی
آغاز دومین حفاری باستان‌شناسی در خراسان جنوبی بعد از ۵۰ سال

ایرنا/ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: دومین کاوش باستان‌شناسی در استان پس از نیم قرن در استان انجام می‌شود که محوطه‌ای با قدمت بیش از ۳۵ هزار سال در نزدیکی سرایان شناسایی شده و امسال کاوش رسمی آن آغاز خواهد شد. 

سید احمد برآبادی اظهار کرد: بیش از سه هزار اثر شناسایی‌شده در استان وجود دارد که از این تعداد، تاکنون هزار و ۵۰ اثر در فهرست آثار ملی و ۱۰ اثر نیز در فهرست جهانی به ثبت رسیده‌اند که شامل آثار تاریخی، طبیعی و ناملموس است.

وی ثبت آیین‌های میراث ناملموس را یکی از اقدامات در حوزه میراث فرهنگی عنوان کرد و گفت: یکی از آیین‌ها، ثبت ملی مراسم «بی‌بی‌گردی» است که با هدف تکریم بانوان سالمند در شهرستان قاینات برگزار می‌شود و در ایام نوروز موجب حضور گسترده گردشگران و همگرایی منطقه‌ای شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی به تشریح برنامه‌های هفته میراث فرهنگی (۲۸ اردیبهشت تا سوم خرداد) ادامه داد: از جمله این برنامه‌ها می‌توان به بازدید رایگان از موزه‌ها، نشست‌های تخصصی با موضوعات میراث ناملموس، توسعه شهری و موزه‌ها به‌عنوان نهادهای توسعه، کارگاه‌های آموزشی در زمینه‌های بومی مانند چکندوزی و ساخت عروسک‌های صلح، گردهمایی مجموعه‌داران و موزه‌داران اشاره کرد.

وی اضافه کرد: برای نخستین‌بار در استان، تلاش داریم مجموعه‌داران را به‌صورت نظام‌مند سازمان‌دهی کنیم تا هر مجموعه منطبق بر فرهنگ بومی منطقه خود فعالیت کند.

برآبادی با اشاره به وضعیت برخی آثار تاریخی مانند ارگ بهارستان و باغ رحیم‌آباد ادامه داد: ارگ بهارستان به‌عنوان قدیمی‌ترین اثر سرپای داخل شهر بیرجند، نشان‌دهنده هسته اولیه مدنیت این شهر است و نیاز به مشارکت نهادهای مسئول برای احیا و مرمت دارد.

وی افزود: درخواست‌هایی برای واگذاری یا مشارکت شهرداری در احیای این اثر مطرح شده و امید است با همکاری همه‌جانبه، این میراث ارزشمند از حالت فعلی خارج و به مقصد گردشگری تبدیل شود.

برآبادی با اشاره به اقدامات انجام شده برای حفاظت از درختان کهنسال باغ‌های تاریخی اظهار کرد: در باغ‌های تاریخی اکبریه و رحیم‌آباد، با همکاری مراکز تحقیقاتی و دانشگاه کشاورزی، توانستیم از خشک‌شدن سه درخت سرو قدیمی جلوگیری کنیم که این خود نشان‌دهنده اهمیت اقدامات علمی در حفاظت از میراث طبیعی است.

معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی هم گفت: برنامه‌ریزی برای توسعه و احیای موزه‌های استان با مشارکت بخش خصوصی انجام شده و ایجاد موزه‌های تخصصی در حوزه‌های پزشکی، صنعت، معدن، کشاورزی و عشایر ضروری است و باید توسط نهادهای متولی اجرایی شود.

علی شریعتی منش افزود: اکنون ۱۷ موزه در استان فعال هستند که ۱۰ مورد دولتی و ۶ مورد نیز با مدیریت بخش خصوصی اداره می‌شوند.

وی با بیان اینکه تلاش برای افزایش تعداد موزه‌ها در استان ادامه داد اظهار کرد: در این مسیر باید از ظرفیت مجموعه‌داران و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی بیشتر بهره‌مند شویم.

معاون میراث فرهنگی خراسان جنوبی ادامه داد: برخی موزه‌های خصوصی مانند موزه عروسک، موزه موسیقی و موزه میراث زمین در طبس از نمونه‌های موفق این همکاری هستند و مورد استقبال گردشگران نیز قرار گرفته‌اند.

وی همچنین از احیای مجدد موزه تاریخ سیاسی بیرجند در مجموعه کلاه‌فرنگی خبر داد و گفت: این موزه با همکاری دانشگاه و مجموعه‌داران خصوصی و پس از جمع‌آوری مستندات تاریخی، راه‌اندازی خواهد شد.

شریعتی منش درباره مرمت آثار تاریخی نیز اظهار کرد: طی ماه‌های گذشته برخی اشیای منحصربه‌فرد موزه باستان‌شناسی استان ثبت ملی شده و برای نخستین‌بار به نمایش گذاشته شده‌اند.

وی به موضوع مرمت بناهای تاریخی از جمله حسینیه نواب بیرجند نیز اشاره کرد و افزود: با توجه به محدودیت منابع مالی، تلاش داریم با ورود بخش خصوصی و همکاری شهرداری، مرمت و بازسازی این آثار را سرعت ببخشیم.

معاون میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی جنوبی با اشاره به ۲ پرونده مهم در حوزه ثبت جهانی گفت: «پرونده ثبت جهانی مساجد تاریخی استان و میراث فرهنگی درمیان» در دست بررسی وزارتخانه است و امیدواریم تا ۲ سال آینده شاهد ثبت جهانی آن‌ها باشیم.

وی تاکید کرد: برای حفظ و نگهداری آثار تاریخی به یک نگاه مستمر، همراه با حمایت مردمی نیاز داریم و باید با تعامل همه‌جانبه، میراث گذشتگان را به نسل‌های آینده منتقل کنیم.





آخرین خبر خراسان جنوبی در اینستاگرام :
https://instagram.com/skhorasan_today