چنبره غبار صحرای «قرهقوم» بر آسمان خراسانشمالی

ایرنا/ هجوم ریزگردهای صحرای قرهقوم در ترکمنستان آسمان خراسان شمالی را در چنبره غبار فروبرده و شاخص آلودگی در بجنورد را به وضعیت بحرانی رساند؛ پدیدهای فرامرزی که مقابله با آن از توان استان فراتر رفته است.
هجوم دوباره ریزگردها از صحرای قرهقوم ترکمنستان و مرزهای شرقی افغانستان بار دیگر آسمان خراسان شمالی را در خود گرفت؛ تودهای از غبار غلیظ که نه تنها رنگ از چهره آسمان ربود، بلکه نفسها را نیز در سینهها حبس کرد.
امروز شاخص آلودگی هوای بجنورد به عدد ۵۰۰ رسید؛ مرزی که در طبقهبندی جهانی «وضعیت خطرناک» و اضطرار کامل اعلام میشود.
تصویری که از آسمان بجنورد دیده شد، تابلویی خاکستری و تلخ از بیپناهی طبیعت در برابر ریزگردهایی بود که فرسنگها آنسوتر زاده میشوند اما قربانیانش در این سوی مرز، کودکان و سالمندانی هستند که از پنجرههای خانه، نفسهایی سنگین را تجربه میکنند.
منشأ خارجی، آسیب داخلی
منشا آلودگی هوا، کشور افغانستان و صحرای قرهقوم کشور ترکمنستان اعلام شده است، ریزگردهای صحرای بزرگ قره قوم در کشور همسایه شمالی که از دیشب به سمت استان پیشروی کرده مناطق مختلف استان را تحت تاثیر قرار داده و سبب کاهش کیفیت هوا شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی در این باره گفت: هواشناسی استان کاهش کیفیت هوا در استان را پیش بینی کرده بود و اکنون مناطق مختلف استان تحت تاثیر این پدیده است.
غلامرضا شفیق اظهار کرد: بیشتر مناطق استان از این پدیده جوی متاثر است و به مردم توصیه می شود که تا حد امکان از منزل خارج نشوند.
وی با اشاره به برگزاری نشست کارگروه مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار در استان افزود: بیمارستانها و مراکز درمانی استان برای پذیرش افراد در حالت آماده باش قرار دارند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی اظهار کرد: پیشبینی شده که تا عصر امروز از شدت و غلظت آلایندهها در آسمان استان کاسته میشود.
شاخص ۵۰۰ برای کیفیت هوای بجنورد
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: افزایش غلظت آلاینده ها در آسمان بجنورد سبب شد تا شاخص کیفیت هوا صبح امروز به ۵۰۰ برسد و در وضعیت خطرناک قرار گیرد و توصیه می شود مردم در این شرایط در خانه بمانند.
رضا شکاریان اظهار کرد: همچنین اطلاعات مرکز کنترل و پایش آلودگی هوا نشان میدهد که در شهر شیروان نیز شاخص آلودگی به عدد ۱۷۵ رسید که برای همه گروههای سنی ناسالم شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی ادامه داد: در چنین وضعیتی، حتی چند دقیقه حضور در فضای باز میتواند به سلامت افراد آسیب جدی وارد کند.
براساس این گزارش در شاخص سنجش هوا وضعیت صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای تمام گروه های سنی، ۲۰۱ تا ۳۰۰ خیلی ناسالم و بیش از ۳۰۰ خطرناک و بحرانی است.
مردم در منزل بمانند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در این باره توصیه کرد که مردم در صورت امکان از منزل خارج نشوند و در موارد ضروری برای حضور در فضای باز توصیههای ایمنی را رعایت کنند.
دکتر افشین دلشاد با بیان اینکه شهروندان در روزهای آلودگی هوا از تردد در معابر شهری خودداری کنند اظهار کرد: بیماران قلبی، ریوی و مبتلایان به آسم در فضاهای باز فعالیت نکنند و در صورت تشدید علائم به مراکز درمانی مراجعه کنند.
وی با تاکید بر اینکه افراد از هرگونه پیادهروی در روزهای آلوده خودداری کنند، گفت: نوشیدن مایعات به ویژه آب در شرایط آلودگی هوا، باعث شستشوی دستگاه گوارش میشود و عطش و خشکی دهان ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین میبرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی تاکید کرد: ترافیک و تنفس هوای آلوده سرعت ابتلا به آسم در کودکان را افزایش میدهد و موجب کاهش سطح اکسیژن خون میشود بنابراین در شرایط آلودگی هوا ضمن نگهداری کودکان در منزل، پنجرهها را بسته و از سیستم تهویه مطبوع استفاده کنید.
دلشاد خاطرنشان کرد: هنگام آلودگی هوا شهروندان از میوه و سبزیهای تازه بیشتر استفاده کنند زیرا که آنتیاکسیدان و ترکیبات ضد سرطان موجود در میوهها و سبزیها نقش حیاتی در سلامت ریهها و کاهش اثر آلایندههای هوا دارند.
خشکسالی و کاهش بارندگی در استان خراسان شمالی در سال های پیاپی، سبب شده تا کانونهای گردوغبار در این خطه از کشور افزایش یابد البته در این میان تیغ بیابان بزرگ قره قوم در کشور ترکمنستان در همسایگی خراسان شمالی و نیز ریزگردهای مرز غربی کشور به مراتب تیزتر از سایر موارد است.
آلودگی هوای مرکز خراسان شمالی تنها در یک نقطه از بجنورد قابل سنجش و اندازه گیری است و تنها ایستگاه سنجش آلودگی هوای مرکز استان در جوار اداره کل حفاظت محیط زیست مستقر است.