۱۶ سال تا پایان فرصت طلایی جمعیتی در ایران

ایرنا/ کارشناسان جمعیتی هشدار میدهند اگر نرخ تولد در کشور افزایش نیابد، تنها ۱۶ سال دیگر فرصت طلایی برای بهرهگیری حداکثری از جمعیت فعال ایران به پایان خواهد رسید و کشور با موج سالمندی مواجه میشود؛ موضوعی که در رویداد رسانهای «نسل امید» با محوریت جمعیت و آینده ایران در ایلام مورد تأکید قرار گرفت.
پنجره جمعیتی به دورهای اطلاق میشود که سهم بالایی از جمعیت کشورها در سن فعالیت و اشتغال (۱۵ تا ۶۵ سال) قرار دارند؛ دورهای سرنوشتساز که بر رشد اقتصادی، توسعه پایدار، سرمایهگذاری و نوآوری اثر مستقیم میگذارد و با پایان آن، ساختار جمعیتی کشور به سمت سالمندی میل میکند.
اکنون ایران در میانه این پنجره جمعیتی قرار دارد و بنابر برآوردها تا ۱۶ سال دیگر، این فرصت طلایی رو به پایان خواهد بود؛ در صورت اجرا نشدن سیاستهای موثر، ساختار جمعیتی ایران همانند برخی از کشورهای شرق آسیا به سرعت پیر خواهد شد.
فرصتی که تکرار نمیشود
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی ایلام شامگاه دوشنبه در حاشیه برگزاری رویداد «نسل امید» در این استان در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: در زمان حاضر، ایران در میانه پنجره جمعیتی است و این موقعیتی بینظیر برای رشد و توسعه ملی فراهم آورده است.
افشین آزادی افزود: اگر سیاستهای درست آموزشی، اقتصادی و اجتماعی در این دوره اجرایی شود، کشور میتواند با تکیه بر نیروی جوان و کارآمد، جهش قابل توجهی را در تمامی حوزهها تجربه کند؛ اما فرصت بهرهبرداری از این پنجره، در نهایت تا ۱۶ سال دیگر پایدار خواهد بود و پس از آن، با افزایش سهم سالمندان، مشکلات ساختاری تشدید میشود.
وی تصریح کرد: تجربه کشورهایی مانند چین، کره جنوبی، مالزی و سنگاپور نشان میدهد که بهرهبرداری صحیح از پنجره جمعیتی میتواند تحول آفرین شود. اما در مقابل ژاپن به دلیل بستن دیرهنگام این پنجره اکنون با چالشهای طاقتفرسایی ناشی از سالخوردگی مواجه است.
پیشنهاد برای اصلاح سیاستها
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی ایلام ضمن انتقاد از زیرساختهای نامناسب آموزشی و درمانی، بر لزوم آموزشهای دقیق به زوجین، تبیین اهمیت فرزندآوری و پررنگ شدن نقش رسانهها برای آگاهسازی همگانی تأکید کرد.
آزادی، آموزشهای ناکافی مشاوره ازدواج و ضعف دغدغههای اجتماعی و فرهنگی در قبال خانواده بهویژه مادران را از مشکلات اساسی حوزه جمعیت برشمرد.
وی همچنین با اشاره به مشکلات زنان در مسیر تحصیل و ایفای همزمان نقش مادری، از تبعیض ساختاری علیه زنان انتقاد و بر ضرورت تغییر نگاهها و اصلاح سیاستهای حمایتی تأکید کرد.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی ایلام به معضل مافیای اقتصادی در حوزه کالای کودک همچون شیرخشک و پوشک اشاره کرد و فعالیت سودجویان در این زمینه را آسیبزا دانست و خواستار برخورد جدی دستگاههای ناظر شد.
اهمیت فرهنگسازی و نقش رسانهها
رئیس حوزه هنری ایلام با تأکید بر جایگاه مهم رسانهها بهعنوان رکن چهارم دموکراسی، خواستار جریانسازی رسانهای برای اصلاح سیاستها و افزایش آگاهی عمومی شد و بر تولید محصولات فرهنگی برای تحکیم بنیان خانواده و ترویج احترام به سالمندان تصریح کرد.
بر پایه این گزارش، آیین آغاز به کار رویداد «نسل امید» با محوریت ازدواج آسان، ارتقای فرزندآوری، پیشگیری از طلاق و سقط جنین، و سالمندی جمعیت با حضور اصحاب رسانه و علاقهمندان در بوستان کودک ایلام برگزار شد.
تیم رسانهای شهید صارمی ایرنا (مرکز ایلام) نیز سال گذشته در رویداد رسانهای جام امید موفق به کسب رتبه برتر استانی و مقام سوم کشوری شد.