قم دارای بیش از یک هزار نانوایی؛ سنگک و لواش پرطرفدارترین نان

ایرنا/ سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی قم گفت: براساس آمار نانواییهای موجود استان، بیشترین تعداد نانوایی در قم نخست برای نان سنگک و سپس برای نان لواش است، همچنین نانهای تافتون و بربری از نظر تعداد نانوایی در رتبههای بعدی قرار دارد.
مرتضی شجاعیان، سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی قم در این رابطه بیان کرد: به طور کلی در استان قم تعداد ۳۳۲ نانوایی سنگک، ۲۶۹ نانوایی لواش، ۱۸۱ نانوایی تافتون و تعداد ۱۴۹ نانوایی بربری وجود دارد که مردم نان روزانه مورد نیاز خود را از آنها تامین کنند.
وی ادامه داد: علاوه بر موارد گفته شده، واحدهای پخت نانهای فانتیزی و مجتمعهای تولید انواع نان نیز در قم فعال است و به طور کلی بیشاز یکهزار واحد نانوایی در سطح استان قم به مردم خدمترسانی میکنند.
وی با اشاره به این که فرآیند تامین آرد در قم به صورت مستمر تحت رصد قرار دارد، افزود: آرد مورد نیاز نانواییهای قم از گندم دارای کیفیت بالا که در استان ذخیره سازی شدهاست و توسط پنج کارخانه تولید آرد فعال در قم تامین میشود.
نان بخش مهمی از غذای اصلی و پایه مردم جهان را تشکیل میدهد، در کشور ایران نیز نان قوت غالب و غذای اصلی مردم محسوب می شود. نان در مقایسه با بسیاری از مواد غذایی مثل گوشت و شیر دارای چگالی انرژی بیشتری است.
بنابراین نان یک محصول غذایی است که در امنیت غذایی جامعه از جایگاه ویژهای برخوردار است. روزانه قسمت اعظمی از انرژی، پروتئین (تامین بیش از ۴۵ درصد نیاز روزانه)، املاح معدنی همچون فسفر و ویتامینهای گروه B مورد نیاز ما از طریق نان تأمین میشود.
طبق آمارهای ارائه شده مصرف سرانه نان در کشور حدود ۱۱۴ کیلوگرم در سال (معادل ۳۱۰ گرم در روز) است، که حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی دریافتی و حدود ۴۵ درصد پروتئین روزانه را تامین می کند. در اقشار کم درآمد که نان بیشتری مصرف می کنند تا ۶۰ درصد پروتئین روزانه از نان تامین میشود.
هم چنین بیش از ۳۰ درصد کلسیم و فسفر روزانه که در افراد فقیر به ۴۵درصد هم می رسد از نان روزانه تامین می شود، میانگین مصرف سرانه نان در جهان حدود ۶۵ کیلوگرم و مصرف سرانه سالانه نان در ایران ۳۷ درصد بیش از متوسط مصرف سرانه سالانه کشورهای خاورمیانه است.