تمام مواد غذایی کپک زده را دور بریزید/ هیچ قسمتی را نخورید

ایرنا/ تهران - ایرنا- برخی از ما و شاید حتی بیشتر ما عادت داریم بخشهای کپک زده مواد غذایی را برداریم و بقیه آنرا بخوریم، در حالیکه کارشناسان تغذیه معتقدند باید تمام غذای کپک زده را دور ریخت و هیچ قسمتی را نخورد حتی اگر کپک فقط در بخشی از آن دیده شود، چرا که احتمال پخش سموم در سراسر ماده غذایی وجود دارد.
گروه جامعه ایرنا- بارها شده با مواد غذایی کپک زده در یخچال خانه خود مواجه شده ایم، گاها پیش می آید که برخی مواد غذایی موجود در یخچال را فراموش می کنیم که به مرور زمان لایه ای کرک مانند روی آنرا می پوشاند، حتی برخی لزج می شوند، این همان کپک یا قارچ است که موجب از بین رفتن و فاسد شدن مواد غذایی شده است.
کپک ها ظاهری مشمئز کننده و چندش آور دارند، همیشه به ما گفته اند که باید از آنها دوری کنیم، اما در اینجا یک سوال پیش می آید اینکه آیا تمام کپک ها ضرر می رسانند؟ کارشناسان معتقدند که جواب این سوال منفی است، نمونه بارز آن پنیر آبی یا بلوچیز فرانسوی ها است که وجود کپک آنرا خوشمزه و خاص کرده است حتی با سایه روشنی از رنگ های سبز و آبی ظاهری فریبنده و زیبا به آن داده است، در واقع برخی از کپک ها هم در صنایع غذایی، دارویی و حتی آنتی بیوتیک ها نقش مثبتی دارند اما مساله این است که باید کپک ها را بشناسیم تا بی گدار به آب نزنیم و با خوردن آنها خود را دچار مسمومیت و دردسر نکنیم.
درست است که کپک ها در برخی موارد مفید هستند اما قطعا به خودی خود این فایده را ندارند باید فرآوری شوند و مورد آزمایش های فراوان قرار بگیرند اما حرف ما درباره کپک بر روی مواد غذایی است که به صورت روزمره از آنها استفاده می کنیم، در این فرایند کپک ها موجب فاسد شدن حجم زیادی از مواد غذایی و تبدیل شدن آنها به ضایعات می شوند، کپکها به مواد غذایی طعم و بافت نامطلوبی می دهند و معمولا به رنگهای سبز، سفید، آبی یا سیاه در نقاط مختلف مواد خوراکی فاسد خودنمایی می کنند مساله مهم این است که وقتی در این موقعیت قرار گرفتیم باید تمام مواد کپک زده را دور بریزم و هیچ قسمتی را نخوریم.
کارشناس اداره آزمایشگاه کنترل غذا و دارو سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کپکها نوعی قارچ با ساختار کرکمانند هستند که در شرایط مرطوب و دمای مناسب رشد سریعی دارند، تأکید کرد: حتی اگر قسمتی از ماده غذایی کپک زده باشد، باید تمام آن را دور بریزید.
سوگند کاخکی با اشاره به قابلیت تولید سم برخی کپک ها گفت: سموم کپکها با حرارت و شستشو از بین نمیرود و باید از مصرف تمام غذای کپک زده دوری کرد.
وی اظهار کرد: ظاهر شدن کپک به رنگهای سبز، آبی یا سفید روی نان، پنیر، میوهها و سبزیجات نشان از حضور این قارچها دارد، کپک نان از رایجترین انواع کپکهای غذایی است که اغلب با آن مواجه میشویم، علاوه بر این، کپک روی رب، مربا، ترشی، آبغوره، آبلیمو و میوهها نیز در خانهها دیده میشود.
کاخکی ادامه داد: برخی از کپکها قابلیت تولید سم دارند و این سموم حتی با پخت، حرارتدهی یا شستشو از بین نمیروند. این ترکیبات میتوانند مشکلات جدی برای سلامتی از جمله مشکلات گوارشی، حساسیتهای تنفسی، آسیب به کبد و کلیه و حتی سرطان ایجاد کنند.
به گفته کاخکی، مهمترین نکته، دور ریختن کامل مواد غذایی کپکزده است، حتی اگر کپک فقط در بخشی از آن دیده شود، چراکه احتمال پخش سموم در سراسر ماده غذایی وجود دارد.
وی افزود: بهترین راه پیشگیری، نگهداری صحیح مواد غذایی در دما و رطوبت مناسب و رعایت تاریخ انقضا است، همچنین پیش از مصرف، مواد غذایی را بررسی کرده و در صورت مشاهده کپک، از مصرف آن خودداری کنید.