نماد آخرین خبر

بوم‌گردی در قزوین و بازگشت به آغوش اصالت

منبع
ايرنا
بروزرسانی
بوم‌گردی در قزوین و بازگشت به آغوش اصالت

ایرنا/ برنامه افزایش و توسعه اقامتگاه‌های بوم گردی در قزوین علاوه بر رونق اقتصاد محلی و گردشگری باعث تقویت پیوند انسان با طبیعت و همچنین آداب و رسوم سنتی نیز می‌شود

بوم‌گردی در قزوین یکی از جذاب‌ترین راه‌ها برای تجربه فرهنگ، طبیعت و سبک زندگی سنتی مردم این استان محسوب می شود، چرا که قزوین با دارا بودن طبیعت زیبا، روستاهای بکر، معماری سنتی و مردمی مهمان‌نواز، مقصد مناسبی برای علاقه‌مندان به گردشگری بومی و اکوتوریسم است.

معماری سنتی با مصالح بومی مثل خشت، چوب و کاه‌گل، ارایه غذاهای محلی با مواد اولیه تازه و ارگانیک، تجربه فعالیت‌های روستایی مانند پخت نان، دامداری و باغداری و نیز محیطی صمیمی، خانوادگی و آرام از مزایای اقامت در تاسیسات بوم گردی است.

روستاهای اوان، زرآباد، اندج و کلایه در منطقه رودبار الموت، دهستان‌ چوقور در طارم سفلی، روستای تاکند در شهرستان تاکستان و ده‌ها روستای دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی بکری هستند که می‌تواند مورد توجه جوامع محلی و سرمایه‌گذاران برای احداث اقامتگاه‌های بوم گردی قرار گیرد.

اقامتگاه‌های بوم‌گردی اله آموت، آناده در منطقه رودبار الموت، اله بوم در روستای الولک، اقامتگاه قلعه الموت در روستای گازرخان و روبروی قلعه حسن صباح، اقامتگاه بوم‌گردی شکوفه‌های گیلاس در رودبار الموت شرقی، اقامتگاه بوم‌گردی بابا جعفر، اندج رود، زرچنار در منطقه مرکزی الموت و خانه عباسی در کهک تاکستان از فعال ترین اقامتگاه‌های بومگردی استان به شمار می‌رود.

بوم‌گردی نه‌ فقط یک مدل گردشگری، بلکه جنبشی فرهنگی، اجتماعی و زیست‌محیطی است که آینده سفر را به سوی پایداری، معنا و همزیستی هدایت می‌کند، در جهانی که سفر اغلب با تخریب همراه است، بوم‌گردی چراغ راهی است در مسیر مسوولیت‌پذیری و بازگشت به ریشه‌ها که باید مورد توجه مدیران و مسوولان قرار گیرد.

به این بهانه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین به سراغ کارشناسان و مسوولان مربوطه رفته و در این رابطه گزارشی تهیه کرده که با هم می خوانیم.

بوم گردی رابطه انسان با طبیعت را بهبود می‌بخشد

سعید زمانی، کارشناس حوزه گردشگری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: بوم‌گردی برخلاف گردشگری انبوه که اغلب فرهنگ محلی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، باعث احترام و احیای سنت‌ها، زبان‌ها، معماری، خوراک و آیین‌های محلی می‌شود، وقتی گردشگری در یک اقامتگاه بوم‌گردی زندگی سنتی را تجربه می‌کند، نه‌تنها درک عمیق‌تری از فرهنگ بومی پیدا می‌کند، بلکه میزبانان نیز انگیزه بیشتری برای زنده نگه داشتن آن فرهنگ می‌یابند.

وی اضافه کرد: یکی از بزرگ‌ترین مزایای بوم‌گردی، تقویت اقتصاد محلی بدون نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلان و مخرب است، تا جایی که در این مدل، درآمد حاصل از گردشگری به طور مستقیم به جوامع محلی می‌رسد؛ همچنین زنان خانه‌دار، کشاورزان، فعالان صنایع دستی‌ و جوانان روستایی استان در فرایند میزبانی و خدمات‌رسانی مشارکت خواهند کرد.

زمانی: با ترویج بوم‌گردی، بار گردشگری از مراکز پرجمعیت شهری به مناطق روستایی استان قزوین و کمتر شناخته‌شده منتقل می‌شود.

زمانی تصریح کرد: بوم‌گردی بر پایه اصول حفاظت از طبیعت استوار است، یعنی این نوع سفر به گردشگر آموزش می‌دهد که چگونه با طبیعت همدل باشد، منابع را درست مصرف کند، زباله نریزد و با جانوران و گیاهان بومی به احترام برخورد کند، همچنین، بسیاری از اقامتگاه‌های بوم‌گردی از مصالح بومی و تجدیدپذیر استفاده می‌کنند.

این کارشناس ادامه داد: با ترویج بوم‌گردی، بار گردشگری از مراکز پرجمعیت شهری به مناطق روستایی استان قزوین و کمتر شناخته‌ شده منتقل می‌شود؛ این موضوع باعث کاهش فشار بر زیرساخت‌های شهری و افزایش تعادل در توزیع درآمد گردشگری خواهد شد.

زمانی خاطرنشان کرد: برخلاف سفرهای مصرف‌گرایانه و پرسرعت، بوم‌گردی فرصتی فراهم می‌کند برای سفر درونی، سکوت، تامل و بازتعریف رابطه انسان با زمین که چنین تجربه‌ای اغلب برای گردشگر عمق بیشتری دارد و اثر آن تا مدت‌ها در ذهن و روح باقی می‌ماند.

صدور ۲۵ موافقت اصولی برای احداث بوم گردی در قزوین

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین در خصوص وضعیت بوم گردی قزوین، می‌گوید: در قانون مراکز اقامتگاهی و گردشگری ۱۷ نوع تاسیسات داریم که بوم گردی یکی از آن‌ها محسوب می‌شود و براساس قانون باید با هدف معرفی آداب و سنن محلی فعالیت کند.

نادر محمدی اضافه کرد: اقامتگاه بوم گردی علاوه بر اینکه فرهنگ، آداب و رسوم محلی را معرفی می‌کند، بستری مناسب برای اقامت و پذیرایی مسافران و گردشگران داخلی و خارجی محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: وزارت میراث فرهنگی تاکید کرده که اقامتگاه بوم گردی باید در محیط روستایی باشد تا بتواند به عنوان جاذبه گردشگری شناخته شود، با این نکته بسیاری از گردشگران به روستاهایی خواهند رفت که دارای اقامتگاه بوم گری خواهد بود.

محمدی با بیان اینکه از قبل رسم بر این بوده که برای انتخاب مقصد گردشگری، جاذبه های تاریخی مدنظر قرار می‌گرفت، ادامه داد: اکنون شرایط تغییر کرده و نگاه بر این است که مقصد گردشگری در فضاهای روستایی از اقامتگاه مناسبی برخوردار باشد.

به گفته این مسوول، از سال‌های گذشته منطقه رودبار الموت جزو اولین مناطقی بود که اقامتگاه بوم گردی در آن شکل گرفت، اما همچنان استقبال سرمایه گذاران در بوم گری نسبت به سایر تاسیسات خوب نبوده است.

معاون میراث فرهنگی استان قزوین توضیح داد: خود مردمان ساکن در منطقه باید رغبت به ایجاد بوم گردی داشته باشند، ما الان در شهرستان‌های تاکستان، آبیک و آوج بومگردی داریم، اما تمرکز در منطقه رودبار الموت است که ما از سال گذشته با نشست هایی که با دهیاران و بخشداران برگزار کردیم، قرار شد این مهم در همه روستاهای استان محقق شود.

محمدی خاطرنشان کرد: هم اکنون ۲۵ موافقتانه اصولی در حوزه بوم گردی در استان قزوین صادر شده و تاسیسات آن نیز تا ۲ سال آینده به تعداد قبال توجهی می‌رسد.

محمدی: برای طارم سفلی نیز یک طرح کلی برای توسعه گردشگری آماد شده که به زودی به نمایندگان و استاندار ارایه خواهد شد.

وی یادآور شد: بخشداران و دهیاران در تشویق مردم به بوم گری موثر است و نباید صرفا از مرکز برای این موضوع برنامه ریزی شود، بنابراین امیدواریم که با همت مردم و توجه بخشداران و دهیاران بتوانیم ظرفیت ها را در این زمینه افزایش دهیم.

معاون گردشگری استان قزوین اضافه کرد:‌ برای طارم سفلی نیز یک طرح کلی برای توسعه گردشگری آماد شده که به زودی به استاندار و نمایندگان مجلس ارایه خواهد شد تا از ظرفیت مردم در این حوزه بیش از گذشته استفاده شود.

محمدی اضافه کرد: تاکنون چهار مجوز اقامتگاهی در بخش طارم سفلی صادر شده که با توجه به گوناگونی اقوام ترک، شمالی، کرد و لر در سطح استان قزوین می‌توان گوناگونی خوبی را در تاسیسات گردشگری و ارایه غذاهای سنتی ایجاد کرد.

نیم نگاه:

به نظر می‌رسد با توجه به تاکید استاندار قزوین مبنی بر توسعه گردشگری و افزایش درآمد ناشی از آن تا سال آینده و همچنین وجود ظرفیت‌های متنوع طبیعی و تاریخی در استان، انتظار می‌رود که تسهیلات مناسبی برای احداث و تکمیل طرح‌های بوم گردی در دستور کار بانک‌های استان قرار گیرد.





آخرین خبر قزوین در اینستاگرام :
https://instagram.com/qazvin_today