نامه رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست و معاون سابق ریاست جمهوری ایران به گوترش

ایرنا/ تهران- ایرنا- معصومه ابتکار رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست و معاون سابق ریاست جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامهای به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد اعتراض شدید خود را نسبت به تجاوزهای یکجانبه رژیم صهیونیستی و آمریکا به خاک ایران و پیامدهای انسانی و زیستمحیطی آن اعلام کرد.
به گزارش یکشنبه شب ایرنا، متن نامه معصومه ابتکار برنده جایزه قهرمان زمین از برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) به دبیرکل سازمان ملل متحد به شرح ذیل است:
بسمالله الرحمن الرحیم
جناب آقای دبیرکل،
با قلبی اندوهگین و احساسی عمیق از ضرورت و فوریت، این نامه را در واکنش به تجاوزهای نظامی اخیر و حملات تروریستی صورتگرفته از سوی رژیم صهیونیستی و ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران به حضورتان مینویسم. این حملات موجب جانباختن دردناک شمار زیادی از غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان شده و همچنین آسیبهای جدی و بلندمدتی به محیط زیست وارد کردهاند که پیامدهای آن برای سلامت عمومی و پایداری اکولوژیکی نگرانکننده است.
به عنوان برنده جایزه قهرمان زمین UNEP و مدافع دیرینه عدالت زیستمحیطی و صلح، بر خود واجب میدانم که صدای اعتراض خود را نسبت به این نقضهای آشکار قوانین بینالمللی و کرامت انسانی بلند کنم. هدف قرار دادن زیرساختهای غیرنظامی و مناطق پرجمعیت، نه تنها مغایر با اصول منشور سازمان ملل و کنوانسیونهای ژنو است، بلکه حملهای مستقیم به اصول بنیادین حقوق بشردوستانه و قوانین زیستمحیطی بینالمللی محسوب میشود.
علاوه بر این، این اعمال تجاوزکارانه در تضاد آشکار با روح و مفاد معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) هستند؛ معاهدهای که ایران همواره به آن پایبند بوده است. در حالی که اسرائیل، با دارا بودن بیش از ۷۰ کلاهک هستهای تخمینزده شده، همچنان خارج از چارچوب NPT فعالیت کرده و از نظارتهای بینالمللی مصون مانده است، این موضوع نگرانی جدی برای جامعه جهانی به شمار میرود.
پیامدهای زیستمحیطی این حملات از آلودگی سمی هوا و آلودگی خاک تا نابودی زیستبومهای حساس تا مدتها پس از خاموش شدن صدای بمبها باقی خواهد ماند. این آسیبها بهطور نامتناسبی جمعیتهای آسیبپذیر به ویژه زنان و کودکان را تحتتأثیر قرار میدهند و دستاوردهای چند دههای در حوزه توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست را نه تنها در ایران بلکه در سطح جهانی تضعیف میکنند. ما در مرکز صلح و محیط زیست، یک سازمان غیردولتی ایرانی، هر ساله روز ششم نوامبر، روز جهانی جلوگیری از بهرهبرداری از محیط زیست در جنگ و منازعات مسلحانه را در تهران گرامی میداریم تا هزینههای زیستمحیطی جنگها را به جهان یادآوری کنیم.
از سوی دیگر، فاجعه انسانی جاری در غزه، جایی که عملیات نظامی اسرائیل منجر به کشتهشدن جمع کثیری از غیرنظامیان و تخریب گسترده شده است، از سوی کارشناسان حقوق بینالملل و سازمانهای حقوق بشری به عنوان نشانههایی از نسلکشی توصیف شده است. دادگاه بینالمللی کیفری نیز به درستی به تحقیق و محکومیت این جنایات پرداخته و برای جنایات نسلکشی و جنایات جنگی حکم بازداشت صادر کرده است و جامعه جهانی نباید در قبال این وضعیت سکوت اختیار کند.
از سازمان ملل متحد مصرّانه درخواست میکنم که فوراً اقدامات قاطع زیر را انجام دهد:
• محکومیت و جلوگیری از این اقدامات تجاوزکارانه و غیرقانونی؛
• مطالبه پاسخگویی بابت نقضهای قوانین بینالمللی؛
• درخواست آتشبس دائمی و فوری؛
• آغاز تحقیقات مستقل درباره پیامدهای زیستمحیطی و انسانی این حملات؛
• تأکید مجدد بر نقش اساسی منشور سازمان ملل و معاهده NPT در حفظ صلح و امنیت جهانی.
جهان نمیتواند به عادیسازی مصونیت از مجازات تن دهد. اعتبار نظام بینالملل وابسته به توان جمعی ما برای تحقق عدالت، حمایت از بیگناهان و حفاظت از سیارهمان برای نسلهای آینده است.
با نهایت احترام،
معصومه ابتکار
برنده جایزه قهرمان زمین UNEP
رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست و معاون سابق ریاست جمهوری ایران